Gem. leestijd 5 min  1323x gelezen

Hoe Indeed en LinkedIn steeds meer de Nederlandse vacaturemarkt domineren

Als je aan de Nederlandse beroepsbevolking of de actieve baanzoeker in Nederland vraagt wat zijn favoriete site of app is om een nieuwe werkgever of baan te zoeken, noemen ze steevast LinkedIn en/of Indeed. Wie durft deze Big 2 nu eens uit te dagen?

Hoe Indeed en LinkedIn steeds meer de Nederlandse vacaturemarkt domineren

Vraag je aan de Nederlandse beroepsbevolking (NBB) of de actieve baanzoeker in Nederland wat hun favoriete site/app is om een nieuwe werkgever of baan te zoeken, dan noemen ze steevast LinkedIn en/of Indeed. Deze platforms, ook wel de Big 2 van recruitment genoemd, domineren de Nederlandse en ook grotendeels internationale arbeidsmarkt. LinkedIn is daarin in Nederland de nummer 1. Toch ook wel opvallend, aangezien zij niet bekend staat om haar vacatures voor onder meer blue collar en frontline workers en zorgmedewerkers. Toch noemt 61% LinkedIn als bron voor het zoeken van een nieuwe baan, gevolgd door Indeed met 49%.

Als je aan actieve baanzoekers in Nederland vraagt wat hun favoriete site is om een nieuwe baan te zoeken, zeggen ze LinkedIn en/of Indeed.

Weinig variantie alleen bij actieve baanzoekers

Dat LinkedIn en Indeed de bekendste vacaturesites van Nederland zijn, mag geen verrassing heten. Ook is het opvallend dat er in de top-10 nauwelijks beweging zit, noch in voorkeur (%), noch in ranking. Alleen werkzoeken.nl en Glassdoor (ook van Indeed-eigenaar Recruit) hebben in 2024 een plekje gewonnen. Iets interessanter wordt het wanneer we expliciet inzoomen op de voorkeur van de actieve baanzoekers. Daarin gaat het niet over de algemene voorkeur, maar juist over de voorkeur van die groep die ook daadwerkelijk bewegen of in 2024 bewogen hebben op de arbeidsmarkt. Daarin valt op dat:

  • Indeed aan populariteit wint. Deze populariteit komt deels van praktisch opgeleiden die makkelijker en toegankelijker hun weg vinden op de arbeidsmarkt via Indeed dan via LinkedIn.
  • werk.nl (van het UWV) onder actieve baanzoekers op de vierde plek staat. Dit is vooral ingegeven door het verplichte karakter van het UWV voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering.
  • werkzoeken.nl de enige partij is die echt terrein aan het winnen is in de voorkeurspositie van actieve baanzoekers. De percentages zijn wellicht nog laag en de naam van het platform is misschien nog niet zo gevestigd als merken als NationaleVacaturebank en Monsterboard, maar dat vraagt ook een lange adem. Daarbij is de traffic van werkzoeken.nl inmiddels top-3 van alle jobboards in Nederland. Van alle spelers in Nederland, is werkzoeken.nl in de komende jaren de enige die de nummer-3 plek kan veroveren in voorkeur en aansluiting kan vinden bij de Big 2. Zeker als alle andere partijen hun strategie niet gaan wijzigen.
  • Actieve baanzoekers gebruiken meer dan gemiddeld ook aggregators, zoals jobrapido.com (11) en talent.com (13).

Bekendheid is nog geen traffic

Tussen wat mensen zeggen en wat mensen doen zit – zoals altijd – een groot verschil, ook als het gaat om vacaturesites. Veel baanzoekers komen via Google op hun jobboard, maar benoemen dat nooit. Of weten simpelweg niet meer via welke vacaturesite ze op vacatures komen. Kijken we naar de traffic (via bijvoorbeeld simularweb), dan zien we een andere ranking in Nederland van vacaturesites. Hierbij is LinkedIn niet meegenomen, maar de top-5 ziet er op basis van traffic-cijfers als volgt uit:

1. Indeed
2. Werkzoeken
3. NationaleVacaturebank
4. Monsterboard
5. Jobbird

Too big to critisize

Een recruitmentstrategie zónder Indeed of LinkedIn, zeker als je op zoek bent naar actieve en actief latente baanzoekers? Dat is nagenoeg ondenkbaar. Maar ondanks dat er veel fans zijn, hebben ook de fans kritiek op de Big 2. En die kritiek stapelt zich op, al durft bijna niemand die hardop te zeggen. Zelfs Lieven Van Nieuwenhuyze van House of HR moest op zijn tong bijten in de Chad & Cheese show om een reflectie te geven op de laatste prijsstijgingen van Indeed (zie minuut 28:48). Op zich geeft dit ook wel aan dat de machtssituatie ongezond is, zelfs bij de grootste Randstad-challenger op de arbeidsmarkt van de Benelux.

Kritiek is onder meer dat de Big 2 te weinig zouden innoveren, misbruik maken van hun marktpositie in bijvoorbeeld hun prijsverhogingen, onvoldoende goed matchen, de arbeidsmarkt mínder (in plaats van meer) transparant maken, te weinig doen aan het voorkomen van fraude en scamming, en de privacy van kandidaten te weinig beschermen. En dit is slechts een topje van de ijsberg. Maar zoals het gezegde ook gaat…: hoge bomen vangen veel wind. Daarbij genieten ze ook nog altijd de absolute voorkeur van kandidaten en dat is by far het belangrijkste.

De Big 2 genieten nog altijd de voorkeur van kandidaten en dat is by far het belangrijkste.

Overigens, zeker bij succesvolle werving, is de prijs/kwaliteitverhouding van de Big 2 nog steeds uitstekend (ondanks de prijsstijgingen) en laten vooral werkgevers geld op de tafel liggen doordat 50% van de aangekochte LinkedIn Recruiter Seats nooit geactiveerd worden (laat staan gebruikt), zoals Jim Durbin a.k.a. de Indeed Whisperer, het laatst al adresseerde.

Nieuwkomers welkom

De Big 2 zijn natuurlijk ook zo sterk – en kunnen zo sterk blijven – omdat de concurrentie al jaren min of meer stilzit. De uitdaging zit voor LinkedIn en Indeed dan misschien niet zozeer in partijen als werkzoeken.nl of jobrapido, maar misschien eerder in A.I., zoals LazyApply en AIApply, die sollicitanten helpen snel te solliciteren. Ook hierover maakt Van Nieuwenhuyze trouwens een zeer interessante opmerking, aangezien deze A.I. zorgt door een explosie aan sollicitaties. Daarmee groeit de aantrekkelijkheid van het CpQA (cost per qualified applicant)-model. Daarbij is niet uit te sluiten dat Indeed zo’n model (sites/tool) gaat kopen of zelf gaat ontwikkelen.

De enigen die misschien minder blij zijn met de Hiring Assistant van LinkedIn, zijn de recruiters.

A.I. gaat ook bij de Big 2 een steeds grotere rol spelen. LinkedIn (Microsoft is de eigenaar van LinkedIn én OpenAI) kwam recent al met haar eigen Hiring Assistant. Vriend en vijand van LinkedIn zijn het erover eens dat dit echt een stap naar voren is. De enigen die misschien minder blij zijn, zijn de recruiters. Daar zullen er straks toch echt een paar minder van nodig zijn. Dat laatste betekent overigens ook weer minder LinkedIn Recruiters Seats, dus de Hiring Assistent zal wel prijzig worden….

Echt een challenger nodig

Met andere woorden: de arbeidsmarkt schrééuwt om een challenger. In de Nederlandse arbeidsmarkt zie ik werkzoeken.nl, Nederlandvacature.nl maar ook bijvoorbeeld Jobmatix en hopelijk binnenkort ook de TalentPoolCommunity als mogelijke challenger. En dan zal A.I. in 2025 ook wel serieus op de deur kloppen. Door zeer goed gebruik te maken van lokale en nationale arbeidsmarktkennis, data, SEO, de kandidaat (en werkgever) centraal te stellen, de laatste A.I.- en matchingtechnieken en skills, outperformen deze partijen de rest van de markt.

Het is slim je sourcingsmix te verbreden, zodat de competitie de Big 2 kan prikkelen.

Elke werkgever en bureau doet er volgens mij dan ook goed aan om in zijn wervingsmix in 2025 in elk geval te experimenteren of intensief samen te gaan werken met deze partijen. Dat budget is er, zeker als je niet zomaar al recruiter seats weer verlengt. Strategisch is het ook slim om je sourcingsmix te verbreden zodat de competitie de Big 2 kan prikkelen. Uiteindelijk hebben we daar op de arbeidsmarkt allemaal voordeel aan.

Lees ook

Entrepreneur en investeerderbij o.a. Intelligence Group (Giant), Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Werf&, Arbeidsmarktkansen, en RecruitAgent.ai

Geert-Jan Waasdorp

Geert-Jan Waasdorp is directeur van Intelligence Group en uitgever van Werf-en.nl
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners