Gem. leestijd 2 min  3107x gelezen

Nederlander wil nu wel verhuizen voor werk

Was de Nederlander tot voor kort niet weg te branden van zijn eigen plekje, nu blijkt hij voor het eerst sinds jaren niet alleen bereid verder te reizen, maar ook daadwerkelijk te verhuizen voor een baan. Dit blijkt uit een continu onderzoek dat Intelligence Group doet onder jaarlijks minimaal 16.000 personen.

De Nederlander is weer bereid te verhuizen voor een baan

De bereidheid om te verhuizen voor een nieuwe baan nam in Nederland de afgelopen jaren steeds verder af. Was dat nog bijna de helft (49 procent) in 2005, in  2010 bleek nog maar 34 procent van de Nederlandse beroepsbevolking bereid voor werk te verhuizen. Maar dit beeld is in het afgelopen jaar behoorlijk veranderd: in 2011 was 50 procent van de gehele (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking bereid te verhuizen voor een baan. Dat geldt voor alle lagen van de beroepsbevolking, hoewel  hoogopgeleiden procentueel gezien vaker bereid zijn te verhuizen dan laagopgeleiden en werklozen.

Toename bereidheid tot reizen voor werk

We hebben er met z’n allen meer voor over om naar het werk te gaan. In de periode 2005-2010 was de Nederlander bereid gemiddeld 40 minuten te reizen voor een baan (enkele reis). Deze tijd is nu verlengd tot 45 minuten: een stijging van maar liefst 13%.

Tegenvallende effecten

Ondanks de toename in verhuisbereidheid zijn er niet meer huizen verkocht. Sterker nog: in 2011 was daalde het aantal verkochte woningen met 4,3% ten opzichte van 2010 (CBS). In deze tijden van economische onzekerheid is het nu eenmaal lastiger om je huis te verkopen en ook de drempel om een huis te kunnen kopen ligt hoger.  Ook de werkloosheid is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen.

Werk aan de winkel voor minister Kamp

In december 2011 zei minister Kamp dat werklozen er alles aan moeten doen om een baan te vinden. Werklozen moeten bereid zijn om verder te reizen of zelfs te verhuizen voor een nieuwe baan. Maar daar blijkt nog een schone taak voor hem weggelegd. Uit de cijfers van Intelligence Group blijkt dus dat de gemiddelde Nederlander best de koers zou willen varen die volgens minister Kamp wenselijk is. De huidige conjuncturele neergang en de huizenmarkt die op slot zit, houden hem echter tegen. De werkloosheid is niet gedaald en men is blijkbaar niet in staat om de verhuisbereidheid om te zetten naar daadwerkelijk gedrag. Wanneer de politiek geen acties doorvoert om de huizenmarkt een impuls te geven zodat men daadwerkelijk kan verhuizen, dan zal de arbeidsmarkt niet vlotgetrokken worden.

Bron: Intelligence Group

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners