Vorig jaar telde het UWV nog maar 80 beroepen die kampten met een personeelstekort. Dit jaar stellen ze er 140 vast waar het krap is. Een explosieve stijging. Onder die 140 krapteberoepen zit overigens ook de recruiter. Dat komt onder meer door ‘een enorme groei’ in het aantal bedrijven dat zich specialiseert in personeelswerving en recruitment, aldus het UWV.
‘De hoge mobiliteit onder recruiters zorgt voor extra vraag.’
‘Steeds meer sectoren doen een beroep op recruitmentbureaus. Niet alleen voor ict en executive-search, inmiddels schakelen ook andere sectoren met tekorten vaker recruiters in’, zo staat te lezen in het landelijk overzicht van krapteberoepen. ‘De hoge mobiliteit onder recruiters zorgt voor extra vraag en maakt dat goede recruiters steeds moeilijker vindbaar zijn. Aan ervaren recruiters met kennis van een bepaald segment, of met kennis van recruitmentprocessen, is grote behoefte.’
‘Kan ook on the job geleerd worden’
De meeste recruiters hebben een opleiding gevolgd op het gebied van HR, management, communicatie of economie, constateert het UWV trouwens ook. Ongeveer 1 op de 10 heeft juist een opleidingsachtergrond in de ict. Het vak kan volgens het UWV ook aangeleerd worden ‘on the job’, via traineeships of een korte post-hbo opleiding (van bijvoorbeeld de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie).
‘Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt.’
Maar ook in andere beroepen is het dus nog steeds krap en lastig om aan mensen te komen. Bijna de helft van de vacatures (45%) is moeilijk te vervullen, zeggen de door UWV in een enquête ondervraagde werkgevers. Dit aandeel is gelijk aan vorig jaar. ‘In de perceptie van werkgevers zijn vacatures niet moeilijker te vervullen dan vorig jaar’, zegt Katinka van Brakel, arbeidsmarktadviseur bij UWV. ‘Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt. Ze verwachten inmiddels dat het een tijdje duurt om personeel te vinden.’
Ook ambtenaren zijn nu schaars
Voor het eerst meldt het UWV ook veel moeilijk vervulbare vacatures in verkoopberoepen, onder ambtenaren en bij advocaten en andere juridische beroepen. Dat naast bekende tekortberoepen als metselaars, elektriciens, cnc-verspaners, programmeurs, verzorgenden, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leraren exacte vakken.
Dit jaar staan er ook beroepen op de lijst waarvan minder bekend is dat er tekorten zijn.
Dit jaar staan er ook beroepen op de lijst waarvan minder bekend is dat er tekorten zijn. Zo is de arbeidsmarkt zeer krap voor Customer Due Diligence-specialisten; mensen die bij banken onderzoek doen om witwassen en terrorismebestrijding te voorkomen. Ook aan declaranten, die namens bedrijven de verplichte douaneformaliteiten afhandelen, is grote behoefte. Net als aan beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en ongediertebestrijders.
Krapteberoepen zonder eisen
Het valt bovendien op dat er steeds meer moeilijk vervulbare vacatures ontstaan voor beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld. Voor deze beroepen heb je geen opleiding nodig, soms wordt wel gevraagd om certificaten die in een aantal dagen te halen zijn. Dit jaar gaat het om 20 beroepen. Dat varieert van assemblagemedewerker tot asbestverwijderaar, van heftruckchauffeur tot verkeersregelaar en van schoonmaker tot verkoopmedewerker tankstation.
Van de werkgevers die hun vacatures moeilijk kunnen vervullen zeggen 4 op de 5 extra inspanningen te verrichten.
Van de werkgevers die hun vacatures moeilijk kunnen vervullen zeggen 4 op de 5 extra inspanningen te verrichten. Zo zetten zij vacatures uit via meer of andere wervingskanalen. Ook zetten ze vaker het eigen personeel in om mensen te vinden en gaan ze steeds vaker zelf op zoek naar kandidaten. Arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aanpassen noemen ze daarentegen zelden (spontaan). Zo’n 1 op de 3 die een of meer vacatures hebben vervuld, erkent een kandidaat te hebben aangenomen die niet de juiste opleiding of scholing had.
En het wordt nog moeilijker…
En dan is er ook nog gevraagd naar de toekomst. Dan denkt bijna een kwart van de werkgevers (24%) dat vacatures vervullen in het najaar van 2019 nog moeilijker wordt. Vooral werkgevers voor wie de arbeidsmarkt nu al krap is, verwachten dat het nóg moeilijker gaat worden.