Werkgeluk komt je niet aanwaaien, je moet er wel iets voor doen, zegt Annelies Graafland. Maar waar zit het hem dat werkgeluk dan precies in? In deze 10 tips, aldus een kenner.
Everybody wants to be happy! Nobody wants pain, but you can’t have a rainbow without a little rain. Voor niets komt de zon op. Niets gaat vanzelf. Zelfs werkgeluk niet. Daar moet je keihard voor werken.
Nu ben ik best een Pippi Langkous
Toen ik begon met werken in de arbeidsbemiddeling heb ik in het begin echt door de zure appel heen moeten bijten. Ten eerste: het was gewoon doodeng. Ten tweede: ik kon – werkelijk waar – nog helemaal niets. En ten derde: ik wist niet eens of ik het wel kon.
ik denk altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’
Nu ben ik best een Pippi Langkous en denk dus altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’. Met hard werken en veel vallen en opstaan kwam ik zo erachter dat ik verdomd goed ben in het vinden, binden, boeien en bemiddelen van kandidaten. Bovendien kwam ik ook erachter dat ik dat ontzettend leuk vind. Oprecht ging ik zo steeds gelukkiger naar mijn werk. Kandidaten waren blij. Klanten waren blij. Mijn manager was blij. En het belangrijkste: ík was blij.
Als intercedent begonnen
Binnen Randstad Groep Nederland sprak ik recent gelijkgestemde Tineke Meints, HR-directeur bij Yacht en opdrachtgever van een van de projecten waarvoor ik projectmanager ben. Tineke begon haar loopbaan als intercedent. ‘Duidelijke kaders en een goede basis, in combinatie met snoeihard werken, hebben mij geholpen te ontdekken dat ik van nature goed ben in het verbinden van vraag en aanbod’, vertelde ze me.
‘In een gesprek krijgen mensen samen de mogelijkheid te ontdekken welke mogelijkheden er zijn’
Haar communicatieve vaardigheden hielpen haar hierin. En dat doen ze nog steeds. ‘Ik hou ervan om met mensen in gesprek te gaan. Het maakt mij niet uit of het een goed- of slechtnieuwsgesprek is. Elk gesprek kan namelijk iets moois brengen. In een gesprek krijgen mensen samen de mogelijkheid te ontdekken welke mogelijkheden er zijn’.
Op de vraag of ze dan nooit in een conflict terechtkomt antwoordt ze: ‘Zeker wel. Maar doordat ik mijzelf open stel en de ander dit vanzelf ook gaat doen, kom je uiteindelijk tot heel mooie resultaten. Vaak zijn juist dat soort gesprekken de mooiste.’
De 10 punten van de ‘postergirl voor werkgeluk’
Als ik aan Tineke denk, denk ik aan: ‘de postergirl voor werkgeluk’. Zij houdt van haar werk. Ze straalt letterlijk van enthousiasme. Ze is professioneel. Inhoudelijk zeer sterk. Standvastig. Kritisch en bovenal altijd bezig om zichzelf en anderen weer ietsje beter te maken.
Liever dat je werkgeluk meeneemt naar een andere organisatie dan dat je ongelukkig in je werk blijft
Kortom: als ik aan haar vraag hoe je werkgeluk bereikt en hoe zij dit ook meeneemt in haar vak als HR-directeur, en dus anderen binnen Randstad Groep Nederland continu aanjaagt om het beste uit zichzelf te halen, komt zij met tien punten:
- Ontdek wat jouw talenten zijn en waar jij energie van krijgt.
- Spiegel regelmatig wat je leuk vindt in je werk.
- Zoek een bedrijf met een werksfeer die bij jou past.
- Stel je kwetsbaar op tegenover collega’s en vraag regelmatig om feedback.
- Ga met collega’s in gesprek over werkgeluk.
- Wees duidelijk en open in je communicatie.
- Probeer negatieve energie om te zetten naar positieve energie, bijvoorbeeld door een slechtnieuwsgesprek een positieve draai te geven.
- Stel jezelf voortdurend de vraag hoe jij je verder kunt ontwikkelen.
- Volg opleidingen die jou kunnen helpen in het ontwikkelen van je talent.
- Ontdek wat jou onderscheidt van anderen en focus daarop in je carrière.
Tineke is liever trots als iemand, die het werkgeluk heeft gevonden, dat meeneemt naar een andere organisatie dan dat hij of zij ongelukkig binnen het werk bij ons blijft. Zoals zij stelt: ‘Werkgeluk en trots neem je je hele leven mee en straalt dus uiteindelijk ook af op onze organisatie’.
Werkgeluk is ook hard werken
Dat werkgeluk bereiken ook heel hard werken is, en dat het nog harder werken is om het te behouden, beaamt Tineke. Daarom werkt zij dag in dag uit keihard om alle tools, middelen, en strategische mogelijkheden voor werkgeluk hoog op de agenda te houden binnen HR. Zoals:
- Great Conversations; Een methodiek waarbij werknemers in de lead zijn om doorlopend gesprekken met managers te voeren omtrent hun (persoonlijke)ontwikkeling. Dit is niet in steen gegoten en niet gebaseerd op KPI’s. Feedback en feedforward staan hierbij centraal.
- Sterke opleidingsmogelijkheden; Niet enkel gericht op skills, maar juist op persoonlijke ontwikkeling, voor iedereen binnen de organisatie, ongeacht functie. Zo wordt er nu specifiek gekeken naar de ontwikkeling van het recruitmentvak (lang een wat ondergesneeuwd beroep in de salesorganisatie van Randstad Groep Nederland).
Doelen en ontwikkeling dus: het zijn onderwerpen waarover je altijd moet blijven nadenken, ook als je een stap buiten Randstad Groep Nederland wil maken. Het allerbelangrijkste, die ene vraag bij het koffiezetapparaat: ‘Wat heb jij deze week gedaan om een ander gelukkiger in het werk te maken?’
Hoera voor Tineke!
Ik kan daarom niet anders dan eindigen met: Hoera voor Tineke! (Hadden jullie al door dat ik haar als een groot voorbeeld zie en stiekem ook een beetje tegen haar opkijk?). Hoera dus ook voor werkgeluk. En Randstad Groep Nederland? Verslavend leuk om voor te werken! Misschien net als jouw organisatie. Ook jou wens ik dan ook heel veel werkgeluk vandaag!
Dit blog is geschreven door Annelies Graafland, projectmanager recruitment bij Randstad Groep Nederland.
Lees haar eerdere blogs:
- Waarom werkgeluk ook belangrijk is als je talent wilt werven
- De 5 tools die iedere recruiter zou moeten kennen
- Tools? Bots? Candidate Experience? Héél belangrijk. Maar nu, kom op: sourcen allemaal!
Of lees hier alles van Annelies.