Gem. leestijd 3 min  3572x gelezen

Monsterboard populairste vacaturesite

Monsterboard is ook in de eerste helft van 2012 de meest genoemde site voor het zoeken naar een nieuwe baan, met de NationaleVacaturebank als goede tweede. Social media als LinkedIn en Facebook winnen terrein, maar spelen nu nog slechts een rol in de marge. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.

Top 5 blijft gelijk

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) doet continu onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking in relatie tot de arbeidsmarkt. Recente resultaten tonen aan dat ten opzichte van 2011 de top 5 van meest genoemde oriëntatiesites onveranderd is gebleven. Wel zijn er een paar verrassende verschuivingen te ontdekken en social media als LinkedIn en Facebook blijven onmiskenbaar aan terrein winnen.

Opkomst van Google en Werk.nl

Monsterboard wordt het meest ingezet bij het zoeken naar een nieuwe baan. Bijna 1 op de 5 (18,6%) noemt Monsterboard als nuttige site, op de voet gevolgd door NationaleVacaturebank (18,3%). Verrassend is de opkomst van jobaggregator Indeed en de terreinwinst van Werk.nl en Google ten opzichte van de belangrijke twee generieke oriëntatiesites Monsterboard.nl en Nationalevacaturebank.nl. Beide sites hebben marktaandeel verloren in de ‘top of mind’ positie van werkzoekenden. Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Jobbird.com, die in 2011 gelanceerd is. De site ziet haar enorme marketinginspanningen, nu halverwege 2012, terugbetaald met een 8ste plek en met plek 6 binnen handbereik (0,2% afstand t.o.v. LinkedIn). Ook de jobaggregator Indeed.nl is met een sterke opmars bezig en is gestegen van plek 38 naar 20. Met de investeringen die Indeed voornemens is te maken in Europa is een verdere groei in bekendheid en populariteit binnen handbereik.

Top 20 oriëntatiesites onder de Nederlandse beroepsbevolking

2011 1e helft 2012
monsterboard.nl 1 1
nationalevacaturebank.nl 2 2
werk.nl 3 3
google.nl 4 4
jobtrack.nl 5 5
linkedin.com 8 6
intermediair.nl 6 7
jobbird.com 18 8
vacaturekrant.nl 7 9
jobrapido.nl 9 10
vkbanen.nl 10 11
uitzendbureau.nl 12 12
stepstone.nl 11 13
randstad.nl 15 14
brabantzorg.net 13 15
facebook.com 50 16
zorgpleinnoord.nl 16 17
job.nl 27 18
vdab.be 22 19
indeed.nl 38 20

Social media steeds vaker ingezet

Facebook stijgt van de 50ste plek in 2011 naar plaats 16 in 2012 als genoemde site om naar een nieuwe baan te zoeken. Daarmee zien we een verdere stijging van het belang van social media op de arbeidsmarkt. Of Facebook als oriëntatiesite op een nieuwe baan echt betekenis gaat krijgen, zal sterk afhangen van de investering die Facebook gaat maken met het oog op de vacaturemarkt en dan specifiek in Europa. LinkedIn stijgt van plek 8 naar plek 6. Dit is deels het gevolg van het marktaandeel dat Intermediair.nl heeft verloren (-0,8%) en deels de autonome groei in populariteit (+0,2%). Een top 5 positie als oriëntatiesite onder de Nederlandse beroepsbevolking zal LinkedIn vermoedelijk niet bemachtigen, gezien het feit dat vooral hoogopgeleiden op de site zitten. Daarmee is LinkedIn eerder een nichesite dan een generieke oriëntatiesite. Kijken we naar LinkedIn onder bepaalde doelgroepen hoogopgeleiden, dan is zij al top 3 als het gaat om oriëntatie. Ook onder recruiters is LinkedIn populair. Zij gebruiken LinkedIn om zelf kandidaten te vinden.

Zelf kandidaten vinden en screenen

Volgens Intelligence Group spelen social media ontegenzeggelijk een rol in het oriëntatieproces op de arbeidsmarkt, maar zijn generieke vacaturesites voor de gemiddelde Nederlander vele malen populairder bij het zoeken naar een baan. Veel eerder zijn social media interessant voor werkgevers om zelf kandidaten te vinden, kandidaten te screenen en te werken aan het employer brand. Werkgevers die dit goed invullen, worden zo ook makkelijker gevonden. Maar social media zijn op dit moment nog geen echte media om naar een nieuwe baan te zoeken.

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) wordt uitgevoerd door Intelligence Group en is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ruim 5.000 unieke respondenten per kwartaal . Op jaarbasis worden minimaal 20.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. De vraagstelling die aan dit persbericht ten grondslag ligt is (onder personen die internet gebruiken ter oriëntatie op een baan): Welke internetsites zou u gebruiken/gebruikt u om een baan te zoeken?

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners