Werkzoekenden die graag een zetje in de rug van een mentor willen, kunnen dat nu ook vinden bij hun jobboard.
De Nationale Vacaturebank is namelijk begonnen met ‘Carrière Mentors’. Op dit online platform helpen vrijwillige mentoren werkzoekenden om hun sollicitatie beter voor te bereiden. Een test met het platform de afgelopen weken leidde al tot meer dan 500 interacties tussen werkzoekenden en de wél werkende mentoren.
41%: motivatiebrief schrijven is lastig
Het zogeheten peer2peer-platform wil ‘werkend Nederland met werkzoekend Nederland verbinden’, aldus marketing director Ingrid Spierts. Volgens de initiatiefnemers lopen momenteel veel werkzoekenden vast in de zoektocht naar werk. Zo geeft 41 procent van hen aan dat ze het moeilijk vinden een motivatiebrief te schrijven. Nog eens 26 procent vindt het lastig zichzelf op een professionele manier te presenteren. Velen (23%) ervaren bovendien de zoektocht naar een passende vacature als ‘ingewikkeld’.
Ruim 25 mentoren staan klaar
Op het nieuwe platform staan ruim 25 mentoren online klaar om elke carrièrevraag van advies te voorzien. De mentoren zijn volgens Nationale Vacaturebank allemaal ‘inspirerende vakmensen die waardevol en authentiek advies kunnen geven, met een indrukwekkend cv en de wil om anderen te helpen. Samen vertegenwoordigen ze werkend Nederland.’
Meteen chatten
Actief werkzoekenden kunnen op de website meteen zien welke mentor online is. Vervolgens kunnen ze met hem of haar chatten voor persoonlijk advies. Dat kan bijvoorbeeld erom gaan om het cv meer te laten opvallen, of het online imago aan te passen.
En wéér de klimaatverandering niet opgelost…
Op de site bevindt zich ook een Carrière Wiki waarin veel gestelde vragen over solliciteren worden beantwoord. Daar is bijvoorbeeld het kopje ‘Moeilijke sollicitatievragen – en wat je kunt antwoorden’. Daaronder staan vragen als ‘Vertel eens iets over jezelf’, en – ook niet makkelijk: ‘Hoe zou jij de klimaatverandering willen oplossen?’ Op die laatste vraag geeft de site overigens – helaas – zelf geen voorbeeld-antwoord. ‘De manier waarop je nadenkt is hierbij belangrijker dan het antwoord zelf’, schrijven ze.