Gem. leestijd 4 min  242x gelezen

Nieuwe (Deense) aanklacht tegen Google For Jobs

De Deense vacaturesite Jobindex heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Google for Jobs. Volgens Jobindex trekt de techgigant zijn eigen online vacaturedienst voor ten opzichte van concurrerende sites.

Nieuwe (Deense) aanklacht tegen Google For Jobs

Google for Jobs werd in 2018 in Europa gelanceerd, in Nederland pas in 2020. In 2019 ontstonden al de eerste protesten. Toen waren het in totaal 23 vacaturesites die bij de Europese Commissie aan de bel trokken. Zij klaagden daarbij dat ze marktaandeel hadden verloren sinds de zoekgigant volgens hen zijn macht had misbruikt om zijn eigen dienst voor te trekken.

Volgens Jobindex heeft Google een deel van de markt veroverd via ongeoorloofde middelen.

Jobindex.dk, het grootste jobboard in Denemarken, en 3 jaar geleden ook al een van de 23 klagers, stelt nu dat Google een groot deel van de competitieve Deense markt naar zich toe heeft getrokken, via ongeoorloofde middelen om de concurrentie te beperken. Oprichter en topman Kaare Danielsen zegt dat zijn bedrijf in 25 jaar de grootste banendatabase in Denemarken heeft opgebouwd voordat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad.

20% verkeer verloren

‘In de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken verloor Jobindex 20% van het zoekverkeer aan de service van Google’, zei Danielsen tegen persbureau Reuters. Hij verdenkt Google ervan andere relevante vacatures voor werkzoekenden te verbergen, door zijn eigen service bovenaan de resultatenpagina’s te plaatsen. ‘Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen recruitmentdiensten. Het schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie’, stelt Danielsen.

‘Dit schaadt rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie.’

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager had Google al onder de loep. Door de nieuwe klacht zal dat nog eens versterkt gebeuren. De afgelopen jaren legde Verstager het techbedrijf al voor meer dan 8 miljard euro aan boetes op voor verschillende concurrentiebeperkende praktijken. Maar Google is zich van geen kwaad bewust en heeft eerder al gezegd dat het in Europa wijzigingen heeft aangebracht in Google for Jobs na de klachten van concurrenten.

Gelanceerd op 21 april

Met het nieuws vraagt Jobindex de Europese Commissie echter om nog een stap verder te gaan, en een rechtszaak aan te spannen tegen Google. Denemarken was opvallend genoeg een van de laatste landen in Europa waar Google for Jobs live ging. De Deense dienst ging hier op 21 april vorig jaar de lucht in. Ook hier werkt het trouwens hetzelfde als in Nederland. Gebruikers krijgen in een prominent vak boven de gebruikelijke zoekresultaten vacatures van aangesloten partners te zien, zodra ze iets intoetsen dat erop kan duiden dat ze op zoek zijn naar een baan.

‘We vinden dat Google zijn positie als algemene zoekmachine uitbuit.’

‘We zijn van mening dat Google zijn positie als algemene zoekmachine uitbuit en misbruikt om zijn eigen diensten en partners te bevoordelen’, aldus Danielsen. ‘Bovendien vinden we dat Google for Jobs te vergelijken is met de Google Shopping Service, waarvoor Google vorig jaar werd veroordeeld. Daarom vragen we de Europese Commissie nu om opnieuw een mededingingszaak tegen Google aan te spannen.’

Al eerder veroordeeld

Afgelopen november deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in een zaak die in 2017 begon: de uitspraak handhaafde een boete voor Google en het moederbedrijf Alphabet van iets meer dan 2,4 miljard euro (ongeveer 18 miljard Deense kronen). Dit vanwege misbruik van zijn dominantie op de markt voor online zoekopdrachten. De rechtbank oordeelde dat Google de voorkeur gaf aan zijn eigen diensten door die meer bekendheid te geven boven andere, waardoor de vrije concurrentie werd verstoord. Ten nadele van zowel andere bedrijven als consumenten.

Nu is volgens Jobindex iets soortgelijks aan de gang. Wie bijvoorbeeld in Denemarken zoekt naar ‘vacatures in Kopenhagen’, krijgt bovenin het Google for Jobs-vak te zien, terwijl de gebruikelijke organische zoekresultaten voor andere vacaturesites (waaronder dus Jobindex) alleen verder naar beneden verschijnen. ‘We zijn van mening dat dit een duidelijke schending is van wat redelijk is voor een algemene zoekmachine. Daarvan verwachten gebruikers dat ze neutrale resultaten opleveren, gebaseerd op het zoekgedrag van anderen. En niet op het feit of je al dan niet samenwerkt met Google’, stelt Danielsen. 

Ook AVG in het geding

Hij zegt trouwens niet alleen dat Google zijn macht misbruikt om de markt te domineren, maar waarschuwt er ook voor dat juist het businessmodel achter Google for Jobs het risico in zich draagt van schending van de AVG-regels. ‘Google for Jobs wordt beheerd door Google, maar de inhoud wordt geleverd door partners’, aldus Danielsen. ‘Daarbij horen enkele van de meest erkende Deense vacaturesites, maar er zijn er ook enkele die meer dan twijfelachtig zijn.’

Helaas zien we vacatures van ons op Google for Jobs, maar men verwijst niet naar ons.’

Helaas ervaren we dat bepaalde vacatures op Google for Jobs afkomstig zijn van Jobindex en onze klanten, maar men verwijst niet naar ons’, gaat hij verder. ‘Als gebruikers dan klikken, komen ze terecht bij enkele internationale partners van Google for Jobs. Voor degenen die een sollicitatie indienen, kan dit betekenen dat de persoonsgegevens die ze verstrekken als onderdeel van hun sollicitaties, voor misbruik vatbaar zijn. Voor het bedrijf dat bij ons – of bij een andere serieuze vacaturebank – heeft betaald voor adverteren, is dat natuurlijk volstrekt onacceptabel.’

Vacatures gekopieerd zonder toestemming

Jobindex zegt ook te ervaren dat een deel van zijn vacatures, waaronder vacatures geschreven door de eigen copywriters, door de partners van Google for Jobs worden gekopieerd en via Google for Jobs op de markt worden gebracht. Ook al heeft Jobindex hier dus geen toestemming voor gegeven. Een schending van het auteursrecht, aldus Kaare Danielsen. Hij concludeert dan ook: ‘Google is de drijvende kracht achter Google for Jobs, en Google moet de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de naleving van wetgeving en basisprincipes van vrije concurrentie, transparantie en geloofwaardigheid. En als dat niet gebeurt, moeten de samenleving en de betrokken autoriteiten ingrijpen. Jobindex wacht nu de beoordeling van de verantwoordelijke autoriteiten af ​​en ziet uit naar de nodige initiatieven.’

Bij Jobindex werken zo’n 350 mensen aan ongeveer 1/3 van het totale aantal Deense vacatures.

Danielsen was in 1996 de oprichter van wat nu de grootste Deense vacaturesite is. Naast het bekend maken van vacatures, biedt het bedrijf tegenwoordig nog een groot aantal andere diensten aan op het gebied van recruitment en werk zoeken. Bij Jobindex werken zo’n 350 mensen. De vacaturesite is goed voor ongeveer 1/3 van het totale aantal vacatures op de Deense markt.

Meer weten

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners