Gem. leestijd 2 min  1781x gelezen

Masterstudenten vinden zichzelf niet goed genoeg voor de arbeidsmarkt

Masterstudenten vinden zichzelf niet goed genoeg voor de arbeidsmarkt

Bijna 4 op de 10 masterstudenten geven zichzelf een 5 of lager als het aankomt op de voorbereiding om de juiste baan te vinden. Slechts 21 procent kent zichzelf hierin juist een 8 of hoger toe.

Opvallend is dat mannen zich significant beter voorbereid voelen dan vrouwen (gemiddeld 6,2 tegenover 5,6). Vrouwelijke studenten zeggen ook minder goed te weten waar ze moeten zoeken naar een baan. Zo geeft de helft aan niet te weten waar ze moeten beginnen. Bij mannen ligt dit met 38 procent aanzienlijk lager, blijkt uit onderzoek van Business Talent Network (BTN) onder ruim 1.000 studenten.

Erasmus-student heeft meeste zelfvertrouwen

Uit het onderzoek komt naar voren dat studenten van de Erasmus Universiteit zich het best voorbereid voelen op de arbeidsmarkt: zij geven zichzelf gemiddeld een 6,5 als voorbereiding op het vinden van een baan. Onderaan bungelen studenten van de Universiteit Leiden met een 5,3.

Masterstudenten_Infographic_Def

Doe maar een traineeship

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel masterstudenten (44,7 procent) een traineeship verkiezen boven een startersfunctie. De meeste studenten (62 procent) gaan ervan uit 1 tot 3 jaar bij hun eerste werkgever te zullen blijven.

Salaris niet het belangrijkste

Multinationals zijn nog steeds de populairste werkgevers onder studenten, zo blijkt, vooral populair onder studenten van Nyenrode en Tilburg University. Ruim 6 op de 10 respondenten willen dáár een baan vinden. Multinationals zijn . Daarnaast wil juist 1 op de 5 liever als zelfstandige aan de slag.

Ik wil groeien!

Masterstudenten geven aan doorgroeimogelijkheden verreweg het belangrijkste te vinden bij hun toekomstige baan (79 procent noemt dit als eerste prioriteit), op afstand gevolgd door salaris (45 procent) en flexibiliteit (39 procent).

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners