Gem. leestijd 2 min  460x gelezen

Nederland staat bij arbeidsmigrant niet bij eerste 10 favoriete bestemmingen

Nederland staat bij arbeidsmigrant niet bij eerste 10 favoriete bestemmingen

Slecht nieuws voor organisaties die hun hoop vestigen op buitenlandse krachten om in hun vacatures te voorzien: Nederland staat bij hen als keuze bepaald niet bovenaan.

Sterker nog: in de top 10 van favoriete bestemmingen komen ‘we’ helemaal niet voor. Terwijl bijna-buren als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Spanje en Italië wel een plekje in die top 10 hebben weten te veroveren, moet Nederland het doen met plek 12. Of het nou gaat om hoog- of laagopgeleiden, digitale experts, mannen of vrouwen, jongeren of ouderen, nergens is ons land bij de 10 meest geliefde landen te vinden. Dat blijkt uit Decoding Global Talent 2018, een onderzoek van Stepstone, The Network en de Boston Consulting Group onder 366.000 werknemers in 197 landen.

Amsterdam is wél een magneet

Schrale troost misschien is dat onze hoofdstad wél zeer populair is om naartoe te trekken om te werken. Amsterdam staat op nummer 5, na Londen, New York, Berlijn en Barcelona, maar vóór Dubai, Los Angeles en Parijs. In 2014 werd een eerdere versie van het onderzoek uitgevoerd, Toen stond Amsterdam slechts op de zestiende plaats. Dit maakt de Nederlandse hoofdstad een van de snelste stijgers in de top 10.

Politieke én economische spiegel

De ranglijsten in het onderzoek zijn een spiegel van de politieke en economische ontwikkelingen in de wereld. Zo staat de VS wereldwijd nog wel op 1 als werkbestemming, maar is het land bij Mexicanen duidelijk minder populair geworden. En in Europa zien we bijvoorbeeld een tanende populariteit van Groot-Brittannië en Zwitserland. Dit zijn volgens de onderzoekers niet toevallig twee landen die politiek duidelijk steeds terughoudender zijn geworden op migratiegebied.

in landen waar de economie groeit daalt de bereidheid om voor werk naar het buitenland te verhuizen

Ook de economische ontwikkeling is in de resultaten terug te zien. Zo daalt in landen waar de economie groeit gemiddeld genomen de bereidheid om voor werk naar het buitenland te verhuizen. In China geeft nu slechts 33 procent van de ondervraagden aan het land te willen verlaten om in het buitenland te gaan werken. Dat is een forse daling ten opzichte van 4 jaar geleden. Toen zag nog 61 procent van de Chinezen zo’n emigratie wel zitten.

Collegialiteit boven salaris

In het onderzoek is ook gevraagd waaraan werknemers wereldwijd het meeste belang hechten. In Nederland blijkt het dan vooral te gaan om collegialiteit en een goede balans tussen werk en privé. Ook de inhoud van en waardering voor ons werk staan hoog genoteerd. Het loon blijkt daarentegen voor de respondenten van ondergeschikt belang, net als de organisatiewaarden.

fff

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners