Gem. leestijd 4 min  2171x gelezen

Minder vraag naar recruiters: binnen een jaar 30% krimp

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft verhit als een zomerse hittegolf. Maar de vraag naar recruiters voor de zakelijke dienstverlening, bouw en vooral arbeidsbemiddeling zakt de laatste maanden in, tot wel 30%. Vacatures in corporate recruitment halveren, de bureaus leveren 25% in.

Minder vraag naar recruiters: binnen een jaar 30% krimp

Recruiters begonnen zich in januari van dit jaar zorgen te maken over de arbeidsmarkt. ‘Maar hun eigen kansen zijn nog steeds zéér rooskleurig’, schreef deze site op 19 januari. Want de schaarste aan recruiters bleef, zoals bleek uit de 23.000 vacatures in de HR- en recruitmentbanche die tussen 1 november en begin januari online waren geplaatst. En dat is veel voor een beroepsgroep die volgens Giant iets meer dan 80.000 mensen telt, van wie slechts zo’n 13% actief op zoek naar een baan is. De ‘wervingshaalbaarheid’ van de recruiter werd begin dit jaar dan ook nog steeds als ‘zeer moeilijk’ omschreven.

Nieuwe ronde, minder kansen

Een half jaar later ziet de wereld er anders uit. Ja, de Nederlandse economie draait behoorlijk, ondanks inflatieperikelen en de oorlog in Oekraïne (we negeren even de Duitse recessie, die zich ook hier zal melden). De arbeidsmarkt in vele sectoren blijft net zo verhit als de steeds frequentere hittegolven in ons land. Het tweede kwartaal van dit jaar kende ook nog steeds net zoveel baanwegingen van professionals, en een schaarste aan talenten (zowel theoretisch als praktisch opgeleid).

Juli 2020 zaten we nog midden in coronapandemie dus vraag minimaal.

Toch zien we een eerste dip in de vraag naar recruiters. We keken naar cijfers van Jobfeed vanaf juli 2020 tot juli 2023, naar de vacatures. Niet verrassend begon dit voor recruiters in elke denkbare bedrijfsbranche op een historisch dieptepunt, bij elkaar opgeteld zo’n 500 vacatures. In juli 2020 zaten we nog midden in de coronapandemie, waarbij personeel bleef zitten waar het zat en de overheid talloze bedrijven overeind hield. Je moest wel over een héél vooruitziende blik bezitten om destijds al recruiters te werven.

Het totale aantal vacatures stijgt duidelijk met een piek in mei 2022 met 3.100 vacatures. Daarna een flinke daling naar ruim 2.000, zo’n 30% omlaag. Splitsen we die algehele groep in corporate en de bureaus, dan zie je respectievelijk een halvering in vacatures (van 1.150 naar 558) en een krimp van 25% (van 2.110 naar 1.158). .

Zorgeloos op vakantie

Er zijn maar een paar branches waar de werkgelegenheid voor recruiters een stabiele lijn vertoont in de afgelopen 2 jaar. Dat zijn: overheid/non-profit, gezondheidszorg en onderwijs. Werken voor de overheid is vrij conjunctuur-ongevoelig, wat dus ook geldt voor de recruiters hier. Ook in de zorg is elke recruitende helpende hand allang welkom.  Zorgeloos op vakantie? Dat kan niemand, maar je slaapt beter als je voor de overheid als recruiter werkt.

It’s corona, stupid! And stikstof!

In sommige branches is de invloed van corona extra duidelijk. Neem de cultuursector. Die lag tot begin 2022 op zijn gat, waarna er een inhaalslag plaatsvond. Naast de gebruikelijke cycli (cultuur loopt parallel aan het theater- en schoolseizoen), is de vraag voor recruiters in deze sector nu weer behoorlijk aan het inzakken.

De stikstofcrisis is in de bouwsector keihard aangekomen.

De bouw – een veel grotere sector – loopt verrassend parallel. Met als verschil dat na maart 2023 hier de val wel erg hard inzet: 50% minder. Niet zo vreemd, want na corona is hier de stikstofcrisis keihard aangekomen. Kabinet Rutte IV slaagt er niet in de bouwsector in beweging te krijgen, en overal lassen projectontwikkelaars zelf een bouwstop in (ook doordat ze door hoge hypotheekrente minder huizen verkopen). Dus ook hier: minder vraag naar recruiters.

Harde klappen

Kijken we naar andere branches, dan valt op dat de vraag naar recruiters in de sector handel langzaam afglijdt, vanaf mei vorig jaar de helft minder. Dit correspondeert met de oorlog in Oekraïne, maar ook met verdere sombere prognoses over de wereldhandel (conflict China, energiecrisis).

Verval neemt laatste 2 maanden bloederige proporties aan.

De pieken en dalen zijn extremer bij ICT en zakelijke dienstverlening. Leek the sky slechts de enige limit voor recruiters in die zakelijke dienstverlening in mei 2022 (224 vacatures); nu lijkt na een kleine opleving in mei dit jaar daar de daling definitief door te zetten naar 84 vacatures, slechts een derde ten opzichte van een jaar geleden. Datzelfde geldt voor de ICT-sector, waar het verval sinds mei vorig jaar inzette, en nu de laatste twee maanden bijna bloederige proporties aanneemt (van 163 naar 49).

Recruiters recruiten recruiters

Als je wil weten hoe het met de recruitmentsector gaat, is de belangrijkste indicator misschien wel hoeveel recruiters gevraagd worden voor arbeidsbemiddeling. Recruiters om recruiters te werven dus. Het goede nieuws zou hier kunnen zijn dat het aantal recruitmentvacatures in andere branches nog sneller daalt, maar ook hier is duidelijk dat het verval vanaf mei 2022 heeft ingezet. Na corona krabbelde de sector weer op van ruim 400 (juli 2020) naar hoogtepunt 1.845 (mei 2022). Maar in een jaar zien we een daling naar in juni 2023 ‘slechts’ 1.350 vacatures uitstonden, een krimp van 30%.

Eén verklaring voor het verval is dat de uitzendbranche zware tijden doormaakt. Bij Randstad zijn reorganisaties aangekondigd en halen ze amper nieuwe recruiters binnen. De hele uitzendsector schuift op naar detachering. Ja, de oververhitting van de arbeidsmarkt is nog niet voorbij. Maar het feestje voor recruiters lijkt wel afgelopen.

Lees ook

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners