Gem. leestijd 2 min  1795x gelezen

Mensen aannemen met een chronische aandoening: zo doe je dat

Mensen aannemen met een chronische aandoening: zo doe je dat

Steeds meer mensen kampen met een chronische aandoening. Hoe ga je om met zulke mensen in een sollicitatieprocedure?

De kans dat je als werkgever te maken krijgt met medewerkers met een chronische aandoening is groot. Momenteel heeft 1 op de 3 Nederlanders één of meer chronische aandoeningen, denk bijvoorbeeld aan: reuma, de ziekte van Crohn of psoriasis. En dit aantal blijft groeien. Naar verwachting heeft in 2030 liefst 40 procent van de bevolking te kampen met een chronische aandoening.

(Geen) Probleemgeval

Veel sollicitanten zullen in hun sollicitatiegesprek niet aangeven dat ze een chronische aandoening hebben, bang om te worden bestempeld als ‘probleemgeval’. Maar hoe handel je als werkgever als het ter sprake komt in het gesprek? Niet alles is relevant om te vragen, maar het is natuurlijk wel goed om te weten waar op te letten. Naast de ‘normale’ vragen tijdens een sollicitatiegesprek kun je het onderstaande daarom gerust ter sprake brengen:

#1. Wat weet de kandidaat over zijn of haar aandoening?

Wat betekent dat voor hem/haar? Waar moet hij/zij rekening mee houden? En waar moet de werkgever op letten? Hoe duidelijker de sollicitant vertelt over zijn gezondheid, hoe beter. Het geeft aan dat diegene niet meer bezig is met wat hij niet kan, maar kijkt naar zijn mogelijkheden.

#2. Weet de kandidaat aan te geven wat hij nodig heeft om te kunnen functioneren?

Laat hem/haar voorbeelden geven hoe hij het zelf ziet. Of noem een voorbeeld uit de werkzaamheden van de organisatie.

#3. Weet de kandidaat hoe hij/zij kan spelen met zijn energie?

Een chronische aandoening gaat vaak gepaard met onzichtbare klachten als pijn en vermoeidheid. Waarbij vermoeidheid als het meest vervelend wordt ervaren. Dit is vaak een bron van miscommunicatie binnen een organisatie. Kan de kandidaat duidelijk aangeven wat wel of niet kan?

#4. Hoe gaat de sollicitant om met een slechte dag?

Als hij/zij een slechte dag heeft, welke alternatieven geeft hij aan zodat het werk toch afkomt?

#5. Hoe ver wil je gaan als werkgever?

Hoe ver ben je als werkgever bereid om te gaan met flexibele werktijden, aangepaste taken, vanuit huis werken, verschuiven van deadlines, een langer durend inwerktraject? Het is belangrijk ook dit tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken.

Mooie aanwinst

Werkgevers die goed werk en een open, sociaal, gezond en veilig werkklimaat bieden krijgen er betrokken en productieve medewerkers voor terug, zegt Annemiek de Crom,  ervaringsdeskundige professional (trainer/coach) en platformlid van Fit for Work: ‘Een medewerker met een chronische aandoening is een mooie aanwinst voor het team. Onder andere omdat hij of zij andere vaardigheden met zich meebrengt. Zo iemand is eraan gewend om te gaan met tegenslag, is flexibel in het vinden van oplossingen en bezit doorzettingsvermogen.’

Lees ook

Foto via Flickr.com

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners