Gem. leestijd 3 min  2812x gelezen

Nog steeds beste kans op een baan in Utrecht

Nog steeds beste kans op een baan in Utrecht

Werkzoekenden zijn nog steeds het best af in de provincie Utrecht als ze een baan willen vinden. De provincie telt ‘slechts’ drie werkzoekenden voor elke vacature, en heeft een gemiddeld aangeboden jaarsalaris van zo’n 47.700 euro.

In de noordelijke provincies daarentegen is de situatie het zwaarst met meer dan 10 werkzoekenden voor elke nieuwe vacature. Dat blijkt uit een nieuw arbeidsmarktonderzoek van de vacaturezoekmachine Adzuna.nl.

Spanning

In het onderzoek is gekeken naar de spanning op de arbeidsmarkt per provincie. Daarbij zijn meer dan 125.000 actuele vacatures die in Nederland openstaan geanalyseerd en vergeleken met de meest recente werkloosheidscijfers van het CBS. Verder is gekeken naar het gemiddelde salaris dat op dit moment door werkgevers wordt geboden voor openstaande vacatures.

Gemiddeld salaris en concurrentie per vacature per provincie

Leidraad

‘In Nederland zijn er gemiddeld 5 werkzoekenden voor elke openstaande vacature, maar de situatie kan sterk verschillen per regio. Dit onderzoek kan een leidraad bieden aan de ruim 600.000 werklozen die ons land momenteel kent. Aan de hand van de data kunnen zij in één oogopslag zien in welke regio ze de meeste kans maken om een baan te vinden en er hun voordeel mee doen’, aldus Rik Langerak, de landenmanager Nederland bij Adzuna.

Beste arbeidsmarkt

Na Utrecht is Noord-Brabant de één na beste provincie om op dit moment een baan te vinden: hier staan tegenover elke vacature 3,6 werklozen. Noord-Holland completeert de top drie met gemiddeld 4,1 werkzoekenden voor elke nieuwe baan. Sollicitanten in deze regio kunnen met ruim 49.9oo euro gemiddeld wel het hoogste salaris verwachten. Zuid-Holland kent met ongeveer 27 duizend het hoogste aantal openstaande vacatures, maar huisvest ook ruim 25 procent van alle werklozen. Gemiddeld zijn er hiermee 5,7 werkzoekenden per vacature, waarmee de provincie de zesde plaats inneemt.

Overzicht spanning op de arbeidsmarkt per provincie

Slechtste arbeidsmarkt

Voor werkzoekenden in Drenthe is de situatie momenteel het zwaarst met bijna 12 werklozen voor elke vacature. In Friesland moeten werkzoekenden rekening houden met 11,1 concurrenten voor elke openstaande functie, terwijl er in Groningen gemiddeld 9,8 werklozen voor elke vacature zijn. In Flevoland zijn er gemiddeld 7,2 werkzoekenden per vacature, maar kunnen sollicitanten met  35.424 euro gemiddeld weer het laagste salaris verwachten.

Internationaal

Met 5 werkzoekenden per openstaande vacature is de spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt op hetzelfde niveau als in landen als Frankrijk en Duitsland. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is de situatie op dit moment aanzienlijk beter met gemiddeld 1,8 werkzoekenden per nieuwe vacature. De krappere arbeidsmarkt heeft daar vorig jaar geleid tot een stijging van de geadverteerde salarissen van 6 procent.

Herstel voelbaar

‘Het aantal openstaande vacatures is in 2014 in sommige regio’s flink toegenomen met in het bijzonder een toenemende vraag naar specifiek gekwalificeerd personeel in bijvoorbeeld e-commerce, IT en techniek. Maar dit beeld zal zich ook in andere sectoren moeten doorzetten voordat het herstel in alle regio’s voelbaar zal zijn’, voegt Rik Langerak nog toe.

Spanningoparbeidsmarkt

Methodologie

Voor het uitvoeren van het onderzoek is gebruik gemaakt van eigen vacaturedata van Adzuna. De data zijn afkomstig van vacatures die zijn verzameld bij diverse jobboards in Nederland. De uitkomsten zijn gebaseerd op meer dan 145.000 openstaande vacatures in december en januari. Voor de werkloosheidscijfers is gebruik van de meest recente cijfers van het CBS (Q4 2014). Om een internationale vergelijking mogelijk te maken zijn de werkloosheidscijfers van december 2014 van Eurostat gebruikt.

Beeld boven via Flickr.com

Lees ook over Adzuna-onderzoek:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners