Gem. leestijd 3 min  869x gelezen

Ondanks alles blijft recruitment nog steeds een topprioriteit – ook in 2021

Er mogen misschien minder vacatures zijn, en meer beschikbare kandidaten dan een jaar geleden; recruitment blijft ook in 2021 nog een topprioriteit voor veel bedrijven, zo blijkt uit onderzoek.

Ondanks alles blijft recruitment nog steeds een topprioriteit – ook in 2021

Het waren in 2020 niet alleen de horeca, de reisbranche en de cultuursector die het zwaar hadden. Ook het recruitmentvak zat in 2020 in de hoek waar de klappen vallen. Het aantal in te vullen vacatures daalde immers, en veel organisaties besloten zelfs tot een volledige vacaturestop. Maar aan het begin van 2021 zijn ook al voorzichtig hoopvolle signalen te zien, en blijkt werving en selectie vaak nog steeds hoog op de agenda te staan, en voor velen zelfs topprioriteit te zijn.

Aan het begin van 2021 staat werving en selectie vaak nog steeds hoog op de agenda.

Zo deed XpertHR recent onderzoek onder 563 grote Amerikaanse werkgevers (samen goed voor bijna 1 miljoen werknemers). De conclusie? Recruitment wordt nog steeds als de allergrootste uitdaging gezien, met 66% van de organisaties die dit (enigszins of zeer) uitdagend noemt, ver voor thema’s als workforce planning en veiligheids- en gezondsheidsbeleid. Ook zei 48% in 2021 een groei te verwachten in het aantal werknemers, tegen slechts 10% die een afname verwachtte (de overige 42% verwachtte geen verandering, of twijfelde nog).

Ook in Nederland

Nu is dit natuurlijk Amerikaans onderzoek, maar ook in Nederland staat recruitment bij velen nog altijd hoog op de agenda. Zo blijkt uit het HR-Trendsonderzoek van Afas en Berenschot dat veel organisaties werving & selectie, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en onboarding bijna bovenaan hun prioriteitenlijstje zetten, vlak na ontwikkeling, scholing, inzetbaarheid en talentmanagement. Dat is dezelfde positie als een jaar geleden, terwijl ‘werving en selectie’ in 2015 nog slechts op plek 16 was terug te vinden. Opvallend: ná 13 maart gaven zelfs (iets) meer respondenten aan werving en selectie een prioriteit te vinden dan ervóór.

‘Door de vergrijzing zal de krapte ook snel terugkeren op de arbeidsmarkt.’

Ook elders zijn positieve signalen over de arbeidsmarkt in 2021 te ontwaren. Zo merkt Wim Davidse op dat de werkloosheid onder jongeren nu met zo’n 10% misschien relatief hoog is, maar nog altijd een stuk lager dan in de recessies van 2009-2013 (14,3%) en 2002-2003 (12,8%). En door de vergrijzing zal de krapte ook snel terugkeren op de arbeidsmarkt, zo verwacht hij. ‘Voor de vierde keer deze eeuw. Deze arbeidsmarktkansenturbo biedt veel mogelijkheden.’ Ook voor recruiters dus.

Een nieuwe krapte

Ook CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen voorziet een nieuwe krapte. En Indeed meldde vorige maand al dat de helft van de werkgevers in Nederland aangeeft in 2021 weer kansen te zien als het gaat om de groei van zijn of haar organisatie, maar ook op de arbeidsmarkt. Ruim 40% van de werkgevers zegt in het komende jaar carrièremogelijkheden voor het eigen personeel te zien.

Een magneet kan nog zo sterk zijn, je trekt er geen krop sla mee aan.

Berichten over (structurele) schaarste duiken ook alweer geregeld de kop op. Niet alleen in notoir lastige sectoren als de zorg, het onderwijs of de ict, maar ook bijvoorbeeld bij de financials. Er dreigt in deze branche zelfs een ‘Japan-scenario’, waarschuwt Albert Allmers, met permanente krapte op de arbeidsmarkt door enerzijds de vergrijzing en anderzijds een afname in het aanbod. ‘Ik vergelijk het graag met een magneet en een krop sla. Een magneet kan nog zo sterk zijn, je trekt er geen krop sla mee aan. En zo is het hier ook: de vraag naar financials is in 2021 wel groot, maar het aanbod is hier slecht op afgestemd.’

Die vergrijzing, hè

En dat achterblijvende aanbod, dat zit hem toch vooral in de vergrijzing. In de komende 8 jaar stromen er zo’n 1,9 miljoen babyboomers de arbeidsmarkt uit. Daartegenover staan slechts zo’n 1,6 miljoen nieuwe werknemers die de markt opkomen. Een behoorlijk verschil, dat ervoor zorgt dat goede werving en selectie nog steeds hoog thuishoort op de agenda. En dat dus ook goede recruiters nog wel even van voldoende werk kan verzekeren…

  • Kijk hier naar hoe Wim Davidse denkt over de belangrijkste recruitmenttrends voor 2021:

Lees meer

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners