Terwijl veel sectoren zuchten onder de krapte, staan er ook nog veel mensen langs de kant. De Randstad Vakschool probeert die kloof te overbruggen. Hoe pakt dat tot nu toe uit?
Naud, de 7-jarige zoon van Natascha van der Laan vindt het vooral een heel grappig en vies woord: vakschool. Je schrijft het gelukkig anders dan het woord dat hij in gedachte heeft. Trots op zijn moeder is hij trouwens ook. Want zij helpt mensen zonder werk aan werk zodat zij geld verdienen om extra leuke dingen te doen. Hij maakte dan ook een mooie tekening van mama haar werk (zie boven).
zo’n klein cadeautje geeft aan dat de belangrijkste in je leven jouw werk ook als belangrijk en leuk ziet
Dat dit soort cadeautjes je diep kunnen raken hoef ik geen enkele ouder te vertellen. Want iedere ouder die een baan heeft waarvoor hij of zij zich vol geeft, voelt zich wel eens schuldig tegenover de kids. Maar zo’n klein cadeautje geeft aan dat de belangrijkste in je leven jouw werk ook als belangrijk en leuk ziet.
De successen zijn niet meer te tellen
Natascha werkt zelf al 17 jaar voor Randstad. Vol bevlogenheid en passie richtte zij meer dan 5 jaar geleden de vakschool op en breidde deze vervolgens als eindverantwoordelijk manager steeds verder uit. Vanuit het principe ‘Toegevoegde waarde brengen in werk aan mensen’ staat zij voor, achter, boven en onder de vakschool. De steun die zij krijgt vanuit Randstad (en Peter Feld in het bijzonder) zorgt dat zij de successen niet meer kan tellen en juist daardoor eigenlijk alleen maar mooie herinneringen heeft.
Zijn mensen niet perfect, moet je ze perfect máken
Het is simpel. Er is krapte op de arbeidsmarkt. De perfecte kandidaten bestaan niet meer. Als mensen niet perfect zijn, moet je ze perfect maken. Dit vraagt:
- kennis van de arbeidsmarkt
- kennis van werk
- kennis van mogelijkheden
- volledige openheid in de werving
Als mensen solliciteren bij de vakschool is een cv niet belangrijk. Het gaat erom wie je bent, wat je bent, wat je wil en wat er bij je past. Zonder oordeel samen kijken naar mogelijkheden. Zonder oordeel kijken hoe je ambities kunt achterhalen en kunt omzetten naar een baan. Dat is wat de vakschool doet.
De bankmedewerker wist het even niet meer
Een mooi voorbeeld is het voorbeeld van de ontslagen bankmedewerker. Jaren werkte hij dag in, dag uit bij de bank. Hij trok ‘s ochtends zijn pak aan en met zijn analytische vermogen, precisie en rekenkundig vermogen voerde hij zijn vak uit. Na de reorganisatie vond hij het knap lastig een nieuwe baan te vinden. Hij vond het lastig om te bedenken wat hij wilde en waar hij goed in was. Wel wist hij dat hij techniek heel erg leuk vond.
‘Van pak naar overall en nog nooit zo gelukkig geweest’
Na een gesprek met de vakschool waar zijn skills centraal stonden, kwam daar de opleiding tot verspaner om de hoek kijken. En vervolgens natuurlijk: die baan. Nu zegt hij ‘Van pak naar overall en nog nooit zo gelukkig geweest.’
Van vat vol aannames tot voetbalvoorzitter
Vraag je aan Natascha hoe de vakschool invloed heeft gehad op haar leven, dan reageert zij eerlijk. “Al die jaren daarvoor bij Randstad in de business zat ik vol aannames. Als het niet op een cv stond, dan kon het niet. Nu weet ik veel beter. Ik kijk heel anders naar de mensen in mijn omgeving. Ik ben zelfs voorzitter van de voetbalvereniging geworden. Iets dat ik 10 jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden.’
Proactief opleiden – zonder directe vacatures
De vakschool biedt al jaren verschillende erkende werk- en leertrajecten aan in de bouw, metaal, procesindustrie en machine- en apparatenbouw. Ook voor de zorg, transport en techniek zijn er trajecten bijgekomen. En inmiddels is ook het zogeheten proactief opleiden – zonder directe vacatures – sterk toegenomen. Van de circa 600 mensen die in 2017 een opleiding volgden bij Randstad Vakschool, kwam zo’n 70% uit een uitkeringssituatie.
Van de 600 mensen die in 2017 een opleiding volgden bij de Vakschool, kwam zo’n 70% uit een uitkering
De vakschool werkt zoveel mogelijk vrij van aannames. Het enige wat van belang is, is motivatie, doorzettingsvermogen en enthousiasme. De recruiters voor de vakschool werven alleen vanuit deze voorwaarden. Want geen enkele kandidaat heeft al ervaring of kennis.
Het kan dus wél
Kortom, het kan wel: de schaarste in de arbeidsmarkt oplossen. Al spreekt Natascha liever over: de mismatch op de arbeidsmarkt. Want hoe kun je het over krapte hebben, terwijl zoveel mensen nog langs de kant staan? Werk en mens aan elkaar verbinden en daarin gelukkig worden, dat is wat ze wil. En dat is goed nieuws voor de zorg, de techniek, het onderwijs, het transport al die andere sectoren die zeggen te kampen met hoge tekorten.
Wat er niet is, kan gemaakt worden. Je krijgt direct mensen in huis die echt willen. Die kiezen voor het vak. Die een keuze maken om zichzelf te zijn en hun unieke talenten in te zetten. En wanneer je dat kunt en doet dan ben je niet alleen zelf trots. Dan zijn familie, partner en kinderen net zo trots!
Dit blog is geschreven door Annelies Graafland, projectmanager recruitment bij Randstad Groep Nederland.
Lees haar eerdere blogs:
- Waarom onze vooroordelen nog steeds de moeder van alle fuckups zijn
- De 5 tools die iedere recruiter zou moeten kennen
- Tools? Bots? Candidate Experience? Héél belangrijk. Maar nu, kom op: sourcen allemaal!
Of lees hier alles van Annelies.