Werkgevers in Nederland vrezen 180 miljoen aan extra loonkosten wanneer het EU-voorstel voor 20 weken zwangerschapsverlof wordt doorgevoerd. De commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement stemde deze week voor een verhoging van de minimumnorm van 14 naar 20 weken.
Mannen krijgen met de nieuwe regeling twee weken betaald vaderverlof. In Nederland is dat op dit moment maar twee dagen. VNO-NCW zegt onthutst te zijn over de regeling omdat dit een enorme stijging van loonkosten in tijden van crisis gaat betekenen.
Politieke reacties
GroenLinks is blij met de ontwikkeling. De partij stelt dat het Europees Parlement met deze stemming laat zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen. Europese christendemocraten, waaronder leden van het CDA, stemden tegen de regeling.
Nederland en Groot-Brittannië tegen
EU-lidstaten Nederland en Groot-Brittannië zijn geen voorstanders van de nieuwe verlofregeling. Vorige week stemde de Tweede Kamer nog tegen een voorstel van GroenLinks over vaderschapsverlof. De Europese Commissie heeft een verlenging van zwangerschapsverlof naar 18 weken voorgesteld en stemde tegen het voorstel voor vaderschapsverlof. Het voltallige Europees parlement moet zich nog uitspreken over de regeling.
Bron: FD