Gem. leestijd 5 min  376x gelezen

LinkedIn, van harte! Op naar nog eens 20 jaar?

De ene noemt het een uitkomst, de ander een niets ontziende drug. Hoe dan ook, LinkedIn bestaat vandaag precies 20 jaar. Tijd om wat ervaringen op een rij te zetten. En kort vooruit te blikken: haalt het platform 2043?

LinkedIn, van harte! Op naar nog eens 20 jaar?

Het is voor veel recruiters niet meer voor te stellen, zo dagelijks zijn ze ermee bezig. Maar, echt waar, er is ook een tijd geweest vóór LinkedIn. Sterker nog: de opkomst van LinkedIn was in de beginjaren, sinds 2003 dus, helemaal niet zo vanzelfsprekend. Maar inmiddels kunnen we zeggen dat het platform is uitgegroeid tot de lifeline van de meeste recruiters in Nederland, waarop ze – spreekwoordelijk gezien – vaak meer tijd doorbrengen dan in hun bed. En waar ze het grootste deel van hun werk aan ontlenen.

‘Als internationale bedrijven LinkedIn goed gebruiken, kunnen ze een heleboel kosten besparen.’

Zoals Pro Contact-directeur Noud Baijens. ‘Wij halen al 10 jaar lang al onze nieuwe klanten én medewerkers binnen via LinkedIn. Ook voor onze eigen klanten werven wij wereldwijd nieuw personeel en nieuwe klanten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat LinkedIn het mooiste kanaal is om met mensen in contact te komen op een laagdrempelige manier. Als internationale bedrijven LinkedIn goed zouden gebruiken, zouden ze een heleboel kosten kunnen besparen aan vliegtickets, hotels, beurzen en andere events. Je kunt letterlijk vanuit je luie stoel iedereen ter wereld een berichtje sturen, met fantastische resultaten.’

Zit jij nog op je plek?

Ook een recruiter als Martijn Mossel Smit zegt bij het platform te zweren. Juli 2022 werd hij zelf benaderd door een recruiter met de bekende vraag: ‘Zit jij nog op je plek?’ Dat zat hij op zich nog wel, maar toch vroeg hij naar de functie en wat de voorwaarden waren. Al snel raakte ze aan de praat via LinkedIn-chat, waarna Mossel Smit besloot toch mee te doen aan het recruitmentproces. Nog geen 2 weken later was zij nieuwe contract ondertekend. Van de 18 collega’s die hij sindsdien voor CTS geworven heeft, heeft hij er 4 geplaatst dankzij LinkedIn en spreekt-ie op het platform momenteel met 2 (hopelijk) toekomstige collega’s.

‘Zonder oproep op LinkedIn was het me nooit gelukt deze baan te vinden.’

En natuurlijk gebruiken niet alleen recruiters LinkedIn om de arbeidsmarkt draaiende te houden. Neem het verhaal van Tessa Daams, die 2,5 jaar geleden, na haar HBO-studie Leisure & Events Management een zoektocht naar een baan begon. Haar oproep viel op bij TOPdesk’s Jessica Smeijers (zelf geen recruiter), die daarop antwoordde dat de IT-service management leverancier waar zij werkt altijd op zoek is naar nieuw talent. Zo kwamen de twee in contact, waardoor Daams zich nu Event Manager van Nederland bij TOPdesk mag noemen. ‘Zonder deze oproep was dat nooit gelukt.’

Veel mooie verhalen

Veel mooie verhalen dus, over 20 jaar LinkedIn. En zo zijn er nog eindeloos veel meer op te halen. En de cijfers zijn natuurlijk ook indrukwekkend. Elke minuut worden er wereldwijd 6 mensen aangenomen via LinkedIn. Elk jaar zijn dit er meer dan 3 miljoen. Ook is er in 2022 een stijging te zien van 88% van mensen die aangenomen werden via LinkedIn. In 2021 zaten maar liefst 1,07 miljoen Nederlanders dagelijks op LinkedIn, in 2022 waren dit er zelfs 1,15 miljoen.

Aan de groei van LinkedIn lijkt dit jaar wel een voorzichtig einde te komen.

Maar aan die groei lijkt wel een voorzichtig einde te komen, blijkt uit het eerder dit jaar verschenen Social Media Onderzoek van Newcom. Het aantal gebruikers in Nederland daalde met 47.000, oftewel 1%. En het aantal dagelijkse gebruikers zou volgens dit onderzoek dit jaar slechts op 1,0 miljoen uitkomen, een daling van maar liefst 13% dus. Een rimpeling in de vijver? Of een teken dat de tijden voor LinkedIn aan het veranderen zijn?

Haalt LinkedIn 2043?

Want hoewel een felicitatie voor LinkedIn op deze 20ste verjaardag natuurlijk op zijn plaats is (welk ander platform houdt het zo lang vol?), klinkt er de laatste jaren ook steeds meer kritiek. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hoge kosten voor Recruiter Seats. Maar ook worden mensen moe van de opgeblazen functies, de opgeklopte succesverhalen, en het onophoudelijke humble bragging. Veel mensen, vooral in de IT, hebben het platform al verlaten omdat ze gek worden van de recruiters die hen hier achtervolgen. En er spelen ook vragen rondom privacy. Vinden we het nog wel normaal om al onze data zo open en bloot online te delen?

‘2043 gaat hem niet worden. En 2030 ook al niet.’

Fundamenteel is ook de vraag of LinkedIn wel klaar is voor de skills-revolutie (alhoewel het daar wel hard aan werkt). En of recruiters die volledig op LinkedIn vertrouwen daardoor niet te veel geschikte kandidaten buitensluiten. Want lang niet iedereen blijkt er te vinden. Daarnaast zijn er ook hier veel nep-profielen. Bovendien speelt geregeld ook de discussie op hoe zakelijk het netwerk nog is. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: haalt LinkedIn ook het volgende jubileum? Vraag het Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, en zijn antwoord is helder: ‘2043 gaat hem niet worden. En 2030 ook al niet.’

‘Generatieve A.I. maakt LinkedIn overbodig’

Zijn argumentatie? ‘Generatieve A.I. maakt LinkedIn voor die tijd al overbodig.’ Bovendien pleit hij ervoor ‘in plaats van een winstmachine voor LinkedIn zelf’ te gaan werken aan ‘een winstmachine voor talenten en talentontwikkeling op de arbeidsmarkt.’ LinkedIn zou daar meer visie op moeten ontwikkelen, zegt hij. ‘En dus niet meer betalen voor minder functionaliteiten die bovendien steeds minder renderen. In plaats daarvan zou ik pleiten voor het maximaliseren van kandidaat- én recruiterbeleving, integratie van generatieve A.I. en skills.’

‘In plaats van een winstmachine voor LinkedIn zelf zie ik liever een winstmachine voor talenten op de arbeidsmarkt.’

Toegegeven, tot nu toe is er nog niet echt een partij opgestaan die dat allemaal biedt. En dus blijft LinkedIn ook na 20 jaar bestaan nog onmisbaar voor de meeste recruiters – én voor veel kandidaten. Van harte gefeliciteerd daarmee dus. Fijn om je tienerjaren achter je te kunnen laten. En ook fijn natuurlijk dat je dankzij moederbedrijf Microsoft ook kunt meeliften met de vele A.I.-ontwikkelingen daar. Maar om te voorkomen dat ouderdom met gebreken komt, en je ook de volgende 20 jaar in volle gezondheid kunt beleven, is er waarschijnlijk nog wel wat werk aan de winkel.

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners