Moderne recruiters richten zich steeds minder op het vullen van vacatures, maar steeds meer op het onderhouden van interessante relaties met kandidaten.
Alleen met waardevolle relaties kunnen recruiters hun organisatie namelijk continu blijven voorzien van het benodigde talent, aldus een recente whitepaper van Idibu, waarvoor onder meer onderzoek gedaan is naar de kandidaatervaring. Officiële vacatures spelen volgens hen de komende jaren een steeds minder grote rol, nu kandidaten steeds minder zin hebben in langdurige, ongewisse sollicitatietrajecten, waarbij ze een van de velen zijn.
4 verwachtingen
Kandidaten verwachten tegenwoordig 4 dingen, aldus de whitepaper:
- Een goede ervaring in het hele proces, zonder frictie en barrières, waarbij technologie ons zoveel mogelijk werk uit handen neemt;
- Een mobiele ervaring. En dat betekent niet alleen: een ervaring die is geoptimaliseerd voor mobiel, maar liefst ook een ervaring die persoonlijk is gemaakt, op basis van bijvoorbeeld locatiegegevens
- Verminderde loyaliteit. Loyaliteit moet verdiend worden met elke interactie, elke keer. Mensen zijn steeds makkelijker geneigd informatie met je te delen, maar als je er niet mee doet wat je belooft, haken ze ook ze weer af en komen nooit meer terug.
- Authentieke relaties. We willen niet als nummer worden behandeld, maar als mens.
Wat betekent dit voor het recruitmentproces?
Wat betekent dit nou voor het recruitmentproces? Nou, onder meer dat de oude manier nauwelijks meer voldoet. Eerst een vacature online zetten, dan wachten op reacties, vervolgens twee mensen uitnodigen, en tenslotte er eentje kiezen? Het levert zelden meer het gewenste resultaat, schrijft bijvoorbeeld ook Tony Restell (Social-Hire) naar aanleiding van de whitepaper.
‘Kandidaten klagen nog wel eens over het ‘zwarte gat’ waar hun sollicitaties in verdwijnen’
Wat gebeurt er in het zwarte gat?
‘Kandidaten klaagden vroeger nog wel eens over het ‘zwarte gat’ waar hun sollicitaties in verdwenen nadat ze waren verstuurd. En recruiters klaagden over het grote aantal sollicitanten dat ze moesten verwerken. Het idee dat communicatie met de kandidaat een prioriteit zou moeten zijn, was nog niet echt geaccepteerd.’
‘De verborgen vacature-markt is geëxplodeerd’
Hoe anders is dat nu. Niet alleen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook door veranderde technologie is dit proces totaal op z’n kop gezet. ‘Recruiters kunnen nu makkelijker dan ooit zélf kandidaten vinden en benaderen’, aldus Restell. ‘De ‘verborgen vacature-markt’ is geëxplodeerd: steeds meer rollen worden vervuld zonder ook maar één online vacature te plaatsen. En kandidaten hebben aan de andere kant ook steeds meer mogelijkheden om een organisatie te onderzoeken en met een recruiter te communiceren; vóór, tijdens én na het sollicitatieproces.’
‘Steeds meer rollen worden vervuld zonder ook maar één online vacature te plaatsen’
Welke gevolgen heeft dat voor de moderne recruiter? Hij noemt er 4:
#1. Moderne recruiters zijn marketeers
Organisaties moeten hun werving en selectie nu heel anders aanpakken, zegt Restell. Het betekent bijvoorbeeld allereerst dat je heel goed moet nadenken over je doelgroep. Waar zitten ze? Wat doen ze daar? En als je ze gevonden hebt, hoe wil je hen ervan overtuigen dat jouw aanbod interessanter is dan dat van een ander? Wetende dat reclame steeds minder werkt. ‘Om succesvol te zijn, moet de recruiter van nu marketingprincipes begrijpen, van segmentatie en positionering tot het bouwen van een Employee Value Proposition.’
#2. Moderne recruiters maken betrokken
Wil je een kandidaat zover krijgen dat hij of zij ook echt de overstap naar jouw organisatie aandurft, dan zul je hem of haar betrokken moeten krijgen. En juist hier is de rol van de recruiter cruciaal. Niet dat die het allemaal zelf hoeft te doen. Maar de moderne recruiter moet het wel (mede) mogelijk maken.
Vraag jezelf af: wat kun je doen om het afhaakpercentage van kandidaten te verminderen?
Denk aan de belangrijke rol die we allemaal toedichten aan referrals. Wil je dat kans van slagen geven, dan moet je dus goede relaties aangaan. Niet alleen met de gerefereerde zelf, maar ook met de collega die de referral aandraagt.
En denk ook aan technologie. Veel kandidaten haken nu nog af tijdens het proces, omdat ze het ingewikkeld of te langdurig vinden, en ze tussentijds te weinig van de organisatie horen. Vraag jezelf af: wat kun je doen om dat afhaakpercentage te verminderen? Communicatie tijdens het hele proces blijkt steeds belangrijker: 2 op de 3 kandidaten verwacht méér op de hoogte te worden gehouden dan nu gebeurt.
#3. Moderne recruiters bouwen relaties
In een traditioneel recruitmentproces wijs je altijd meer mensen af dan dat je er aanneemt. De cruciale vraag: hoe houd je toch een goede relatie met hen? Misschien kun je hen in de toekomst nog eens gebruiken, misschien kunnen ze optreden als ambassadeur van je organisatie. Sociale media maken het moderne recruiters mogelijk om een relatie met mensen te onderhouden. Waarom gebeurt dat nog zo weinig?
#4. Moderne recruiters leren selecteren
Als laatste stap in elk recruitmentproces komt de selectie. Volgens de whitepaper gaat het er hier om vooral te testen op de geschiktheid voor de job. En dat doe je tegenwoordig liever met leuke testen (bijvoorbeeld in de vorm van een game), dan met een weinig voorspellend sollicitatiegesprek. En vergeet ook vooral niet om de resultaten van zo’n test terug te koppelen, aldus de whitepaper: het versterkt de relatie, ongeacht de uitkomst.
Testen doe je tegenwoordig liever in een game dan in een sollicitatiegesprek
Met andere woorden: zorg dat zo veel mogelijk kandidaten in deze fase komen en dat zo min mogelijk mensen uitvallen. Dit doe je door al belangstelling te kweken in de eerste drie stappen (employer branding, sociale media, relaties bouwen). Dan kun je namelijk uiteindelijk de selectie doen op waar het écht om gaat. En niet op de kandidaten die toevallig bereid zijn geweest om het meeste tijd aan jouw proces te besteden…
Lees ook
- De 10 grootste trends in recruitment (1/2)
- De 10 grootste trends in recruitment (2/2)
- Zo ziet de toekomst van recruitment eruit (volgens Kevin Wheeler)
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!