Gem. leestijd 3 min  366x gelezen

Hoe krijg je uitzendkrachten in 6 weken minder gestrest?

Uitzendkrachten vallen vaak tussen het wal en schip als het gaat om vitaliteit. Terwijl ook deze doelgroep net zo goed stress in zijn werk kan ervaren. Een recent project leverde echter opvallende resultaten op. Wat was het geheim?

Hoe krijg je uitzendkrachten in 6 weken minder gestrest?

Vitaliteit staat bij veel werkgevers hoog op de agenda . Maar uitzendkrachten vallen daarbij vaak tussen wal en schip. Terwijl het een doelgroep is die net als werknemers met een andere contractvorm ook stress in hun werk ervaren. Zo heeft de coronacrisis zeker in het begin voor veel onrust bij uitzendkrachten gezorgd. Maar wie had daar oog voor? En minstens zo belangrijk: wat werd er aan gedaan?

De coronacrisis zorgde zeker in het begin voor veel onrust bij uitzendkrachten.

En dat terwijl de uitzendbranche gezamenlijk de grootste werkgever van Nederland vormt. Daarom startte stichting Doorzaam, die zich al jaren inzet voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, vorig jaar een praktijkproject om te kijken wat hieraan te doen is. Ze klopten daarvoor aan bij Lesstress, experts in ‘stressmanagement’. Konden zij misschien een programma ontwikkelen, speciaal gericht op uitzendkrachten?

Vijf pijlers

Zo gezegd, zo gedaan. En zo startte vorig jaar een groep uitzendkrachten aan een programma van 6 weken, waarbij ze in nog geen 15 minuten gemiddeld per dag bezig gingen met allerlei oefeningen rondom vijf pijlers; slaap, ademhaling, voeding, beweging en mindset. Daarnaast kregen de deelnemers elke week een videocoaching met hun eigen coach. In deze sessies was ruimte voor reflectie en aandacht voor hoe de verkregen inzichten te vertalen naar persoonlijke, concrete acties. Deelnemers maten daarnaast elke dag hun stress- en energieniveau met een hartslagsensor.

Credit Flickr – thornypup: https://flic.kr/p/2emXS4

De pilot ‘Minder Stress, Meer Energie’ bleek uiteindelijk tot opvallende resultaten te leiden. Zoals: een toename van het persoonlijk energieniveau van gemiddeld 30%, gemeten met sensorische data. En bij de start van het programma gaven de deelnemers zichzelf gemiddeld een 5,7 voor hun vitaliteit. Na 6 weken was dit opgelopen tot gemiddeld een 7,2.

Deelnemers zagen hun persoonlijk energieniveau met gemiddeld 30% toenemen.

‘Significante verbeteringen die ervoor zorgen dat deelnemers veerkrachtiger, vitaler en energieker zijn geworden’, aldus Judith Lemmers (links op de foto boven). ‘Een winst voor de deelnemers zelf, maar ook voor de deelnemende uitzendorganisaties en inleners.’ ‘De urgentie is er, zeker nu organisaties steeds wendbaarder moeten zijn’, vult mede-Lesstress-initiatiefnemer Irene ten Dam aan. En terecht, zegt ze. ‘Vitale medewerkers presteren nu eenmaal beter.’

Frictie werk en privé

De groep uitzendkrachten waarvoor ‘Minder Stress, Meer Energie‘ was bedoeld bestond uit maximaal mbo-geschoolde deelnemers met een bepaalde contractduur. ‘Die arbeidsverhouding zorgt meteen al voor stress’, aldus Sandra Berenpas, Consultant Duurzame Inzetbaarheid bij Doorzaam. ‘Ze weten vaak niet hoe lang ze aan de slag kunnen blijven. Daarnaast is er de angst om fouten te maken en daarop afgerekend te worden. Die factoren zorgen niet alleen voor stress op de werkvloer, maar ook voor frictie tussen werk en privé.’

‘Vaak zorgt alleen de arbeidsverhouding al meteen voor stress.’

Voor Lesstress betekende de pilot een nieuwe doelgroep, naast de banken, advocatenkantoren, en IT- en mediabedrijven die ze normaal als klant hebben. ‘We hebben echt maatwerk geleverd, en dat was spannend’, zegt Lemmers. Maar de resultaten bleken wel redelijk overeen te komen met andere groepen. Ten Dam: ‘De toename van het energieniveau was gemiddeld 30% in 6 weken. Dat ligt op hetzelfde niveau als in ons programma met andere opleidingen of arbeidscontracten.’

Maar nog waardevoller vinden de twee de feedback die ze soms kregen van de deelnemers. Zo vertelde een deelnemer vóór het traject eetproblemen te hebben. Maar na de zes weken waren die verdwenen. ‘Alles bij elkaar is het leven voor mij, na deelname aan het traject, zoveel makkelijker, leuker, plezieriger’, schrijft een andere uitzendkracht. Een andere deelnemer liet weten dat zijn partner vond dat hij positief veranderd was sinds het project. ‘Ik krijg thuis te horen dat ik veel beter in mijn vel zit.’

Lees ook

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners