De helft van de vacatures in Nederland vraagt om hogeropgeleiden, terwijl onder werklozen nog niet 1 op de 5 mensen hoger opgeleid is.
Dat is de grootste verklaring voor een mismatch op de arbeidsmarkt, blijkt uit nieuw onderzoek van vacatures.nl. Volgens de vacaturesite neemt het aantal werklozen in Nederland slechts relatief langzaam af, vooral in vergelijking met Duitsland, ondanks het stijgende aantal vacatures in Nederland.
Veel laagopgeleiden
Volgens het onderzoek heeft bijna 2 op de 5 werklozen een lagere opleiding. In vacatures wordt echter maar in 1 op de 7 gevallen voor zo’n opleidingsniveau gevraagd, voor veruit de meeste functies is (minimaal) een middelbare opleiding vereist, en in bijna de helft van de gevallen dus zelfs een hogeschool of universiteit, bachelor of master.
Communicerende vaten
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vacatures en het aantal werklozen maar voor een deel communicerende vaten zijn: er zijn momenten dat de een scherp stijgt, terwijl de ander daalt, maar er zijn ook momenten waarop beide stijgen.
Mismatch? Valt wel mee
Het bericht van de mismatch is opvallend, omdat de Rabobank deze zomer juist met een uitgebreid onderzoek kwam, waaruit blijkt dat het heel erg meevalt met die veronderstelde kloof tussen wat de arbeidsmarkt vraagt, en wat aan de andere kant werknemers te bieden hebben. Uit dat onderzoek blijkt dat Nederland in internationaal verband een zeer kleine mismatch heeft als het gaat om bijvoorbeeld rekenvaardigheid of geletterdheid.
Verwacht geen wonderen
‘De aansluiting van vaardigheden van Nederlandse werknemers op hun baan is in internationaal perspectief hoog’, aldus Hugo Erken en Martijn Badir, de onderzoekers van de Rabobank. ‘We verwachten daarom dat beleid gericht op het bevorderen van intersectorale mobiliteit en scholing niet zal zorgen voor een forse daling van de werkloosheid.’ Met andere woorden: scholing zal helpen, een beetje, maar verwacht er geen wonderen van.
Lees meer