De vacaturetekst is héél belangrijk, hoor je vaak. Maar, vraagt Martijn Smit zich af: hoe lang zal die tekst eigenlijk nog bestaan?
Ik krijg vaak de vraag: wat is een goede vacaturetekst? En laten we eerlijk zijn: zeker 80 procent van alle vacatureteksten is onder de maat. Als ik de vacaturebanken moet geloven, zijn wij allemaal op zoek naar een kandidaat die flexibel is en goed individueel kan werken, maar ook in teamverband. Maar wat zegt dat allemaal?
Een heel team campagnemakers
Bij Adver-Online hebben wij een heel team campagnemanagers die naar de teksten van onze klanten kijken. Want sommige klanten leveren zúlke slechte vacatureteksten aan, bijvoorbeeld van drie kantjes, dat je denkt: is dat echt een vacaturetekst of is het nieuw ontdekt werk van Shakespeare?
Sommige klanten leveren zúlke slechte vacatureteksten aan, dat je denkt: is dat nieuw ontdekt werk van Shakespeare?
Een coole tekst maakt nog geen cool bedrijf
In mijn rol als ‘recruitment-know-it-all‘ van Adver-Online en HROffice voer ik heel veel gesprekken over employer branding. Soms hebben bedrijven echt een verkeerd beeld van zichzelf. Dit lees je dan ook terug in de vacatureteksten. Ik zat recent met een Rotterdamse ondernemer die in het internationale koelvriestransport zit. Hij zei: “Weet je wat ik wil? Van die vacatureteksten zoals bij Coolblue”. Ik zei “Je medewerkers moeten werken in min 25, dat maakt je zeker een koel bedrijf, maar nog geen cool bedrijf. De strekking van jouw vacatureteksten moet wel overeenkomen met wat je ook daadwerkelijk bent en kandidaten te bieden hebt.”
Underpromise and overdeliver
Met vacatureteksten kun je mijn inziens vooral kiezen voor de strategie: underpromise and overdeliver. Zo voorkom je dat je beloftes maakt naar kandidaten die je niet kunt nakomen. Dan hoef je straks ook niet te zeggen: ‘Toen waren we aan het werven, je bent nu personeel’. Ik vraag mij wel eens af hoe de ronselaars van de VOC te werk gingen. Zouden ze toen hebben gezegd ‘Een dynamische functie, waar reizen en de wereld ontdekken centraal staat’ en dat ze dan de kans op scheurbuik buiten beschouwing lieten?
‘Een dynamische functie, waar reizen en de wereld ontdekken centraal staat’
De Nicci French van vacatures
Dat vacatureteksten beter moeten weet denk ik elke recruiter wel. Niet voor niets werkt Nicol Tadema, de ‘Nicci French van de Nederlandse vacatures’, zich bijna een burn-out om vlammende vacatureteksten te maken die wél aansluiten en aanslaan bij de doelgroep. Bij haar is het Voor Tekst en tekst na. En niet voor niets is ze daarin sinds kort niet meer de enige.
En dan moet het ook nog eens SEO zijn…
Tegenwoordig moet je tekst niet alleen foutloos en wervend zijn, maar ook nog SEO-optimaal renderen. Allemaal dingen die, toen ik begon in dit vak, nog niet van toepassing waren. Wilde je toen een opvallende vacaturetekst maken? Dan hing je in plaats van een A4’tje in het raam van het uitzendbureau een A3’tje op.
Wilde je vroeger een opvallende vacature, dan hing je in plaats van een A4’tje een A3’tje op
Maar hoe lang nog?
Maar de grote vraag is nu: hoe lang? Ik denk zelf dat de tijd van statische teksten niet lang meer zal duren. Zeker als het om massawerving gaat. Ik kijk naar mijn eigen zoon van bijna 16. Hij moet zich als een beetje vmbo’er nu toch echt gaan oriënteren op zijn toekomst. Hij had bedacht dat hij graag bij Defensie wilde werken. Iets wat ik opmerkelijk vind, want het joch kan nog geeneens een vieze onderbroek in de wasmand gooien, laat staan dat ik hem een M16 zou toevertrouwen. Maar ik ben iemand die zelf altijd zijn dromen is achternagegaan, dus ik geef deze ruimte ook aan mijn kinderen. En dan komen die uren Call of Duty spelen wellicht toch nog van pas…
In zijn zoektocht naar een toekomst bij Defensie ging hij naar YouTube, gebruikte daar de spraakfunctie en zei tegen de iPad: ‘Werken bij Defensie’. Vervolgens kreeg hij allemaal promofilmpjes van Defensie te zien.
Filmpje!
Deze vorm van oriënteren zal alleen maar toenemen. Zo ben ik zelf betrokken bij een project, waarin bij elke vacaturetekst ook een filmpje staat van de manager van de afdeling die niet alleen vertelt wat jij daadwerkelijk gaat doen in de functie, maar ook wat je dan kunt verwachten van de desbetreffende manager.
Je bakkes wordt belangrijker dan je tekst
Dus, mijn boodschap: zorg er nú voor dat je vacatureteksten kloppen en lekker lezen, maar denk ook zeker na over je toekomst. Ik voorspel dat het in de toekomst niet meer belangrijk is of je de d of t goed hebt als recruiter, maar dat het veel crucialer is of je wel een recruitmentbakkes hebt die op video om aan te gluren is.
Martijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.
Lees ook van Martijn:
- Over de waarde van een EVP: oftewel: praat Nederlands met me
- Rood is de kleur van de liefde – en krijgt dus mijn stem als meest invloedrijke recruiter
- De postduiven van de sollicitant – en andere stokpaardjes van de ‘Albert Verlinde van recruitment’
Zelf ook bloggen?
Werf& is altijd op zoek naar mensen die een mooi verhaal over recruitment te vertellen hebben. Een nieuwe trend delen, of gewoon je onvrede of verwondering over een ontwikkeling kwijt? Laat het gerust weten!