Gem. leestijd 3 min  421x gelezen

Wim op woensdag: Hoe interview je iemand die niet praat?

Komt er ooit een tijd dat we mensen aannemen zonder ze van persoon tot persoon gesproken te hebben? Zo gek is dat idee niet, stelt Wim van den Nobelen. ‘Vooruitgang hou je niet tegen, dus ook deze nieuwe vormen van communicatie niet.’

Wim op woensdag: Hoe interview je iemand die niet praat?

Ik ben er zelf ook schuldig aan. Ik beken. Ja, ik stuur wel eens een WhatsApp, terwijl bellen beter is. Vreemd genoeg meestal als het minder goed nieuws is.

Het gros van de mensen communiceert tegenwoordig eerder digitaal dan fysiek.

Gelukkig bevind ik me in goed gezelschap. Zo bleek dat bondscoach Frank de Boer niet gebeld had met Anwar El Ghazi maar een WhatsApp had gestuurd om te zeggen dat hij niet geselecteerd was voor het Oranje dat naar het EK ging. Half Nederland viel over hem heen. Zo ga je toch niet met elkaar om? Misschien terecht. Maar feit is wel dat het gros van de mensen tegenwoordig eerder communiceert via een digitaal platform dan fysiek bij elkaar of per telefoon. Een trend die wellicht onomkeerbaar is.

De jeugd van tegenwoordig

Onze jeugd communiceert veel, maar vrijwel alleen online/digitaal. Offline een gesprek voeren? Dat ervaren ze als lastig. Er kan zoveel verkeerd gaan, is een veelgehoorde reden. Ze appen liever dan dat ze praten. Praten kan wel eens een vaardigheid worden die aangeleerd moet worden als je gaat werken.

Praten kan wel eens een vaardigheid worden die aangeleerd moet worden als je gaat werken.

Recruitment maakt massaal gebruik van digitale tools. Zo zetten wij zelf ook WhatsApp in om sollicitanten te helpen. Alles om de kandidaat te faciliteren. Maar doen we hier goed aan als deze kandidaat door alle tools niet meer in staat is een goed gesprek te voeren? Het risico is dat er een enorm gat gaat ontstaan tussen de nog-wel-pratende-oudere en de alleen-digitaal-communicerende-jongere. Hoe overbrug je een kloof als deze als je niet met elkaar kunt communiceren?

Altijd een gesprek

Hoe ver we ook zijn met de automatisering van het recruitmentproces, tot nu toe kent vrijwel elke procedure nog een gesprek van persoon tot persoon. Door corona steeds vaker via video, maar hoe dan ook: dit is nog altijd een conversatie. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat bedrijven mensen aannemen zonder een gesprek te hebben gevoerd. Is dit een doemscenario? Of misschien wel juist een droom?

Elke nieuwe vernieuwing wordt eerst bekritiseerd voordat deze wordt geaccepteerd. Kijk maar eens naar oude filmpjes toen mensen gevraagd werd of ze ooit een mobiele telefoon zouden nemen. Nu kunnen we niet zonder en is het geen telefoon meer, maar slimmer dan alles wat we in die tijd op dit gebied hadden. En dat is geen eeuwen, maar slechts twee decennia geleden. Vooruitgang hou je niet tegen, dus ook deze nieuwe vormen van communiceren niet. En heb je hier moeite mee? Dan wil ik er met alle plezier een keer met je over praten. Stuur maar een appje, dan plannen we digitaal een afspraak in…

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeer loont de investering in recruitmentWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem. Elke dinsdag om 9.55 uur leidt hij een nieuwe sessie van Recruiters NL op Clubhouse.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners