Gem. leestijd 3 min  1071x gelezen

In Amsterdam blijken technische vacatures nauwelijks te vervullen

In Amsterdam blijken technische vacatures nauwelijks te vervullen

Is het in het hele land al moeilijk om goede technici te vinden, in Amsterdam is het helemaal erg. Meer dan de helft van de technische vacatures staat er ruim 60 dagen open, meldt nieuw onderzoek.

Van alle vacatures in de hoofdstad staat 27,4 procent langer dan 2 maanden open, en is dus ‘lastig te vervullen’, meldt vacaturesite Indeed. Maar ingezoomd op technici wordt het beeld voor werkgevers een stuk minder zonnig. Zo bestaat de top-10 van moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam vrijwel geheel uit technische en ict-functies. Ook aan zorgpersoneel is overigens in de hoofdstad een groot tekort, blijkt uit ander recent onderzoek. In de VVT-sector zou zelfs 70 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar zijn.

Waar zijn de application developers?

Volgens het Indeed-onderzoek is de moeilijkst te vervullen vacature in Amsterdam die voor application developers: ruim twee derde hiervan blijft langer dan 60 dagen open staan. Verder blijken ook vacatures voor servicetechnici en voor functies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie moeilijk in te vullen.

Top-10 moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam

Functietitel
1. application developer (67,9%)
2. servicetechnicus (66,3%)
3. seo-consultant (66,3%)
4. seo-specialist (64,9%)
5. verpleegkundige niveau 4 (62,4%)
6. supermarktmanager (62,1%)
7. verzorgende IG niveau 3 (60,9%)
8. servicemonteur (58,3%)
9. senior business consultant (56,3%)
10. android developer (56,2%)

Nergens zoveel groei als in de hoofdstad

Volgens een recente prognose van het UWV groeit de werkgelegenheid nergens zo hard als in de hoofdstad. Dat was vorig jaar al zo, en dit jaar naar verwachting opnieuw. Op vacatures in Amsterdam komen echter niet alleen Nederlanders af, meldt Indeed. Met name van Britse werkzoekenden is een stijgende belangstelling te zien, waarschijnlijk aangestoken door de Brexit. De gemeente Amsterdam is overigens ook bezig met een campagne in Londen om Britten te lokken:

Die campagne schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de lokale SP-afdeling, omdat die Britten op de arbeidsmarkt de huurprijzen in de Nederlandse hoofdstad alleen maar verder zouden opdrijven. De SP maakte daarop een bijtende ‘tegencampagne’, die Britten juist zou moeten afschrikken om naar Amsterdam te komen:


Niet alleen maar Britten

Volgens de Indeed-data blijken overigens niet alleen Britten te klikken op Amsterdamse vacatures. Ook Duitsers en – in iets mindere mate – Amerikanen, Belgen en Fransen voelen wel iets voor een uitstapje naar onze hoofdstad. De top-5 van internationale clicks op functies in Amsterdam:

  1. Verenigd Koninkrijk (18,5%)
  2. Duitsland (9,5%)
  3. Verenigde Staten (6,4%)
  4. België (6,2%)
  5. Frankrijk (6,1%)

Aantal clicks is verdubbeld

Over belangstelling hebben Amsterdamse vacatures voor technici dan ook weinig te klagen, aldus Indeed. In de afgelopen 3 jaar blijkt het aantal clicks per vacature zelfs verdubbeld. Desondanks blijven vacatures gemiddeld dus toch (erg) lang openstaan. Opvallend, zegt Sander Poos, de Nederlandse managing director van Indeed. ‘Dit kan erop wijzen dat het vacatureaanbod in Amsterdam niet voldoende aansluit op de vraag van werkzoekenden, of dat werkzoekenden kritischer zijn geworden.’

Misschien eens een betere vacaturetekst proberen?

Mogelijk sluiten ook de vacatureteksten niet goed aan op de kandidaten, zegt Poos. ‘Een goede vacaturetekst opstellen kost tijd. Zo’n tekst moet je schrijven met de ideale kandidaat in het achterhoofd. Gebruik daarvoor specifieke functietitels, die zijn vaak effectiever dan algemene termen. Daarnaast helpt het om de functietitel beknopt te houden. Uit onze data blijkt dat omschrijvingen van hooguit 80 tekens vaker worden aangeklikt.’

Lees ook:

Zelf betere vacatureteksten schrijven?

Volg in mei de uitgebreide workshop ‘Het schrijven van vacatureteksten’.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners