Afstuderende studenten en starters van nu zijn hoogopgeleid, zelfverzekerd en zelfstandig. Zij beschikken over de nieuwste communicatiemiddelen om overal en altijd met iedereen te communiceren, maar maken toch graag gebruik van een vaste werkplek op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van ASA Student.
Young Professionals stellen face-to-face contact met collega’s zeer op prijs. Samenwerken en kennis delen staat hoog op het prioriteitenlijstje bij sollicitaties. Werksfeer is een belangrijke factor om hen aan je organisatie te binden.
Goede balans werk en privé
Opvallend is dat de behoefte aan structuur minder aanwezig is bij de verdeling tussen werk en privé. Belangrijker is dat hierin een goede balans wordt bereikt en flexibiliteit in werktijden wordt erg gewaardeerd door de Young Professionals. Werk en privé lopen door elkaar heen, maar de flexibele Young Professional 2.0 kan daarmee prima uit de voeten.
Leren ‘on the job’
Ontwikkeling en veel kunnen leren bij een werkgever staan bovenaan het verlanglijstje van de nieuwe generatie. De Young Professional 2.0 werkt graag zelfstandig, maar het liefst onder de vleugels van een ervaren coach. De oudere generatie heeft vaak het beeld dat de nieuwkomers arrogant zijn en hoog van de toren blazen. Ze zijn echter juist op zoek naar collega’s en managers van wie ze kunnen leren, alleen dan niet in een directieve aansturing, maar in een faciliterende vorm. Wie een Young Professional aanneemt, moet dus ruim aandacht hebben voor de manier van aansturing en de samenwerking tussen de huidige werknemers en de nieuwe aanwinst.
Kans
Hier ligt een duidelijke kans voor bedrijven. Zij kunnen hun oudere werknemers, de babyboomers die nu massaal met pensioen gaan, een rol geven in het coachen van de nieuwe generatie. De coach moet zich daarbij faciliterend opstellen, als participatief leider. Iemand waar de Young Professional op terug kan vallen. Hiermee borgen bedrijven de kennis die weg dreigt te vloeien door de vergrijzing van de samenleving.
Bron: ASA Student