Als favoriete werkgevers in 2013 noemen hoogopgeleiden als eerste Rabobank, Shell en Philips. Verderop in de top tien staan onder meer Unilever en KLM. Bijna vierduizend hbo+’ers tot 45 jaar deden mee aan het Intermediair Imago Onderzoek dat werd gehouden door Motivaction in opdracht van VNU Vacature Media.
Top 10 favoriete werknemers 2013
- Rabobank
- Shell
- Philips
- Unilever
- KLM
- GGZ
- ING
- ABN AMRO
- Ahold
- KPN
Opvallend blijft dat in het onderzoek de sector GGZ als een werkgever wordt gezien. Vorig jaar was hier al het nodige commentaar op omdat de GGZ bestaat uit allemaal verschillende organisaties.
Groot bedrijf
Hoe meer werkervaring hoogopgeleiden hebben, des te vaker gaat hun voorkeur uit naar een bedrijf met meer dan 500 werknemers. Slechts 13 procent van de hoogopgeleiden met nul tot vijf jaar werkervaring wil bij een groot bedrijf werken.
Arbeidsvoorwaarden
De deelnemers zeiden bij een werkgever vooral op zoek te zijn naar:
- Goede primaire arbeidsvoorwaarden
- Interessante functies
- Goede balans tussen werk en vrije tijd
- Afwisselend werk
- Hoge baanzekerheid
Salaris stijgt niet of nauwelijks
Het oordeel over de arbeidsmarkt lijkt op een dieptepunt aanbeland: 68 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt de huidige situatie (zeer) ongunstig. Vorig jaar was dat nog 55 procent. Door de crisis zijn werkenden honkvast, slechts vijftien procent van de hoogopgeleiden is actief op zoek naar een baan. Ook in de salarissen zie je de slechte economische omstandigheden terug: 28 procent verdient een middeninkomen tussen de 30 en de 45 duizend euro. Vorig jaar was dat nog 31 procent.
Leidinggeven uit de gratie
Starters willen graag meer werken, geven ze aan in het onderzoek. Jonge hoogopgeleiden met nul tot vijf jaar werkervaring draaien drie contractuur minder dan ze eigenlijk zouden willen. De onderzoekers vinden het ook opvallend dat de ambitie om leiding te geven steeds verder afneemt. Nog maar 11 procent van de hoogopgeleiden streeft naar een leidinggevende functie, Vorig jaar was dat nog 13 procent, het jaar daarvoor 26 procent. De belangrijkste ambitie van de ondervraagden over vijf jaar is voor de meerderheid (66 procent) simpelweg: gelukkig zijn.