De jeugd wil niet meer alleen maar centjes verdienen, maar doet dat het liefst op een plek met ‘purpose‘, ziet Martijn Smit. Wat betekent dat voor je employer branding?
Zes jaar geleden begon ik een droom, een radioplatform, voor en door werkgevers en werkzoekenden. Waarom? Omdat ik vond dat er een inhoudelijke dialoog moest zijn over hoe wij als werkgevers, recruiters en bemiddelaars omgaan met kandidaten en werkzoekenden. Dat was dus op dat moment mijn purpose.
Een hoger doel
Uit alle onderzoeken blijkt dat de jeugd op zoek is naar purpose. Een hoger doel dan alleen maar centjes verdienen. Zo was ik deze week op bezoek bij de ‘Boris Boef van bemiddelen’: Harald. Harald is echt geniaal in hoe hij de markt bewerkt en zoals jullie wellicht weten hou ik wel van boefjes. Harald is sinds kort CPO bij Hardt, een Delftse start-up die technologie ontwikkelt voor een hyperloop. Elon Musk kan er nog een puntje aan zuigen. Dát is purpose: technologie realiseren waardoor de toekomst eruit gaat zien zoals Gene Roddenberry voorspeld had. Voor een schonere en betere wereld.
De béste putjesschepper
Ik hoor je denken: bij zo’n bedrijf werk ik helemaal niet. En hoe vertaal je purpose dan in je employer brand, als je bedrijf niet probeert de wereld te veranderen? Nou, ik denk dat het dan vaak neerkomt op: trots op je werk. Zoals ik altijd tegen mijn 16-jarige pukkelpuber zeg: ‘Het maakt mij niet uit als je putjesschepper wil worden, als je dan maar zorgt dat je de béste putjesschepper bent.’
‘ik denk dat het begrip purpose vertalen vaak neerkomt op: trots op je werk’
‘Vrouwelijk, vriendelijk en verrassend’
Een organisatie die dit heel mooi verwoordt is Miss Etam, met hun slogan ‘Vrouwelijk, vriendelijk en verrassend’. Ze zetten in op een andere filosofie en dragen dit ook actief uit naar zowel klanten als werknemers. Ze integreren dit in hun merk- en hun werkgeversbelofte. Hun slogan is al een heel mooie purpose op zich. Of je nou retailer bent of horecabedrijf.
‘Le Chef de Employer Shizzle’
Een ander mooi voorbeeld is als mensen je purpose denken te kennen, maar dat imago niet in lijn ligt met wat je daadwerkelijk doet. Mooi voorbeeld in de commerciële wereld is van Danone. Mijn lekkere recruitmenttoetje Koos Wurzer werkt daar in Parijs als ‘Le Chef de Employer Shizzle’. Hij heeft een heel drukke baan, moet de hele dag offertes lezen, Rotterdammers afpoeieren en mij te woord staan. Danone kennen wij van Danoontje powerrrr. Maar wist je dat Danone ook heel mooie dingen doet op het gebied van medische toepassingen?
Een live wervingscampagne
Een laatste voorbeeld dat ik noem is van Sanquin, waar ik deze week Brigitte Groenstege leerde kennen. Sanquin ken ik vooral als ‘de bloedbank’, maar daar zit dus een gigantisch bedrijf achter: een organisatie van bijna 3.000 man en tal van diensten en producten. Bij het kennismakingsrondje deden mijn collega Lindon en ik het vriendelijke openingsdansje. Toen kwam Brigitte aan het woord. Het was alsof ik een live wervingscampagne terecht was gekomen…
De purpose als verbindende factor
Brigitte kon smakelijk vertellen over de organisatie, de purpose, maar ook over haar eigen ontwikkeling als arbeidsmarktspecialist en loopbaancoach binnen de organisatie. Over hoe leuk haar collegae zijn en hoeveel kansen zij mensen bieden. Dus goed werkgeverschap zit bij haar wel snor. Maar het mooiste was nog wel dat de purpose de verbindende factor van de organisatie bleek: ‘Samen met de donor voor een beter leven van de patiënt…’
P.S: Voor de recruiters onder jullie: Brigitte zoekt er nog eentje.
Over de auteur
Martijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.
Lees ook van Martijn:
- Employer Bra-Brand: over de opkomst van de brabo’s in recruitment
- Kleine jongens worden groot; of: hoe Piet zijn wilde haren verloor
- Zo beleeft een 16-jarige puber zijn candidate experience
Alle artikelen van Martijn