In 2013 is de arbeidsparticipatie van 55-plussers weer bijna op het niveau van eind jaren 60. De sterke groei is vooral het gevolg van het toegenomen aandeel vrouwen dat betaald werk verricht en de diverse hervormingen rond VUT- en prepensioenregelingen. De arbeidsparticipatie van deze groep zal de komende jaren ook steeds groter worden blijkt uit het UWV Kennisverslag 2013.
Verdubbeling
In de laatste twintig jaar is de arbeidsparticipatie van 55-plussers meer dan verdubbeld. Eind jaren zestig stond dit percentage op 56 procent en daalde naar 25 procent in de jaren negentig. In 2013 zitten we bijna weer op het ‘oude niveau’ met 53 procent. Door de vergrijzing op de arbeidsmarkt is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat deze ontwikkeling stagneert of verandert.
Figuur: Ontwikkeling van de netto arbeidsparticipatie per leeftijdsgroep
[lightbox full=”http://www.werf-en.nl/wp-content/images/2013/08/netto-participatie-leeftrijdsgroep-augustus-2013.gif” title=”Ontwikkeling van de netto arbeidsparticipatie per leeftijdsgroep”][/lightbox]
Hoogopgeleid en financiële prikkels
Het UWV voert voor deze ontwikkelingen twee redenen op; de financiële prikkels van de overheid en het hoge opleidingsniveau van deze groep werknemers. Zo’n financiële prikkel is de hervorming rond de Vervroegde Uitreding (VUT) en prepensioen. De helft van de toename van oudere mannen op de arbeidsmarkt tussen 1993 en 2003 kan daaraan worden toegeschreven. Hoger opgeleiden werken gemiddeld langer door, daarin ligt de tweede verklaring van de toegenomen arbeidsparticipatie van 55-plussers. Een hoger opleidingsniveau is ook aantrekkelijker voor vrouwen om in loondienst te gaan of te blijven na hun vijfenvijftigste. Dat blijkt volgens het UWV ook weer een stimulans voor mannen te zijn om door te blijven werken. Tegelijkertijd zorgt een toename van ouderen op de arbeidsmarkt er ook voor dat meer mensen uit die groep een beroep doen op een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkering.
Moeizame terugkeer
Een moeizame terugkeer op de arbeidsmarkt ligt volgens het UWV aan de werkgevers, maar ook aan de ouderen die weer aan de bak willen. Werkgevers hebben een vooroordeel over 55-plussers, tegelijkertijd helpt de houding en het gedrag van de werkzoekenden ook niet altijd mee. Volgens het UWV zijn veel werknemers lang bij dezelfde werkgever in dienst geweest en hebben zij in de jaren tachtig voor het laatst gesolliciteerd. Daarom organiseert de instantie bijeenkomsten waarop oudere werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten en bijeenkomsten waarin oudere werkzoekenden onder leiding van een werkcoach leren netwerken, bijvoorbeeld via sociale media.
Download UWV Kennisverslag 2013-2
Download hier het UWV Kennisverslag 2013-2 als pdf.