Heb jij een passie voor gastvrijheid? Voor bier? Voor sales? Of ben je een ‘echt mensen-mens met een passie voor een internationale en dienstverlenende omgeving‘? (Aàààrgh…) Geen vacaturetekst zonder passie, zo lijkt het tegenwoordig wel eens. Zoek momenteel op ‘passie’ op Indeed, en het woord duikt in ruim 62.000 vacatureteksten op. Terwijl het natuurlijk een jeukwoord is, dat ook nog eens vrij weinig zegt over of iemand geschikt is voor de baan.
Het woord ‘passie’ nam in vacatureteksten toe van 2% in 2007 tot 16% in 2019.
Het is nu ook wetenschappelijk onderzocht. Tenminste: in de Verenigde Staten. Jon Jachimowicz en Hannah Weisman van Harvard Business School bekeken ruim 200 miljoen vacatures over een periode van 2007 tot en met 2019 (op basis van data van Burning Glass Technologies). Ze zagen in die tijd de passie voor het woord ‘passie’ toenemen van 2% tot maar liefst 16%. En dat is bepaald geen goed teken, aldus de onderzoekers. ‘Passie’ kan namelijk voor werkgevers en werknemers iets héél anders betekenen. Met alle risico’s op frustratie en ontevredenheid van dien.
Passie als bron van conflict
Het onderzoek, gepubliceerd in Research in Organizational Behavior, waarschuwt hiring managers en recruiters ervoor om voorzichtig te zijn met het woord ‘passie’. ‘Zodra een kandidaat aan boord is, kan conflict ontstaan, bijvoorbeeld over hoeveel tijd iemand moet besteden aan een bepaald project, aan hoeveel avonden aan een opdracht besteed moeten worden, of hoe de medewerker zijn of haar passie kan demonstreren op de werkvloer.’ Jachimowicz concludeert: ‘Het is niet genoeg om alleen maar te werven voor passie. Leidinggevenden moeten ook leren hoe passie te managen.’
‘Het is niet genoeg om alleen maar te werven voor passie. Je moet ook leren hoe passie te managen.’
Benadruk als manager dat jouw organisatie alleen mensen telt met passie voor hun werk, en kandidaten horen volgens de onderzoekers: ‘Dit is een organisatie waar je altijd meer moet doen dan je functiebeschrijving’, of: ‘Dit is de plek waar je eigenlijk geen nee kunt zeggen als er nieuwe opdrachten op je bordje geschoven worden.’ Opdrachten die – needless to say – niet altijd synchroon lopen met de werkelijke passie van de medewerker in kwestie. Wat leidt tot onzekerheid en vaak zelfs tot burn-outs en stress, aldus de onderzoekers.
Passie als gevaar
In organisaties die ‘passie’ te veel benadrukken, ligt volgens hen bovendien het gevaar op de loer dat mensen zich niet meer durven uit te spreken als ze met uitdagingen te maken krijgen. Jachimowicz en Weisman raden managers dan ook aan een ‘passie-audit‘ te doen, en medewerkers te vragen hoe zij passie ervaren en welke uitdagingen dit voor hen oplevert. Ook adviseren ze het woord niet meer zomaar op te schrijven in vacatureteksten, maar in elk geval eerst te onderzoeken wat je er precies mee wilt zeggen, zodat je er de juiste verwachtingen naar kandidaten mee kunt uitspreken.
Vragen om passie schrikt mensen af. Is dat iets wat je in een krappe arbeidsmarkt zou moeten willen?
Of, zoals eerder ook al vaker opgemerkt, stop er maar liever helemaal mee. Hou het liever feitelijk in je vacaturetekst. Een kandidaat die je na 20 jaar vertelt een ‘passie voor belastingwetgeving’ te hebben? Die liegt waarschijnlijk, of vertelt je in elk geval vooral wat hij of zij denkt dat je wilt horen. Vrijwel niemand heeft echt passie voor zijn of haar werk. En dat toch blijven eisen, houdt alleen maar de mythe in stand dat kandidaten zonder diepe passie voor het werk niet geschikt zouden zijn. Oftewel: het schrikt mensen af. Is dat iets wat je in een krappe arbeidsmarkt zou moeten willen?
Meer weten?
Op 29 maart vindt op de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer een training ‘Schrijven van vacatureteksten’ plaats. Je leert hier niet alleen hoe een goede vacaturetekst te schrijven die de doelgroep aanspreekt, maar bijvoorbeeld ook hoe je ervoor zorgt dat die online goed vindbaar is.