Als het gaat om virtual reality, dan voorspellen experts al jaren de grote waarde die het zou kunnen hebben in recruitment. Je kunt er kandidaten alvast het vak mee laten beleven, als ware het de echte situatie, dus inclusief communicatie en feedback, wat zou leiden tot een betere en makkelijker selectie. Recruitmentgoeroe Kevin Wheeler schetste recent nog de vele mogelijke voordelen ervan. Zoals: grotere betrokkenheid en een betere algemene ervaring voor de kandidaten. En bovendien minder reistijd.
Het aantal bekende toepassingen van VR in de échte recruitmentwereld is nog beperkt.
Toch is het aantal bekende toepassingen van VR in de échte (recruitment)wereld nog beperkt. Onderzoek dat vorig jaar verscheen had het over 1 op 6 HR-managers die de technologie al zou gebruiken, maar dat onderzoek wagen we maar met een grote korrel zout te nemen. Wij herinneren ons eerlijk gezegd niet veel meer dan wat Alliander deed in 2018, Jumbo, dat een VR-toepassing op zijn recruitmentsite inbouwde, en Weener XL, het werk-ontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch, dat in 2021 samen met TNO onderzoek deed naar de effectiviteit en gebruikerservaringen van VR-brillen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Plaats delict
Daar kan dit jaar een mooie case aan toegevoegd worden. Bij de Districtsrecherche van de Nationale Politie hebben ze namelijk een virtual reality-training ontwikkeld, die rechercheurs in opleiding virtueel op een plaats delict (PD) neerzet, waar zij op realistische wijze een tactisch onderzoeksproces doorlopen. Dit in aanvulling op de VR die al gebruikt wordt voor bijvoorbeeld schiet-training, reanimatie en sporenonderzoek.
Inge geeft instructies en tips en helpt de deelnemer ook bij het evalueren en reflecteren van de resultaten.
In dit scenario is de ‘plaats delict‘ een woning waarin een overleden persoon is aangetroffen. Het is aan de rechercheur de taak om aanwijzingen te verzamelen, te analyseren en te categoriseren om zo een mogelijke toedracht te achterhalen. Tijdens het onderzoek krijgt de rechercheur uitleg en hulp van een senior rechercheur, Inge. Naast het geven van instructies en tips helpt Inge de deelnemer ook bij het evalueren en reflecteren van de resultaten.
Eindeloos oefenen
De rechercheurs (in opleiding) kunnen met de applicatie eindeloos zelfstandig oefenen, zonder dat assistentie nodig is van meer ervaren medewerkers, al worden deelnemers wel geadviseerd vooral ook met begeleiding de training te doen. ‘Samen leren levert uiteindelijk altijd een hoger rendement op’, aldus Tim Nijland, van VR Owl, het Utrechtse bedrijf dat de training voor de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie (SAOP) ontwikkelde. De training wordt nu binnen de Eenheid Amsterdam geleverd als VR-kit met hierin -brillen, begeleidende materialen zoals instructies, handleiding en een ‘reflectiekaart’.
Er is in 2022 ook al een evaluatieonderzoek naar de pilot uitgevoerd door TwynstraGudde, waaruit naar voren kwam dat deelnemers overwegend positief reageerden. Zij gaven aan de training te ervaren als een aanvulling op bestaande opleidingsmogelijkheden. Voor de meer ervaren rechercheurs was het vooral een opfrisser. Collega’s zien de training als toegankelijk en als een bijdrage aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Ook verwachten zij dat de training een bijdrage levert aan de reductie van stress en verhoging van mentale weerbaarheid.
Oplossing aan het personeelstekort?
Een mooie manier om te oefenen dus. Maar is het daarmee ook meteen een oplossing voor het personeelstekort? Volgens Nijland wel. In elk geval zijn er zo minder trainers nodig om rechercheurs op te leiden, zegt hij. ‘Nieuw personeel kan zo sneller aan het werk.’ En je kunt hiermee zorgen dat bij de grote uitstroom toch de kennis geborgd wordt in de organisatie.
Natuurlijk, geeft hij toe: ‘De applicatie is inderdaad niet direct van invloed op het personeelstekort in die zin dat het nieuw personeel werft. In de toekomst zal de app ook voor mensen in opleiding zijn, maar zijn er ook toepassingen denkbaar voor bijvoorbeeld werving en selectie. Indirect zorgt het nu natuurlijk al wel voor minder belasting van het personeelsbestand en een lagere werkdruk omdat rechercheurs vaker en zelfstandig kunnen trainen, beter worden in hun vak en effectiever zijn.’
Onderbezetting
De politie kampt landelijk met een groot tekort aan rechercheurs. De uitstroom is veel groter dan de instroom. Bij de districtsrecherche is de onderbezetting dit jaar maar liefst zo’n 10%, met alle gevolgen van dien: hoge werkdruk, minder tijd om te leren en uiteindelijke een lagere pakkans voor criminelen. De Nationale Politie onderzoekt daarom de mogelijkheid om een afzonderlijke recherche-opleiding te ontwikkelen. De virtual reality-training kan daarbij al van pas komen en zorgen voor kennisoverdracht die waardevol en praktisch is én door de jaren op hetzelfde niveau blijft.
Bij de districtsrecherche is de onderbezetting dit jaar maar liefst zo’n 10%, met alle gevolgen van dien.
En dat smaakt naar meer, besluit Nijland. ‘De training is al op steeds meer rechercheafdelingen door het land te vinden. Het enthousiasme en positieve reacties zijn dermate bemoedigend dat de politie aan het verkennen is of ze deze applicatie ook kunnen delen met (keten)partners.’
Nog enkele beelden uit de virtual reality-omgeving waarmee rechercheurs nu kunnen oefenen: