Gem. leestijd 3 min  2586x gelezen

Nieuw onderzoek voorziet nakend eind van traditionele sollicitatiegesprek

Nieuw onderzoek voorziet nakend eind van traditionele sollicitatiegesprek

Het traditionele sollicitatiegesprek wordt steeds minder gebruikt als manier om kandidaten te selecteren. Nieuwe methoden nemen het over, laat recent onderzoek van LinkedIn zien.

Het veelgebruikte profielenmedium schetst vier grote recruitmenttrends in zijn 2018-rapport. Twee daarvan, de opkomst van data en artificial intelligence, zijn nauwelijks verrassend te noemen. De andere twee zijn in elk geval opvallender.

Diversiteit: the biggest game-changer

Zo schetst LinkedIn allereerst de enorme aandacht die het onderwerp ‘diversiteit’ tegenwoordig wereldwijd ten deel valt. Ze noemen het thema zelfs ‘the biggest game-changer‘ en de ‘meest omarmde’ trend van het jaar. Maar liefst 53 procent van de ruim 9.000 door hen ondervraagde recruiters en hiring managers (onder wie 270 Nederlanders) besteedt nu al nadrukkelijk aandacht aan diversiteit in zijn recruitmentbeleid, en bijna 80 procent noemt het onderwerp ‘zeer belangrijk’ of ‘de toptrend qua invloed op hoe ze mensen werven’.

Het gesprek staat onder druk

Maar minstens zo opvallend in het onderzoek is de tweede toptrend: de manier waarop we sollicitaties doen. Het traditionele sollicitatiegesprek heeft daarin nog steeds een heel sterke positie, zeggen de ondervraagde recruiters. Zeker driekwart gebruikt het nog, en een nog iets groter percentage vindt traditionele gesprekken ook effectief.

42% geeft toe dat bias een rol speelt in sollicitatiegesprekken

Maar ook de nadelen worden inmiddels breed onderkend. Zo zegt 63 procent dat sollicitatiegesprekken slecht de soft skills van kandidaten voorspellen, erkent 57 procent dat zulke gesprekken iemands zwaktes niet goed kunnen blootleggen, geeft 42 procent toe dat bias een rol speelt, en vindt 36 procent dat traditionele gesprekken nadelig zijn voor de voortgang van het proces. ‘In een gesprekje is het nou eenmaal lastig vast te stellen of iemand grit heeft of dat iemand juist slecht georganiseerd is.’

linkedin onderzoek traditionele gesprekken

5 nieuwe technieken in opkomst

De onderzoekers schetsen 5 nieuwe technieken die in opkomst zijn om kandidaten te testen:

  • online soft skills assessments
  • job auditions
  • ontmoetingen in meer casual settings
  • VR-assessments (via gesimuleerde 3D-omgevingen)
  • Video-interviews

De online testen geven een meer holistisch beeld van een kandidaat, aldus de geïnterviewden. In job auditions kunnen kandidaten écht zichzelf in actie laten zien. Casual interviews, vaak met een maaltijd erbij, geven ook een heel andere kijk in iemands karakter. En VR-assessments kunnen mensen op een vrij gestandaardiseerde manier testen. Video-interviews, ten slotte, kunnen helpen meer mensen in minder tijd te bereiken en te ondervragen.

linkedin onderzoek 2 sollicitatiegesprekken

Best veel voordelen

Al die methoden hebben best veel voordelen, aldus de respondenten. Zo zegt 69 procent dat ze ‘een meer realistisch snapshot‘ geven van iemands persoonlijkheid. En 59 procent ziet dat het ook kandidaten het voordeel oplevert dat ze beter kunnen beoordelen of de baan wel iets voor hen is. Ook zegt 47 procent dat deze methoden minder bias opleveren. En 26 procent noemt het feit dat kandidaten zo niet kunnen liegen of opscheppen over hun vaardigheden.

69% zegt dat nieuwe methoden ‘een meer realistisch snapshot’ geven van iemands persoonlijkheid

De conclusie: dáág sollicitatiegesprek

De conclusie: het traditionele sollicitatiegesprek ligt behoorlijk onder vuur. Het aloude eerste telefoongesprek wordt sowieso steeds meer vervangen door online assessments en video-interviews. Maar ook het fysieke 1-op-1-gesprek krijgt steeds meer concurrentie, of wordt in elk geval steeds meer aangevuld met methoden die beter werken om iemands kwaliteit in kaart te brengen.

  • Lees hier het hele onderzoek

Lees ook:

Foto via Flickr.com, www.amtec.us.com/creative-commons

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners