Gem. leestijd 2 min  2663x gelezen

Ondanks tekort minder techniekonderwijs

Ondanks tekort minder techniekonderwijs

Ondanks tekort toch minder techniekonderwijsOp ruim 40% van de middelbare scholen daalt het aantal lesuren van het vak Techniek. Bij 6% van de scholen is het vak dit schooljaar zelfs helemaal geschrapt blijkt uit een enquête onder 115 docenten. Dit terwijl er in 2016 een tekort van 150.000 technici wordt verwacht en het kabinet komend voorjaar een Techniekpact sluit.

Bezuinigingen

Terwijl alom een groot tekort aan technici wordt gevreesd en zowel de overheid als het bedrijfsleven meer aandacht wil voor techniekonderwijs, blijken veel scholen door bezuinigingen juist minder uren Techniek te geven. Uit de enquête blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs meer nadruk leggen op vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Gecombineerd met de noodzaak om te bezuinigen, wordt vervolgens het aantal uren Techniek verminderd.

Weinig afstemming met bedrijfsleven

Huub Huijs, voorzitter van VeDoTech, noemt de uitslag van de enquête “alarmerend. Alle maatregelen van de overheid ten spijt is er steeds minder aandacht voor techniek, wat weer gevolgen zal hebben voor de doorstroom naar technische vervolgopleidingen.” Hij pleit ervoor dat Techniek een verplicht vak wordt. “Dat is de enige waarborg dat het niet van het rooster verdwijnt.” Uit de enquête kwam ook naar voren dat bij 4 van de 5 scholen geen afstemming is met het bedrijfsleven over de invulling van het vak.

Techniekpact van overheid

Minister Kamp van Economische Zaken maakte deze week bekend dat het kabinet komend voorjaar een Techniekpact zal afsluiten met werkgevers, het onderwijs en de vakbeweging. Doel is het tekort aan technici, dat voor 2016 geschat wordt op 150.000, tegen te gaan en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. In het Techniekpact moeten onderwijs en bedrijfsleven afspraken vastleggen over wie wat gaat doen om dit doel te bereiken.

Martijn Hemminga

Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners