Gem. leestijd 3 min  873x gelezen

Moet je als 18-jarige echt de arbeidsmarkt al op? Hell no!

Moet je als 18-jarige echt de arbeidsmarkt al op? Hell no!

Tijdens Werf& Live pleitten twee sprekers ervoor hun wervingsactiviteiten al te richten op 17- en 18-jarigen. Is dat nou wel zo verstandig, vraagt Annelies Graafland zich af.

Ergens in de vorige eeuw kende ik ze ook. De jongens die na de middelbare school direct gingen werken. In het bedrijf van papa, of bij een accountantskantoor. Daarnaast één dag in de week aan de studie. Direct veel geld verdienen. Een autootje voor de deur. Zelfstandig en rondjes geven in de kroeg. Op vrijdag, de dag dat ik en mijn vele studiegenootjes te brak waren om nog te bewegen en uitzagen naar een weekend papa en mama om bij te tanken, de was te laten doen en natuurlijk een vitamineshot te krijgen. Dat ene drankje kon natuurlijk wel…

Overgebleven statiegeldflessen als spaarpot

Zelfs op die momenten dat de overgebleven statiegeldflessen aan het eind van de maand de enige spaarpot vormden die ik kon aanwenden voor een rondje supermarkt. Met mijn huismerk kaas en huismerk fles wijn ben ik toch geen moment jaloers geweest op deze groep.

‘Met mijn huismerk kaas en huismerk fles wijn ben ik toch geen moment jaloers geweest’

Scholieren overhalen

Bij Werf& Live stonden 17 mei twee organisaties op het podium die een geweldige oplossing hadden verzonnen voor enerzijds oplopende studieschulden en anderzijds het probleem van krapte op de arbeidsmarkt. Hun idee: nu studeren, en dat combineren met: snel aan de slag en snel geld verdienen. Trots vertelden zowel Defensie als YoungCapital (foto boven) hoe zij scholieren van nu overhalen om bij hen een geaccrediteerde bachelor te halen. Gericht op vakmanschap en/of persoonlijk leiderschap. En tegelijk zeker vier dagen in de week te werken.

De leiders van de toekomst

Hun doelgroep: de mensen met ambitie. Oftewel: de 17 of 18-jarige scholier die precies weet wat hij of zij de volgende 53 jaar van zijn leven wil gaan doen. De mensen die zich invreten op inhoud en het kapitaliseren van kennis. Dit zijn dé talenten, de leiders van de toekomst, zo stelden de sprekers.

De smaak van bier en feest

Allicht lag het aan een gebrek aan ambitie en verantwoordelijkheid mijnerzijds. Of misschien lag het aan het feit dat ik in mijn laatste studiejaren me de smaak van bier en feest al goed liet smaken. Of aan het feit dat ik nu eenmaal niet zo goed ben in keuzes maken voor een lange tijd. I don’t know. Maar ik werd persoonlijk wel een beetje bang van dit verhaal. Had ik met wat ik nu weet het destijds anders gedaan? Nee! Hoop ik dat mijn dochter direct na de middelbare school meteen gaat werken? Hell NO! Dan maar geen leider van de toekomst.

‘Hoop ik dat mijn dochter direct na de middelbare school gaat werken? Hell NO!’

Mijzelf leren kennen

Buiten dat ik in mijn studententijd heel veel plezier heb gehad heb ik er ook heel veel geleerd. Omgaan met vrijheid bijvoorbeeld. Of wat voor gevolgen bepaalde, minder slimme, acties kunnen hebben. Het heeft mij boven alles mijzelf leren kennen. Daardoor was ik niet alleen inhoudelijk klaar om alles opnieuw te moeten leren (want er is niemand die ooit nog aan je vraagt of je de verschillen tussen de ‘the wealth of nations’ en ‘the theory of moral sympathy’ in een paper kunt verhandelen en kunt vertalen naar de huidige westerse samenleving). Ik was daardoor ook klaar om elke dag mijn wekker te zetten. Klaar om mij aan te passen aan de wereld van werk. Klaar om beslissingen te nemen die mij werkgelukkig maken.


Ready to recruit?

Als ik nu weer zou mogen beginnen? Ik was weer éérst fulltime gaan studeren. En dat zou ik dan combineren met een toffe bijbaan, bijvoorbeeld bij Hudson’s Bay. Als ik dan tenminste de kwaliteitstoetsen doorkom. Zo bekijkende welke competenties en cultuurwaarden de Hudson’s Bay-medewerker nodig heeft zeg ik: ready to recruit? Welkom bij Randstad!

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Randstad Recruitment Center.

Lees haar eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners