Gem. leestijd 4 min  479x gelezen

Nieuw Fosway 9-grid: In 1 jaar tijd van 0 naar 3 strategische leiders in Talent Acquisition

Vorig jaar was het vak van de ‘strategische leiders’ in het jaarlijkse Fosway-9-grid nog helemaal leeg. Het jaar ervoor ook. Maar zie, dit jaar duiken er ineens 3 bedrijven op rechtsboven in het grid . Wie zijn ze? En waarom staan ze daar?

Nieuw Fosway 9-grid: In 1 jaar tijd van 0 naar 3 strategische leiders in Talent Acquisition

Het is de plek waar de meeste organisaties het liefst zouden zitten. De plek waar het potentieel groot is. Net als de prestaties. Maar in het jaarlijkse Fosway 9-grid van Talent Acquisition-bedrijven bleef de hoek van ‘Strategisch leider’ tot nu toe opvallend leeg. Tot dit jaar dus, want in het nieuwe, net verschenen, grid duiken ineens maar liefst drie partijen op deze plek op: Avature, SmartRecruiters, én Phenom. En met VONQ zien we bovendien ook voor het eerst een puur Nederlandse partij in het grid verschijnen.

Wie het grid van dit jaar bekijkt, ziet bijna een spiegeling van die van vorig jaar.

Wie het grid van dit jaar met dat van vorig jaar vergelijkt, ziet bijna een spiegeling. Veel partijen zijn in de loop van het jaar een vakje opgeschoven, hetzij naar boven, hetzij naar rechts, hetzij allebei. Maar ook opvallend: was vorig jaar het vak rechtsboven nog helemaal leeg, nu is dat het geval voor het vak linksonder. Oftewel: het vak voor de potentiële performers.

Allerlei dimensies

In het 9-grid van de Fosway Group kun je verschillende technologieën in de (Europese) markt met elkaar vergelijken, op allerlei dimensies. Je ziet er bijvoorbeeld wat de goedkopere en de duurdere spelers zijn. Maar ook wie een volledig ATS biedt, of juist gespecialiseerd is (zoals Enboarder, dat zich volledig richt op onboarding-technologie). Ook geeft het grid inzicht in wat de bekendste partijen op een bepaald gebied zijn.

In het 9-grid kun je technologieën in de (Europese) markt met elkaar vergelijken, op allerlei dimensies.

Op basis van allerlei factoren bekijken de analisten van Fosway vervolgens of een organisatie veel potentieel heeft, en hoe de prestaties tot nu toe zijn. De uitkomst daarvan bepaalt vervolgens de positie in het grid. Zulke overzichten maakte het eerder voor bijvoorbeeld de opleidings- en ontwikkelingsbranche, en voor ‘Cloud HR’, maar het diagram voor Talent Acquisition is nog betrekkelijk nieuw.

Drie strategische leiders

Met de drie nieuwe ‘strategische leiders’ lijkt het recruitmentvak ook technologisch steeds meer volwassen te worden. Wel opvallend: het zijn drie Amerikaanse partijen die hier de boventoon voeren. Enerzijds een ‘oudere’ Suite-speler (Avature, actief sinds 2005), anderzijds het nieuwere, in 2010 opgerichte, SmartRecruiters, en tenslotte Phenom (People), dat meer een Talent Experience-platform aanbiedt als uitbreiding op een ATS, en in Nederland onder meer bekendheid geniet na de overname van Endouble.

Helemaal verrassend is de benoeming van de drie tot strategisch leider overigens niet.

Helemaal verrassend is hun benoeming tot strategisch leider overigens niet. Alle drie namen werden vorig jaar al genoemd als kandidaat hiervoor, net als bijvoorbeeld het (destijds net door Cornerstone overgenomen) Saba, het Franse (en inmiddels overgenomen) Talentsoft en het Britse Tribepad.

Bias en ethiek

Volgens de onderzoekers heeft de coronapandemie gezorgd voor een ‘echte verschuiving‘ in de Europese markt voor recruitmentsoftware. Duidelijk is bijvoorbeeld dat een aantal partijen ‘volwassen zijn geworden en organisaties op dagelijkse basis – en met grote wendbaarheid – helpen door de hele recruitmentfunnel heen’. Maar ook wijzen de analisten op het toenemende belang van onderwerpen als diversiteit, gelijkheid en inclusie, en innovaties in de candidate experience.

‘Innovatie is te zien door de hele recruitmentketen heen.’

Innovatie is te zien door de hele keten heen, stellen ze: ‘Van interview scheduling tot collaborative hiring, van uitdagingen rondom remote onboarding en vraagstukken op het gebied van bias en ethiek als het gaat om het groeiend A.I.-gebruik, tot een mogelijk afscheid van op post & pray gebaseerde ATS-systemen.’ Fosway Group-CEO David Wilson zegt er veel optimisme in te herkennen. ‘Recruitment is altijd al een graadmeter van de economie geweest, en dit onderzoek laat veelbelovende signalen van herstel zien, naast ongeëvenaarde disruptie in processen en technologie.’

Veerkrachtig en agile

Volgens hem is er alle reden toe om recruitmenttechnologie veel aandacht te geven. ‘Organisaties met een sterker ecosysteem op technologisch gebied hebben het aantoonbaar beter gedaan tijdens de coronacrisis. Zij zullen ook in de toekomst meer veerkrachtig en agile blijken te zijn.’ En goede recruitmenttechnologie helpt organisaties volgens hem sneller op- en af te schalen.

Meer weten?

Op dinsdag 11 mei, geeft David Wilson, samen met Dr. Sven Elbert een ‘Ask The Analyst’ session.

Ask the Analyst

Meer over keuzes in technologie?

Op dinsdag 8 en donderdag 10 juni vindt de vijfde editie van de Nederlandse Demo_Day plaats, waar organisaties vanuit huis of kantoor zich kunnen oriënteren op technologie om hun recruitment te optimaliseren. Klik hier voor alle informatie of om je direct aan te melden.

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners