Gem. leestijd 3 min  569x gelezen

Komen we nou nooit af van de horoscopen in recruitment?

Commotie vorige week over een kinderopvang die zijn kandidaten allereerst selecteert op basis van hun… sterrenbeeld. Maar het blijkt in de hele wereld nog vaker voor te komen dan je misschien zou denken (of hopen).

Komen we nou nooit af van de horoscopen in recruitment?

‘Wanneer ik een sollicitatiebrief krijg, kijk ik altijd eerst naar het sterrenbeeld’, zei de eigenaar van een kinderdagverblijf in Ede onlangs nog. Want ‘vanuit de zorgtaak die wij hebben zijn vooral bepaalde sterrenbeelden van belang.’ Zinnen die onder veel recruiters op aardig wat lacherige tongue-in-cheek reacties kunnen rekenen. ‘Ik laat mijn kat altijd kijken naar cv’s’, grapt bijvoorbeeld Tristan Nijboer, recruiter bij de Hogeschool Windesheim. ‘Ik geloof dat dieren perfect aanvoelen of mensen betrouwbaar zijn. Verder ben ik gek op handschriftanalyse, MBTI, iemands lievelingskleur en de stand van de maan…’

‘Verder ben ik gek op handschriftanalyse, MBTI, iemands lievelingskleur en de stand van de maan…’

‘Zou iemand er begrip voor kunnen opbrengen dat hij of zij wordt afgewezen (of aangenomen) op basis van zijn of haar sterrenbeeld?’ vraagt Evelien Meeus, corporate recruiter bij Woonlandschap De Leyhoeve zich retorisch af. ‘Bij de eerste kennismaking kun je dan meteen aan de slag met tarotkaarten’, tipt recruiter Marnix Moor vervolgens, met een glimlach. ‘Dan weten de kandidaten meteen wat te verwachten als ze aan de slag gaan.’ Terwijl recruitmentmanager Irma Kerkhof heel kort en duidelijk is in haar oordeel. ‘Gruwel’, zegt ze resoluut.

Nog minder dan grafologie

Heel simpel gezegd: het is wel bewezen dat je sterrenbeeld geen enkele voorspellende waarde heeft in werving en selectie. Nul. Ook niet in andere onderdelen van het leven trouwens. In de beroemde meta-analyse van Schmidt & Hunter is het zelfs niet eens meegenomen. Waar aan grafologie nog enige waarde kan worden gehecht (zij het minimaal), vonden ze dat voor horoscopen blijkbaar niet eens de moeite waard om op te nemen.

Het is wel bewezen dat je sterrenbeeld geen enkele voorspellende waarde heeft in selectie.

Toch is er op internet genoeg over te vinden, en wordt in veel landen nog behoorlijk vertrouwd op astrologie als vorm van assessment. En heus niet alleen in Azië. Er zijn zelfs ‘carrière-astrologen‘, en zelfs toch min of meer serieuze blogs als die van Monsterboard en ZipRecruiter besteedden er al eens aandacht aan (vooral Vissen maken volgens hen een goede recruiter…). En Payscale liet er al eens een data-analyse op los: welke functies komen het meest voor bij welk sterrenbeeld? Zelfs Intermediair bracht de afgelopen jaren meermaals een verhaal over loopbaanadvies op basis van je horoscoop.

Comeback onder generatie Z

Het geloof in astrologie lijkt al met al zelfs een behoorlijke comeback te maken. Vooral Generatie Z zou er gevoelig voor zijn, zo valt vaak te lezen. Op Twitter vallen elk uur bijna 300 nieuwe tweets te vinden over astrologie. Alhoewel ook maar het kleinste spoortje wetenschappelijk bewijs over de voorspellende waarde ervan volledig ontbreekt, voelen velen zich er blijkbaar toch nog toe aangetrokken.

Het Amerikaanse leger kwam onder vuur te liggen toen uitlekte dat ze astrologie inzetten.

Al kunnen we misschien ook wel wat hoop putten uit de praktijk. Zo kwam het Amerikaanse leger (figuurlijk) behoorlijk onder vuur te liggen toen er vorig jaar bekend werd dat ze astrologie inzetten om te kijken waar je als kandidaat het best zou passen. En een verzekeraar uit het Oostenrijkse Salzburg kreeg in 2009 al een vergelijkbare mediastorm over zich heen toen het in een vacaturetekst bekend maakte alleen naar bepaalde sterrenbeelden (Capricorn, Taurus, Aquarius, Aries en Leo) op zoek te zijn.

De verzekeraar claimde dat uit analyse bleek dat deze 5 sterrenbeelden de beste medewerkers opleverden.

Het bedrijf zei alleen zulke medewerkers te zoeken, omdat een statistische analyse zou aantonen dat die de beste resultaten opleverden. Het leidde niet alleen tot veel protest in de publieke opinie, maar ook tot onderzoek door de lokale antidiscriminatie-autoriteiten. Die moest uiteindelijk echter wel tot het oordeel komen dat de verzekeraar in kwestie in zijn recht stond. Er bleek namelijk geen discriminatie op gender, leeftijd, ras of andere in de wet genoemde discriminatiegrond.

Lees verder

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners