Gem. leestijd 3 min  1821x gelezen

Schaarste alom in het nieuws; steeds grotere bedreiging voor bedrijven

Schaarste alom in het nieuws; steeds grotere bedreiging voor bedrijven

De krapte op de arbeidsmarkt wordt in nagenoeg de hele economie voelbaar. Niet alleen buitelen de berichten over schaarste over elkaar heen, het blijkt ook een steeds grotere bedreiging.

Zo meldt accountantsorganisatie SRA in zijn sectorrapport dat het MKB te kampen heeft met flink stijgende personeelskosten, onder meer vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt. In de automotive branche, de bouw en de zakelijke dienstverlening namen de loonkosten in één jaar met rond de 10 procent toe. En in de bouw werd recent al de noodklok geluid over aanhoudende schaarste.

1 op de 10 kampt met tekort

In Nederland heeft 1 op de 10 bedrijven een tekort aan personeel, aldus MKB Nederland. In de ICT-sector is dat al 1 op de 4 en bij kleine bedrijven is dat zelfs 1 op 3. En steeds meer bedrijven zeggen dat dat tekort ook leidt tot productiebelemmeringen.

schaarste krapte personeelstekortBron: CBS

Eerder baan dan diploma

Ook het lerarentekort begint steeds nijpender vormen aan te nemen. De Volkskrant opende de week met het verhaal dat Pabo-studenten tegenwoordig eerder een baan dan een diploma hebben, en al bijna uit de schoolbanken worden gerukt om maar de gaten in het rooster van het primair onderwijs te kunnen vullen. En afgaande op de vooruitzichten is dit nog maar het begin van de strijd om de basisschoolleraren…

schaarste krapteBron: Volkskrant

Ook in de techniek wordt groei bedreigd

Ook de techniekbranche zegt meermaals donkere wolken te zien opdoemen door gebrek aan personeel. Technici zijn in Nederland bijna niet aan te slepen. Er is een groeiende vraag naar technisch personeel, maar er zijn nauwelijks kandidaten. In de installatiebranche maakt 46% van de werkgevers zich (grote) zorgen over kwalitatieve en kwantitatieve tekorten, in de transport en logistiek is dit 45%. In 35% van de groothandels wordt vooral een kwalitatief tekort gevreesd, net als bij 32% van de bedrijven in de maritieme sector, blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek onder bijna 1.200 respondenten uit de sector.

maartje mikx rovcConcurrentiepositie onder druk

Dat leidt tot fikse problemen. ‘De groei van het vakgebied wordt geremd, waardoor ook de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie onder druk komt te staan’, aldus ROVC-salesmanager Maartje Mikx.

Perspectieven lastig

Meer dan een kwart van de technische bedrijven in Nederland zegt de groei van de eigen organisatie te zien stagneren door een kwalitatief tekort aan technici. En dan kampen vooral de technische mbo’s ook nog eens met verminderde instroom. Dat maakt de perspectieven voor de branche er niet beter op, zeggen de bedrijven.

En natuurlijk ook nog: de zorg

En dan hebben we natuurlijk ook de zorg nog, ook al jarenlang zo’n sector waar gediplomeerd personeel vrijwel onvindbaar is. Het UWV constateerde recent nog dat ‘2018 het jaar wordt waarin de sector zorg en welzijn de banenmotor is’.

Om maar te zwijgen over de ICT

Ander notoir zorgenkindje is de ICT-sector. Een bedrijf als Ordina meldde vorige maand nog dat het tekort aan medewerkers het bedrijf parten speelt. Daardoor viel de groei tegen. Ook uit de innovatiebarometer van branche-organisatie Nederland ICT en ict-bedrijf Subtracers blijkt de krapte een behoorlijk remmende factor te zijn. ‘Daar lijdt niet alleen de ict-sector onder, maar hebben bedrijven in vrijwel alle sectoren last van’, aldus de onderzoekers.

Wel 2 miljoen communicatiewetenschappers…

De krapte op de arbeidsmarkt mag dan tot steeds meer problemen leiden, het leidt soms ook tot inspiratie. Zoals bij cabaretier Pieter Derks. Met zijn betoog over ‘twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren’ wist hij duidelijk een snaar te raken. Al meer dan 1,5 miljoen mensen bekeken zijn bevlogen verhaal (bijna evenveel dus als er volgens Derks communicatiewetenschappers zijn…). Nu nog even afwachten wat dat voor de arbeidsmarkt voor gevolgen heeft, en of steeds meer mensen inderdaad weer voor een ‘echt vak’ gaan kiezen…

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners