Ochtendmensen maken makkelijker carrière dan mensen die pieken in de avonduren. Dit komt vooral doordat vroege vogels pro-actiever zijn en beter in staat om in te spelen op problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse bioloog Christoph Randler van de Universiteit van Heidelberg.
Het blijkt dat kinderen die graag vroeg opstaan veelal betere resultaten behalen op school. Dat leidt ze vaak naar de betere universiteiten en dat zorgt dan weer voor een beter carrièreperspectief.
De professor biologie betrok 367 universitaire studenten bij zijn onderzoek en vroeg hen onder meer naar het tijdstip op de dag waarop ze ze zich het meest energiek voelen, en hoe ze zichzelf in staat achten situaties naar de eigen hand te zetten. Een hoger percentage ochtendmensen dan avondmensen zegt zichzelf doelen te stellen voor de langere termijn en aandrang te voelen om ‘dingen te bereiken’.
Slimmer
Vooral jonge mensen tot dertig jaar blijken het liefst in de avonduren te leven. Hoewel zij door de bank genomen minder productief zijn, blijkt uit eerdere studies dat avondmensen wel slimmer en creatiever zijn en meer gevoel hebben voor humor. Tussen de dertig en de vijftig jaar is het aantal ochtend- en avondmensen in evenwicht, onder vijftigplussers zijn meer ochtendmensen.
Cultuur
Dat scholen en werkgevers niet zijn ingesteld op het grote aantal avondmensen, is volgens Randler een cultuurverschijnsel. In Duitsland bijvoorbeeld, wordt het sinds oudsher als waardevol gezien om vroeg uit de veren te komen. En ook wereldwijd worden mensen die die laat opstaan vaak lui gevonden. Dit heeft ertoe geleid dat het gros van de school- en werkroosters zijn ingesteld op ochtendmensen.
Bron: NU.nl