De bestaande regelgeving biedt voldoende ruimte aan werkgevers om gebruik te maken van social media bij het zoeken naar nieuwe medewerkers.
Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in antwoord op vragen van Kamerleden Bas van ‘t Wout en Sven Koopmans.
Is het nou verboden of niet?
De twee VVD’ers stelden de Kamervragen over een document dat de Artikel 29-Werkgroep, een samenwerkingsverband van Europese privacywaakhonden, dit jaar publiceerde. In het document stelden zij dat het voor werkgevers verboden is om het internet af te speuren op zoek naar informatie over sollicitanten. Alleen als het ‘noodzakelijk en relevant’ voor de functie is, mogen zij kandidaten googelen of opzoeken op sociale media, stelde de groep destijds.
Je moet het wel kunnen onderbouwen
De uitspraak leidde in de zomer tot aardig wat ophef. Zouden recruiters massaal in overtreding van de wet zijn als zij de sociale media van een sollicitant checken? Zo heet wordt de soep niet gegeten, legt Asscher nu uit in zijn antwoord. Want dat sociale media een rol spelen in ‘het bij elkaar brengen van werkgevers en werknemers’? Dat ziet hij ook wel in.
werkgevers moeten vooraf duidelijk maken dat een online screening deel van de procedure uitmaakt
Hij stelt wel dat een werkgever moet “kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang”. Een zakelijk online profiel, zoals op LinkedIn, is volgens hem eerder gerechtvaardigd te bekijken dan privéprofielen op sites als Facebook.
Niet te lang bewaren
“Van belang is bovendien dat werkgevers vooraf transparant zijn over het feit dat een online screening onderdeel uitmaakt van de procedure, en dat gegevens die tijdens een screening worden verzameld niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is”, aldus de demissionair minister. Dat was sowieso al het geval, want volgens de Wet bescherming persoonsgegevens is het toch al de bedoeling dat je niet langer dan 4 weken de gegevens van sollicitanten bewaart.
Deze zomer gepubliceerd
De Europese privacywaakhonden publiceerden hun verstrekkende opinie deze zomer. Voor zover bekend zijn er nog geen werkgevers berispt omdat zij niet goed omgingen met sociale media tijdens sollicitaties. Volgend jaar, op 25 mei 2018, gaat in Nederland de nieuwe wet over dataprivacy in. Deze GDPR, in Nederland AVG geheten, geeft onder meer kandidaten meer rechten. Kandidaten krijgen bijvoorbeeld het recht om al hun gegevens te laten verwijderen.