Gem. leestijd 3 min  792x gelezen

‘Gemiste kans’: Nederlandse vacatures negeren flexibele werkmogelijkheden

‘Gemiste kans’: Nederlandse vacatures negeren flexibele werkmogelijkheden

Als het gaat om flexibel werk, heet Nederland internationaal koploper te zijn. Maar in vacatureteksten valt daar weinig van te merken, aldus nieuw onderzoek. ‘Een gemiste kans.’

De mogelijkheid om thuis te werken? Om van een baan een duobaan te maken? Of om de werktijden flexibel in te richten? In Nederland zijn er een stuk mínder vacatureteksten te vinden waarin deze mogelijkheden worden genoemd dan in bijvoorbeeld Duitsland en Groot-Brittannië. Dat meldt de van oorsprong Duitse vacaturezoekmachine Joblift.

Best opvallend

Misschien is flexibel werken hier al zó gewoon, dat niet veel bedrijven er meer de nadruk op willen leggen. Opvallend is het desondanks wel, constateert ook Bob Uhde, de Joblift-woordvoerder in Nederland. ‘Er is al vrij lang bekend dat flexibele werkregelingen en een goede werk/privébalans belangrijke drijfveren zijn om een baan te kiezen. Maar Nederlandse bedrijven doen hier dus relatief weinig mee.’

‘Nederlandse bedrijven doen relatief weinig met bekende, belangrijke drijfveren’

‘Een gemiste kans’

En dat is best gek, zegt hij. ‘Zeker nu het in de huidige arbeidsmarkt steeds lastiger is om geschikt personeel te werven. Dan vind ik het aantal bedrijven dat flexibele werkregelingen aanbiedt opvallend laag. Bedrijven laten duidelijk een kans liggen om op dit gebied boven de concurrentie uit te steken en zo aantrekkelijker te worden voor talent. Een gemiste kans.’

Van werktijden tot jobsharing

Het onderzoek van Joblift bekeek een groot aantal vacatureteksten op drie verschillende vormen van flexibel werken: de mogelijkheid om thuis te werken, om zelf flexibel werktijden te regelen, en voor het zogeheten jobsharing, waarbij één baan door twee personen wordt uitgevoerd, en zij samen ook zelf verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en afstemming van het werk. ‘Hieronder hebben we ook duobanen gerekend’, aldus Uhde.

Nederland loopt achter

Uit het onderzoek blijkt dat alleen die laatste categorie in Nederland sterk groeit, en dat op alle drie gebieden Nederlandse bedrijven achterlopen bij de buitenlandse collega’s. Zo worden flexibele werktijden in 3,7 procent van de Britse vacatures genoemd, en in 3 procent van de Duitse. In Nederland is dit echter maar in 2,5 procent van de vacatures het geval.

joblift flexibel werktijden

En minder groei

Ook kende Nederland met 0,4 procent minder vacatures met een optie tot thuiswerken dan het VK (0,55 procent) en Duitsland (1 procent). En als het gaat om jobsharing, loopt Nederland helemaal achter. Hier biedt 0,02 procent van de vacatures deze mogelijkheid, tegenover 0,06 procent in Duitsland en 0,1 procent in het VK (vijf keer zoveel dus als in Nederland). Over vrijwel de hele linie groeide het aanbod in de andere twee onderzochte landen bovendien het afgelopen jaar ook nog eens (veel) harder dan in Nederland.

joblift flexibel jobsharing

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners