Het lijkt erop dat de overheid de kredietcrisis aangrijpt om het tekort aan ICT’ers weg te werken. Dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van de nieuwe ICT Barometer van Ernst & Young. In het bedrijfsleven daalt de vraag naar ICT’ers daarentegen naar het laagste punt in drie jaar.
Het onderzoek geeft inzicht in de vraag naar personeel, het beschikbare budget en de verwachte investeringen op ICT-gebied en is gebaseerd op ervaringscijfers en inschattingen van 600 Nederlandse managers en professionals.
Vraag blijft stijgen
De vraag naar interne en externe ICT’ers bij de overheid blijft stijgen. Eerder al kwam uit de laatste miljoenennota en eerdere ICT Barometers naar voren dat de overheid de laatste jaren kampt met een chronisch tekort aan ICT’ers. Nu lijkt de overheid te profiteren van de gevolgen van de kredietcrisis; door de afgenomen vraag naar ICT’ers in andere sectoren kan de overheid het eigen tekort aanvullen.
Budgetten blijven stijgen
In alle sectoren, behalve de financiële sector, wordt ondanks de crisis een beperkte stijging van het ICT-budget verwacht. De stijging is minder groot dan aanvankelijk werd verwacht, maar 82 procent van de managers en ICT-professionals verwacht dat de budgetten in 2009 gelijk blijven of iets zullen stijgen. De budgetten worden vooral besteed aan investeringen in hard- en software.