Zijinstromers worden vaak genoemd als oplossing voor krapte. Maar hoe spreek je hen succesvol aan? Bij zorginstelling Pluryn hebben ze daar inmiddels veel ervaring mee. ‘Opleiden is de toekomst.’
Terwijl veel collega-zorginstellingen moord en brand schreeuwen over de krapte op de arbeidsmarkt, wist Pluryn dit jaar bijna 60 (toekomstige) begeleiders aan zich te binden. Een ongekend succes, vooral te danken aan creatief denken, aldus Ineke Brinkhof, recruitment specialist bij Pluryn & Intermetzo (foto rechts).
Hoe kwam dat traject tot stand? En wat levert dat nou precies op? Op het Werf& Selectie Jaarcongres zal Brinkhof, samen met haar collega Diederik van Vugt, er alles over vertellen. Hier alvast een voorproefje.
> Wat is je belangrijkste takeaway?
“Staar jezelf niet blind op alleen werkervaring en opleidingen. Kijk ook naar iemands competenties en talenten. Dat is de kracht van ons project. Door te kijken naar andere mogelijkheden ontvang je meteen een heel andere doelgroep.”
> Wat is jullie geheim?
“Anders werven dan collega’s dit doen en creatief zijn. Neem als voorbeeld het carrièreswitchers-project of ons ‘Baan in een dag‘-evenement. Je ziet dat met het organiseren van dit soort evenementen we ook de latent werkzoekende weten te bereiken. Het belangrijkste is dat mensen positieve ervaringen gaan delen. De standaard wervingsprocedures kunnen we allemaal uitvoeren. Maar door jezelf te laten zien op de markt weten mensen je te vinden.”
Hoe selecteren jullie je zijinstromers?
“Door te kijken wat iemands competenties en talenten zijn. Waarom wil iemand de zorg in? Welke competenties brengt diegene mee die hieraan kunnen bijdragen? Hierdoor hebben we een grotere kans op de match. Als organisatie richten we ons op zeer complexe zorgvragen. Dit vraagt niet alleen om kennis, maar vooral om kunde. Kennis is bij te brengen, kunde is een stuk lastiger. Dus daar letten we op.”
Hoe is het idee ontstaan om te focussen op zijinstromers?
“Het idee komt van onze clusterleider Petra van der Weijde. Zij kwam met dit idee om te krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Er is vervolgens een projectgroep opgericht om dit idee verder uit te werken. Opleiden is de toekomst. Waar we nú dus mee moeten starten.
‘De 60 carrièreswitchers zitten bij elkaar in de klas. Dat is prettig, omdat ze vaak tegen dezelfde dingen aanlopen’
De 60 toekomstige werkbegeleiders zijn verdeeld over drie klassen. Zij zitten in een klas met alleen maar Pluryn-carrièreswitchers. Dit is prettig, omdat ze tegen dezelfde dingen aanlopen en ze deze dan met elkaar kunnen bespreken. Daarnaast leren ze over elkaars locaties, zodat een brede kennis ontstaat en ze goed uit te wisselen zijn bij locaties.”
Wat raad je anderen aan die zijinstromers willen werven?
“Bied deze mensen in elk geval een volledig pakket aan met een volwaardig salaris en dus geen leerling-salaris. Wij richten ons op kandidaten die meer levenservaring hebben en dus al vaak een gezin en hypotheek hebben. Zij willen graag binnen de zorg werken, maar deze stap moet voor hen uiteraard ook financieel mogelijk zijn. Door hen hierin te faciliteren trek je begeleiders met de juiste competenties en motivatie aan.”
En wat is volgens jou juist een valkuil?
“Zorg voor een goed plan en zorg dat je intern de juiste mensen bij elkaar hebt. Stem af wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de route wordt. Zorg dat je kunt bijschakelen als je meer reacties krijgt dan verwacht, zodat je niet ten onder gaat aan je eigen proces. Wees duidelijk in de verwachtingen, en geef zoveel mogelijk informatie vooraf.”
Meer over zijinstromers in de zorg?
Samen met Diederik van Vugt spreekt Irene Brinkhof op 16 oktober op het Werf& Selectie Jaarcongres in het Utrechtse Van der Valk-hotel over “Succesvolle werving van carriereswitchers”. Aanmelden kan hier.
Of kijk eerst even de video over het congres:
Het Werf& Selectie Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen, Steam, Eelloo, MrWork, BlueCarpet, Compagnon, JobsRepublic en Jobdigger.
Lees ook:
- Volledige line-up van Werf& Selectie Jaarcongres is bekend
- ‘De zorgsector heeft geen personeelstekort, maar een communicatieprobleem’
- Hoe de zorg de krapte zelf veroorzaakte – en wat daar nu nog aan te doen is
https://www.pluryn.nl/werken-bij/switch-naar-de-zorg
Het vinden van goede medewerkers in de zorg vereist vereist door de krapte veel creativiteit. Zorgorganisatie Pluryn organiseerde met succes een carrièreswitchtraject voor zijinstromers. Pluryn wist op die manier bijna zestig toekomstige begeleiders aan zich te binden. Waarom heeft Pluryn zo zwaar ingezet op zijinstromers? Hoe ziet het programma eruit en hoe hebben ze de mensen geworven? En wat waren de resultaten?
het over 11 locaties verdeelde
Over Diederik van Vugt
Diederik is campus recruiter en coördinator voor team recruitment van Pluryn. Diederik zit in de projectgroep die betrokken is bij het carrIèreswitchers traject van Pluryn.
Over Ineke Brinkhof
Ineke werkt sinds 2008 bij Pluryn en is momenteel coördinator van het Werkplein Intermetzo. Zij is verantwoordelijk voor het opzetten van de afdelingen recruitment, flexbureau, loopbaancentrum & vrijwilligers en stuurt een team van 9 medewerkers aan. Zij ondersteunt de projectgroep van carrièreswitchers door het voeren van gesprekken en het aanwezig zijn bij informatiebijeenkomsten.
Bij Pluryn gebeurt dat bijvoorbeeld door profielen los te laten, maar kwaliteitseisen hoog te houden.
Ik spreek Ineke Brinkhof, recruitment specialist bij Pluryn & Intermetzo (foto rechts). Recruiter in de zorg dus. Hoe krijgt zij alsnog mensen – die zich ondergewaardeerd en uitgewoond voelen en het enthousiasme en de passie kwijt zijn voor hun vak – zover om toch te solliciteren op vacatures? Zij neemt mij mee in haar idee hoe de zorg moet veranderen om weer aansluiting te krijgen op de arbeidsmarkt.