Gem. leestijd 2 min  1630x gelezen

Instroom ambtenaren ‘historisch laag’

Instroom ambtenaren ‘historisch laag’

Tussen de 2 en 3 procent van het totaal aantal ambtenaren in Nederland werkt nog geen jaar in het openbaar bestuur. Dat zijn de laagste instroomcijfers sinds tijden.

Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van de monitor Trends en Cijfers 2014 van het ministerie van Binnenlandse zaken. Opvallend is niet alleen de ‘historisch lage’ instroom, maar ook het snelle vertrek van veel jongeren: was in 2013 zo’n 5 procent het totale ambtenarenkorps jonger dan 30, hun aandeel in de uitstroom bedroeg 8 procent.

Minder 30-minners

Het is al sinds 2010 dat het aandeel van 30-minners bij de overheid daalt, en bovendien hun aandeel in de uitstroom groter is dan hun aandeel in het totale personeelsbestand. De gemiddelde leeftijd in de publieke sector ligt momenteel tegen de 47 jaar, terwijl die in het bedrijfsleven zo rond de 40 ligt, aldus het rapport.

Weinig overstappers

Ook is opmerkelijk dat vanuit een overheidsfunctie weinig de overstap wordt gemaakt naar het bedrijfsleven. van het totaal aantal ambtenaren nam in 2013 slechts 2,2 procent ‘vrijwillig ontslag’, meestal mensen die korter dan 3 jaar bij de overheid werkten en relatief jong waren. Zo was een derde van hen nog geen 35, en twee derde nog geen 45 jaar oud. Overheidswerkers zijn met andere woorden nogal immobiel. Zo vindt 1 op de 10 dat hij in de verkeerde functie zit, maar is hij desondanks niet op zoek naar iets anders. Het gaat om zo’n 30 duizend ambtenaren, aldus het rapport.

Lange carrière

Het rapport betekent nogal wat voor recruiters, zo lijkt het. Kort samengevat: werk je als recruiter zelf bij de overheid, besef dan heel goed dat je mensen niet voor zomaar even binnenhaalt, maar dat ze van plan zijn een lange carrière bij je af te leggen. Ben je echter recruiter bij het bedrijfsleven, dan heeft het weinig zin je pijlen te richten op ambtenaren. Mocht je hen qua kwalificaties misschien nog best kunnen gebruiken, ze verlaten de overheidssector maar heel moeilijk, zo blijkt. Alle goede bedoelingen van jarenlang mobiliteitsbeleid ten spijt.

Foto

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners