Gem. leestijd 2 min  2084x gelezen

Mensen aannemen zonder ze te spreken – het gebeurt! En het werkt!

Mensen aannemen zonder ze te spreken – het gebeurt! En het werkt!

Mensen aannemen zonder sollicitatiegesprek, en zelfs zonder (telefonische) kennismaking met de toekomstig manager. In de Verenigde Staten gebeurt het al.

Op Business Insider staat het verhaal te lezen van Automattic, het bedrijf van Matt Mullenweg (foto), de oprichter van onder meer WordPress. Hoewel ook dit bedrijf, net als veel andere in Silicon Valley, zeer actief is in de strijd om het schaarse talent, vinden hier zelden tot nooit sollicitatiegesprekken plaats. Zelfs geen telefoontje. En ook al geen kennismakingsgesprek met de toekomstige manager.

Ruim een kwart tijd gespendeerd

Dave Martin, voormalig manager bij Automattic, nu werkzaam voor Help Scout, doet op zijn blog uit de doeken hoe het werkt. Niet volledig automatisch, benadrukt hij, integendeel zelfs. Ceo Mullenweg doet veel werk handmatig: hij screent alle sollicitanten hoogstpersoonlijk en besteedt ruim een kwart van zijn tijd hieraan. Dat lijkt misschien omslachtig, maar als een hiring manager een CV krijgt doorgespeeld, is het dus al goedgekeurd door de hoogste baas. Dat is dan wel weer handig.

Dan gaan we naar Skype

Als een hiring manager een goedgekeurd CV binnenkrijgt, verplaatst de conversatie zich naar Skype. De manager stelt daar vragen, de sollicitant – waar ook ter wereld – beantwoordt die in de eigen tijd, zodat niemand ‘s nachts aan de telefoon hoeft te zitten of de hele wereld over hoeft te reizen.

Proefperiode

Zijn de vragen naar tevredenheid beantwoord, dan wordt een trial project afgesproken. Hierbij biedt Automattic elke sollicitant in een contractje een vergoeding van 25 dollar per uur aan, ongeacht de functie waar hij of zij voor gaat, en zonder deadline. Daarna wordt enkele weken gewerkt aan reële projecten van het bedrijf. Mensen kunnen werken in hun eigen tijd, wanneer ze maar willen, hoeven hun baan niet op te zeggen, maar kunnen zo wel laten zien wat ze in hun mars hebben. En ze werken niet voor niets, dus het is geen verloren tijd als de proef uiteindelijk geen vervolg krijgt. ‘Het doel is niet dat ze een product opleveren’, vertelde Mullenweg in2014 aan HBR. ‘Het doel is dat we snel en efficiënt erachter komen of we een relatie kunnen aangaan die ons beiden voordeel oplevert.’

Privéblog

De manager belt de sollicitant ook tijdens deze proefperiode niet op, maar houdt contact via een privéblog. Gaat ook dat naar tevredenheid, dan volgt nog een chat met Mullenweg, die dan vervolgens de kandidaat al dan niet een aanbod doet. Zo kan het dus gebeuren dat mensen worden aangenomen zonder dat ze ooit daadwerkelijk hebben gesproken met hun nieuwe manager. Dat is ook helemaal niet relevant, aldus Mullenweg. ‘Bij Automattic letten we niet op wanneer iemand aan het werk is, of welke kleren hij of zij draagt. Het gaat erom wat iemand creëert. Iemands interviewvaardigheden voorspellen niet hoe goed hij of zij het doet als medewerker. Interviews kunnen ook ‘performed‘ worden, zonder daadwerkelijke productiviteit. Net als op het werk eigenlijk.’

Werkt dit?

Volgens Martin, die 1,5 jaar werkte voor Automattic, werkt de huidige procedure uitstekend. Hij heeft in die tijd 251 CV’s gehad, en ze allemaal beantwoord. 188 mensen kregen een afwijzing, met 63 werd een chat gestart, 41 van hen kregen een proefproject en 14 uiteindelijk een baanaanbod. Van hen is sindsdien niemand vrijwillig of onvrijwillig vertrokken, dus de retentie is 100%. Het bedrijf heeft inmiddels zo’n 400 mensen in dienst, van over de hele wereld, de meesten van hen werken vanuit huis.

Lees er meer over in Harvard Business Review, het blog van Martin en Business Insider.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners