Veel mensen denken dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. In feite werken we juist langer dan ooit bij dezelfde baas.
En denk niet dat de afname van het aantal jobhoppers alleen een vergrijzings-issue is. Het geldt zowel voor jongeren als voor ouderen: de afgelopen 30 jaar is de lengte van het gemiddelde dienstverband opvallend gestegen, van 3,5 naar 4,5 jaar. Vooral vrouwen hebben een ware inhaalslag gemaakt, zo blijkt.
Waar is de baan voor het leven gebleven?
Oké, toegegeven: het zijn Amerikaanse cijfers. Het is dan ook The New Yorker die ze presenteert. Maar waarom zou het in Nederland anders zijn? Ook in Amerika wordt immers vaak gedacht dat het ‘dienstverband voor het leven’ verdwenen is, dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, en iedereen dus korter in een baan blijft. Maar ondanks dat de cijfers ‘slechts’ tot 2014 gaan, durven we de conclusie wel aan dat de bestaande mythe van de steeds flexibeler arbeidsmarkt best met een paar korreltjes zout mag worden genomen.
Nederland
In Nederland is het waarschijnlijk immers niet veel anders. Het CBS houdt het niet bij, maar hoogleraar Paul de Beer rekent in het FD wel uit dat 1 op de 4 mannelijke werknemers tussen 55 en 60 jaar voor zijn 25ste verjaardag in de huidige werkkring is begonnen. Meer dan 200.000 werknemers hebben het 35-jarig jubileum al gevierd. Wat nou de baan voor het leven is dood?
10 jaar? Helemaal niet gek
Uit de Amerikaanse cijfers blijkt dat de groep die 5 tot 9 jaar ergens werkt het grootst is. Maar ook de groep die langer dan 10 jaar ergens werkt is nog altijd groter dan de groep die ergens nog geen 2 jaar werkt. Kijk dus rustig om je heen. Voor iedere collega die nog geen 2 jaar daar werkt, is er dus ook iemand die minstens 10 jaar op z’n plek zit…
Oorzaken
De gemiddelde werknemer zit nu meer dan 6 maanden langer in een baan dan de gemiddelde functionaris van 10 jaar geleden, en dus meer dan een jaar langer dan in 1983. Het kan met de stand van de economie te maken hebben. In goede tijden stappen gemiddeld immers meer mensen over naar een andere baan dan in mindere tijden. Het kan ook met het groeiende contingent flexwerkers te maken hebben, die vanzelfsprekend wél wisselen over meerdere opdrachtgevers.
Ouderenprobleem
De enige groep in Amerika waar baanzekerheid mínder is geworden, blijkt trouwens ook niet veel te verschillen met Nederland. Het zijn de ouderen, en vooral: oudere mannen. Waar mensen boven de 55 voorheen meestal niet meer zo mobiel waren, blijkt dat nu veel vaker het geval. Vaak noodgedwongen, dat wel, want dat is dus de andere kant van de medaille…
Foto via Flickr.com