Gem. leestijd 4 min  1052x gelezen

Hoe krijg je intern de handen op elkaar voor video in recruitment? (the basics, deel 2/3)

Hoe krijg je intern de handen op elkaar voor video in recruitment? (the basics, deel 2/3)

Kandidaten kijken tegenwoordig graag een video voordat ze ergens solliciteren. Maar hoe overtuig je de hiring manager ervan om in video te investeren? Tweede deel van een korte serie.

In het vorige deel van deze serie spraken we al over de inzet van video in het voordeel van jouw kandidaat. Als recruiter heb jij natuurlijk ook nog een tweede partij tevreden te houden: de klant, de hiring manager, de directie, kortom: de werkgever.

Gaan roepen dat vloggen dé oplossing is voor jouw wervingsprobleem? Dat gelooft niemand. Hoe kom jij nu met een goed verhaal bij die verschillende stakeholders (en ja, dat zijn echt alle interne afdelingen) over de inzet van video? Daarom eerst maar even een onderzoek wat jouw stakeholders inzicht kan geven in de kansen van video-marketing voor recruitment:

video

In Nederland blijken we video dus nog vooral in te zetten voor naamsbekendheid (85%) en/of leadgeneratie (63%). Zoals je kunt zien blijft recruitment behoorlijk achter (29%). Positiever gezegd: hier ligt dus nog een enorme kans!

Hoe is dat per afdeling?

Als wordt ingezoomd op verschillende afdelingen, is te zien dat bij de afdeling HR het gebruik van video (licht) stijgt. Meestal valt werving en selectie of recruitment daar ook onder. ‘In de lijn’ zien we de inzet van video echter nog een stuk minder. Daar ligt dan ook de uitdaging voor recruitment. Dáár gebeurt het immers, dáár ligt het hart van het employer brand. Dáár zien we de cultuur, de mensen, de locatie, de werkinhoud.

video 2

Hoe zorg je nou ervoor dat je die laag activeert en betrekt bij uitdragen van het werkgeversmerk? In de praktijk krijg ik daar veel vragen over. Kortom, we hebben een visie, een richtlijn, een strategie nodig. 

Het 3H-model van Google

Eerder dit jaar stuitte ik op het zogeheten 3H-model van Google. Dit model is uitstekend toe te passen in een employer branding-strategie. Het model maakt onderscheid in 3 verschillende niveaus van videocontent: Hero, Hub en Hygiëne. Dit zijn alle 3 mooie stappen die je kunt opnemen in het arbeidsmarktcommunicatiejaarplan.

3h model

De Hero-content, het bovenste niveau, kun je alleen samen maken met corporate communications. Pak bijvoorbeeld tweemaal per jaar eens groot uit en lanceer een algemene campagne of een wervingscampagne voor schaarse doelgroepen. Ook jouw Hygiëne-content stem je af met Communicatie. Veelal gaat het hier om basic videomateriaal voor je werkenbij-site.

De kans voor recruiters ligt in het creëren van je eigen Hub-videocontent. Het gaat hierbij om content met een vaste frequentie, herkenbaar format en direct gericht op de kandidaat. Deze content is vooral bedoeld om engagement met je publiek op te bouwen. Dit mag dus ook wel authentiek materiaal zijn, gewoon opgenomen met je smartphone. En ik zie daarvan tijdens en na mijn trainingen zoveel leuke voorbeelden van recruiters, gewoon om blij van te worden! (Voor een paar video-smartphonetips, kijk hier).

Albert Heijn doet dit bijvoorbeeld al heel goed, met vakkenvuller Sjoerd op Appie Today.

De Hub-content kunnen dus die video’s zijn die jij als recruiter zelf of met je collega’s op de werkvloer maakt. Vloggen is ook een goed voorbeeld, video’s waarin je de werkdag in beeld brengt en een kijkje achter de schermen biedt. Ideaal voor kanalen als YouTube en Instagram (stories, live videos en het nog relatief nieuwe IGTV). Maak wel een bewuste keuze voor dagelijks, wekelijks of maandelijks. En kies ook een vaste invalshoek (voor de herkenbaarheid voor de kandidaat).

Je kunt elke dag filmen

Kortom, de inzet van meer video laten landen is ook jouw taak als recruiter. En met een mooi plan, goed model en sterk verhaal kun je op strategisch niveau best met je interne stakeholders om tafel. Ondertussen niet vergeten dat je morgen gewoon al je smartphone kunt pakken en kunt gaan filmen. Volgende keer meer daarover, dan deel ik concrete tips over de dagelijkse inzet van video in jouw recruitmentwerk. Tot die tijd zeg ik weer: Happy video recruiting! En onthoud: Don’t be shy, just try!

Ook aan de slag met video? Kom naar het Werf& Selectie Jaarcongres

Op het Werf& Selectie Jaarcongres op 16 oktober in het Van der Valk in Utrecht legt Ellen van Dieren (de auteur van dit artikel) uit hoe zij met echte content zorgt voor een goede Candidate Experience. Schrijf je hier in om haar geheimen te horen.

Lees ook:

Zelfstandig recruitmenttrainerbij De Recruitment Trainer

Ellen Van Dieren

Ellen van Dieren is zelfstandig recruitmenttrainer en geeft onder meer trainingen over het belang van de vacature-intake.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners