Het is zondagavond, 27 februari 19:30 uur. Updates over Oekraïne volgen elkaar op. Ik lees net een bericht dat er mogelijk 7.000.000 vluchtelingen deze kant op komen. Vrijwel alle Europese landen stellen hun grenzen open.
Vrijwel alle Europese landen stellen hun grenzen open.
Het is maandagmiddag. Vrijwel alle spoorwegmaatschappijen in (West)Europa vervoeren gratis Oekraïners. Vrijwel alleen vrouwen en kinderen. De mannen mogen het land niet verlaten omdat ze moeten vechten.
Bommen, steden en doden
Dinsdagochtend. De oorlog in Oekraïne gaat door. Er vallen bommen, steden en doden. Rusland heeft Oekraïne (nog) niet veroverd, maar ondanks alle goede bedoelingen lijkt dat een kwestie van tijd. Hoewel er onderhandelingen gaande zijn om tot een vredesverdrag te komen, gaat deze oorlog nog lang duren. Iedere guerrillaoorlog duurt namelijk lang. En kent geen enkele oorlog een winnaar, bij een guerrillagevecht is dat per definitie zo.
Kent geen enkele oorlog een winnaar, bij een guerrillagevecht is dat per definitie zo.
Met 7.000.000 vluchtelingen die allemaal een onderdak, spullen, eten en een baan nodig hebben, kunnen we als recruiters van betekenis zijn. De meeste volwassenen van deze vluchtelingen help je het best door ze een baan en inkomen te geven. De recente geschiedenis met vluchtelingen uit andere landen heeft laten zien dat werk cruciaal is om tot integratie te komen. Al is het tijdelijk. Vrijwel elke vluchteling wil ooit terug. Maar ook tijdelijk is arbeid meer dan welkom. Ik ben benieuwd naar de mooie initiatieven die vanuit recruitment zullen ontstaan, in deze tijden van oorlog.
Over de auteur
Wim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: Hoe de Nobelen-score ruis bij sollicitaties kan voorkomen
- Wat maakt een recruiter een toprecruiter?
- Onderzoek: wie zet recruitment op zijn plek?
- Lees alles van Wim