Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg zullen in 2012 hun baan kwijtraken. Het gaat vooral om flexwerkers en zzp’ers. Door de bezuinigingen wordt de personeelsplanning op de langere termijn onder druk gezet. Voorzitter Marleen Barth vreest bovendien de maatschappelijke gevolgen.
Flexibele schil als eerste afgestoten
Deze gedwongen ontslagen zijn het gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro. In totaal wordt meer dan 10 procent van het totale budget in de geestelijke gezondheidszorg geschrapt. Vooral ZZP’ers en mensen met een flexcontract zullen hun werk verliezen, verwacht GGZ-voorzitter Marleen Barth.
Strategische personeelsplanning
Onlangs presenteerde Werf-en nog een onderzoek waarin werd aangetoond dat in de zorgsector weinig organisaties zich op strategische wijze bezighouden met arbeidsmarktcommunicatie en werving. Deze bezuinigingsmaatregel zal dit alleen maar verergeren. Barth: “We weten dat er over 5 jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te moeten ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.”
Maatschappelijke gevolgen
Vooral in de informatietechnologie (IT), administratie, catering, onderhoud en onder verpleegkundigen zullen banen verdwijnen. Barth vreest voor de maatschappelijke gevolgen van het banenverlies. “De wachtlijsten zullen langer worden. In combinatie met de verhoogde eigen bijdrage in de GGZ kan dat tot ongewenste situaties leiden. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld veel daklozen en verslaafden van straat weten te halen, waardoor de veiligheid in de steden omhoog ging. Het gevaar dreigt dat deze mensen nu weer op straat terechtkomen, met alle gevolgen van dien.”
Bron: ANP