Op ruim 40% van de middelbare scholen daalt het aantal lesuren van het vak Techniek. Bij 6% van de scholen is het vak dit schooljaar zelfs helemaal geschrapt blijkt uit een enquête onder 115 docenten. Dit terwijl er in 2016 een tekort van 150.000 technici wordt verwacht en het kabinet komend voorjaar een Techniekpact sluit.
Bezuinigingen
Terwijl alom een groot tekort aan technici wordt gevreesd en zowel de overheid als het bedrijfsleven meer aandacht wil voor techniekonderwijs, blijken veel scholen door bezuinigingen juist minder uren Techniek te geven. Uit de enquête blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs meer nadruk leggen op vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Gecombineerd met de noodzaak om te bezuinigen, wordt vervolgens het aantal uren Techniek verminderd.
Weinig afstemming met bedrijfsleven
Huub Huijs, voorzitter van VeDoTech, noemt de uitslag van de enquête “alarmerend. Alle maatregelen van de overheid ten spijt is er steeds minder aandacht voor techniek, wat weer gevolgen zal hebben voor de doorstroom naar technische vervolgopleidingen.” Hij pleit ervoor dat Techniek een verplicht vak wordt. “Dat is de enige waarborg dat het niet van het rooster verdwijnt.” Uit de enquête kwam ook naar voren dat bij 4 van de 5 scholen geen afstemming is met het bedrijfsleven over de invulling van het vak.
Techniekpact van overheid
Minister Kamp van Economische Zaken maakte deze week bekend dat het kabinet komend voorjaar een Techniekpact zal afsluiten met werkgevers, het onderwijs en de vakbeweging. Doel is het tekort aan technici, dat voor 2016 geschat wordt op 150.000, tegen te gaan en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. In het Techniekpact moeten onderwijs en bedrijfsleven afspraken vastleggen over wie wat gaat doen om dit doel te bereiken.