Gem. leestijd 3 min  4040x gelezen

Trend: werkervaring of diploma steeds minder vereist

Trend: werkervaring of diploma steeds minder vereist

Door de huidige krapte hechten werkgevers steeds minder waarde aan werkervaring of een diploma als ze nieuwe medewerkers zoeken. Omdat ze niet anders kunnen? Of is echt sprake van een trendbreuk?

De afgelopen maanden stond op deze site een polletje onder de kop ‘Door de krapte nemen we ook mensen aan die minder aan de eisen voldoen.’ Maar liefst 60 procent van de respondenten antwoordde: ‘Ja, de rest leren we hen zelf wel bij’. Harde cijfers zijn het natuurlijk niet, de poll werd door net iets meer dan 100 mensen ingevuld. Maar het mag een indicatie zijn dat werkervaring ook in Nederland niet meer op 1 staat bij recruiters.

Diploma en ervaring niet langer vereist

In Amerika is dat in elk geval ook aan de hand. In de Wall Street Journal verscheen recent een artikel over het groeiend aantal werkgevers dat daar voor allerlei functies de eis van ervaring laat vallen. Ook diploma-eisen moeten er tegenwoordig vaak aan geloven, signaleert de krant. Enerzijds komt dat doordat werkgevers in de gaten krijgen dat ervaring en diploma’s slechte voorspellers zijn. Maar anderzijds speelt natuurlijk ook de krapte een rol: werkgevers kunnen gewoon hun eisen niet meer te hoog stellen.

‘Kandidaten hebben tegenwoordig zóveel opties, ze gaan zo een blokje verder naar wie wel snel handelt’

‘Kandidaten hebben tegenwoordig zóveel opties’, zegt bijvoorbeeld Amy Glaser, SVP bij de Adecco Group, in de krant. ‘Als een werkgever een diploma eist, twee interviewrondes wil doen en ook nog eens een test op hard skills, gaat de kandidaat tegenwoordig al een blokje verder naar een werkgever die hem of haar nog wel dezelfde dag een contract wil aanbieden.’

‘Drugstest? Cv-check? Laat maar even zitten…’

Volgens Glaser heeft zeker een kwart van haar klanten dit jaar zijn recruitmentproces aangepast. En daarmee bedoelt ze: soepeler gemaakt. Dat varieert van het laten vallen van drugstest en checks op iemands achtergrond, tot verminderde voorkeuren voor een bepaald diploma. Ervaring in een soortgelijke functie vervalt volgens haar vooral als vereiste in gebieden waar de arbeidsmarkt het krapst is.

werkervaring vervalt vooral als vereiste in gebieden waar de arbeidsmarkt het krapst is

Onderzoeksbureau Burning Glass Technologies analyseerde 15 miljoen vacatures, en ontdekte daarbij dat in de eerste helft van 2018 het aantal vacatures dat om een hogeschooldiploma vroeg gedaald was naar 30%, terwijl het in 2012 nog 34% was. Voor werkervaring geldt een soortgelijk verhaal. Bij de junior functies wordt nu in 23% van de gevallen om enige jaren werkervaring gevraagd, terwijl dat in 2012 nog 29% was.

ervaring niet vereist

Hogere functies worden ook vaker opgeknipt

De Wall Street Journal ziet daarnaast ook nog een andere trend. Bedrijven zouden ‘hogere’ functies nu vaker ‘opknippen’ in meer functies, die ook lager opgeleiden of minder ervaren mensen zouden kunnen uitvoeren. Zo deelde speelgoedfabrikant 4 marketingfuncties voor MBA-afgestudeerden op in 8 nieuwe rollen, waar meer routinewerk aan te pas komt.

Witte raven? Die zijn er niet meer

Ook in België verlagen werkgevers hun eisen, constateert bijvoorbeeld de Gazet van Antwerpen. “Vroeger zochten bedrijven naar de witte raaf”, zegt hier Dirk Wijns, directeur van arbeidsmarktspecialist Acerta Consult. “Maar die zijn bijna niet meer te krijgen. Daarom stellen bedrijven zich al tevreden met werknemers die voor 70% aan de vereiste competenties voldoen. De rest kan nog worden aangeleerd.”

Ook in Nederland is het aan de hand

Ook in Nederland lijkt deze trend dus wel degelijk herkenbaar, zo leerde ook een kleine poll in de Facebook-groep Recruitment Vrijstaat. “Mensen met de juiste ervaring zijn schaars”, schrijft daar bijvoorbeeld Lisette Jonkers. “Dan moeten bedrijven uitwijken naar andere profielen.”

‘competenties worden steeds belangrijker, in plaats van recente en/of aansluitende werkervaring’

Het hangt wel af van het specialisme, voegt Wendy Schoone toe. Iets wat ook Sjaak Klein Geltink ziet. Maar, zegt hij ook: “competenties worden steeds belangrijker, in plaats van recente en/of aansluitende werkervaring”. Doorzettingsvermogen, de ‘klik’, de vaardigheid je de functie eigen te maken, teamfit: velen noemen dingen die tegenwoordig allemaal belangrijker zouden zijn dan werkervaring.

Een echte trendbreuk? Dat is lastig te zeggen

Maar is er ook sprake van een echte trendbreuk? Dat is nog lastig te stellen. Er zijn namelijk ook nog steeds mensen die wel degelijk de noodzaak van werkervaring onderstrepen. “Al merk ook ik wel de bereidheid om de vereiste jaren van ervaring ‘iets’ te verminderen als de passie voor leren (en de teamfit) er wel is'”, schrijft bijvoorbeeld Sharon D. Clark. Waarna René Bolier de trend misschien wel het mooist samenvat: “Het gaat om culture fit en core competenties. Ervaring en/of kennis is een bonus.”

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners