Het zal niemand zijn ontgaan: de personeelstekorten beheersten deze week het nieuws. Van dichte Ketheltunnels, winkels en cafés tot krapte in het festival– en badmeestersegment, en van verstoringen in de haven tot schoolreisjes en Ajax-vieringen die niet kunnen doorgaan zoals gewenst. De ongeëvenaarde vacaturerecords in bijna alle sectoren zorgden deze week vrijwel overal voor pakkende headlines. En zoals het dan gaat, dan zijn online ook de grappen nooit ver weg. Zoals deze 7 staaltjes bewijzen:
#1. De Speld: creatief met cabinepersoneel
Laat het maar aan de Speld over om een actueel thema met een kwinkslag op z’n kop te zetten. Personeelstekorten in de luchtvaart? Geef passagiers gewoon 6 minuten een ‘stoomcursus’ waarin ze de veiligheidsinstructies leren en ‘waarna ze de juiste hoeveelheid drinken kunnen inschenken zodat het bekertje nét niet overloopt’ en ze kunnen zo mee als cabinepersoneel, zo legt De Speld in de mond van easyJet-topman Johan Lundgren. ‘Zo komen zij toch nog aan bij hun bestemming en is ons personeelstekort verdwenen.’
#2. Nieuwspaal: eten uit de supermarkt?
Concullega Nieuwspaal kwam ook al met zo’n oplossing, deze keer voor het grote personeelstekort in de horeca. Wat als we voortaan ons eten eens niet in een restaurant zouden bestellen, maar in de supermarkt zouden kopen? Het zou heel veel koks en obers schelen, aldus de auteurs. Al halen ze ook ene Wilco Bols aan, die namens een consumentenorganisatie zegt niets te zien in het plan: ‘Straks krijgen we nog een situatie waarin mensen zelf thuis een gerecht in elkaar gaan zetten. De vraag is of we dat moeten willen.’
Een bizarre grap? Ach, in de Volkskrant werd deze ochtend serieus een variant voorgesteld, die hier wel wat op leek: wat als we nou eens ons biertje op het terras niet meer zouden bestellen bij de ober, maar gewoon binnen aan de bar halen? Wat zou dat al niet doen voor het personeelstekort!
#3. Want het is echt erg… in de horeca
Laten we maar zeggen: elke oplossing voor de horeca is welkom, want het is echt erg daar met dat personeelstekort…
“Wachttijden in #Horeca lopen gigantisch op door personeelstekort” ??? https://t.co/jprDCkuXRU
— Ronald Plokker (@RonaldPlokker) May 20, 2022
#4. Hersenchirurg: misschien een goede ober
Oké, nog eentje van Nieuwspaal dan. Want zouden we voor de horeca niet ook eens kunnen denken aan de vijver aan hersenchirurgen in Nederland? Het zijn over het algemeen immers ‘geen domme jongens’, die je dus best met een beetje training kunt leren om drankjes uit te serveren. En dan hoeven ze voortaan niet meer altijd binnen te werken. En wat ook nog een voordeel is: in de horeca kunnen ze rekenen op flinke fooien. ‘Die krijg je in de operatiekamer niet.’
#5. Fokke & Sukke: geen faillietverklaarders
Als er een onderwerp de actualiteit beheerst, weten Fokke & Sukke het meestal snel tot op het bot te analyseren, en hilarisch te koppelen met andere nieuwsfeiten. Zo wisten ze deze week dus ook het personeelstekort weer vrij genadeloos te fileren. Dat begon al op maandag:
via @nrc: Fokke & Sukke https://t.co/9YSMCVHdyQ
— Opiniestukken (@Opiniestukken) May 16, 2022
Waarna ze er op de dinsdag van de verontrustende CBS-cijfers nog eens een schepje bovenop deden:
FokSuk: Werven maar niet meer selecteren! pic.twitter.com/4ymdAj0cj7
— A. Stuijt (@VGenPensioen) May 16, 2022
Maar woensdag bleek het personeelstekort dus altijd ook nog een graadje erger te kunnen:
Fokke & Sukke https://t.co/H2SAJYL1m8
— Janwillem Meijer (@MeijerJanwillem) May 18, 2022
#6. Loesje: liefdesbrief
Ook Loesje liet zich deze week niet onbetuigd, en gaf een mooie, positieve inhaker op het nieuws van de personeelstekorten:
**Vandaag mijn
liefdesbrief
met mijn
sollicitatiebrief
verwisseldik ben meteen
aangenomen**#loesje #vacatures pic.twitter.com/48ibtXaeX8— Loesje v/d Posters (@LoesjeNL) May 17, 2022
#7. Kakhiel: ben ik in beeld?
En dan sluiten we af met al een ouwetje, maar te flauw/droog/leuk (doorstrepen wat niet van toepassing is) om hier te laten lopen:
Reageer © Kakhiel