Hoe ‘sondeer-kampioen’ A.P. van den Berg in zijn campagne de diepgang zoekt

A.P. van den Berg is wereldmarktleider in sondeermachines, maar in de eigen regio als werkgever vrijwel onbekend. Een opvallende wervingscampagne moet daar verandering in brengen. Hoe kreeg die vorm?

Peter Boerman Op 31 juli 2024
Gem. leestijd 5 min 273x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe ‘sondeer-kampioen’ A.P. van den Berg in zijn campagne de diepgang zoekt

Van Dubai tot China is A.P. van den Berg uit Heerenveen een behoorlijk bekend bedrijf. De geavanceerde sondeerapparaten voor onshore, offshore en nearshore grondonderzoek die ze hier al meer dan 55 jaar maken zijn uniek en geliefd bij iedereen die waar ook ter wereld bodemonderzoek wil doen. Waterdieptes van 2.000 meter? Zijn al bereikt. Apparatuur voor zelfs 4.000 meter? Is al ontwikkeld. Kortom, als het gaat om bodemonderzoek gaat geen zee hen te hoog, is geen uitdaging te diep.

Maar hoe anders is het als het gaat om vacatures vervullen. Dan hebben we ineens te maken met een hidden champion, een wereldmarktleider in zijn eigen gebied, die op de lokale arbeidsmarkt van Friesland en omstreken evenwel een stuk minder bekendheid geniet en dus echt nog wel een verhaal te vertellen heeft. Zeker toen het bedrijf zich afgelopen jaar ineens geconfronteerd zag met een tiental moeilijk vervulbare technische vacatures op een personeelsbestand van slechts zo’n 55 medewerkers.

Team to the rescue

Gelukkig was daar het nabijgelegen Team.nl to the rescue. Het strategisch en creatief communicatiebureau ‘met een brutaal randje’ werkte al een jaar of 2 voor het bedrijf, en werd gevraagd nu ook het werkgeversmerk uit te bouwen. En wel zo ‘dat ook de automonteur uit de buurt werd aangesproken om zich eventueel om te scholen’, aldus Pim Balkestein, sinds vorig jaar een van de eigenaren, samen met zijn zwager. ‘Want begrijp het goed: voor zo’n bedrijf betekent zoveel vacatures bijna dat je een productiehal kunt sluiten, met alle gevolgen van dien.’

A.P. van den Berg is wereldmarktleider in sondeermachines, maar in de eigen regio als werkgever vrijwel onbekend. Een opvallende wervingscampagne moet daar verandering in brengen. Hoe kreeg die vorm?

Het bureau pakte het – analoog aan de opdrachtgever – grondig aan. Dat begon met interviews met medewerkers van A.P. van den Berg, op zoek naar wat het bedrijf nou echt onderscheidt. Op basis daarvan werden verschillende concepten gepresenteerd, variërend van voorzichtig en veilig tot gedurfd. ‘Gelukkig hebben ze voor wat wij denken het vetste concept gekozen. Wat heeft geresulteerd in echte scroll-stoppers, en een mooie slogan: een technische carrière met diepgang.’

Probe the future

Voorafgaand aan de wervingscampagne had TEAM het logo en de huisstijl al een update gegeven, en een nieuwe pay-off Probe The Future geïntroduceerd, en een beeldtaal ontworpen die in één oogopslag duidelijk maakt waar het bedrijf voor staat. De arbeidsmarktcampagne om jong talent aan te boren, compleet met nieuwe werkenbij-site, was daarin de volgende stap, aldus Balkestein. En het blijkt een succes. ‘De campagne is nu zo’n 5 weken live, en er zijn al 5 vacatures ingevuld, terwijl er ook nog meerdere gesprekken lopen.’

A.P. van den Berg is wereldmarktleider in sondeermachines, maar in de eigen regio als werkgever vrijwel onbekend. Een opvallende wervingscampagne moet daar verandering in brengen. Hoe kreeg die vorm?

Met een bedrijf als dit liggen de woordspelingen voor het grijpen. Sonderen is letterlijk ‘indruk maken’, het bedrijf werkt op diepte, ze zijn specialisten in het doorbreken van het oppervlakkige. Maar volgens Balkestein is het nog niet zo makkelijk om juist in dat soort vondsten precies de juiste toon te vinden die de doelgroep ook aanspreekt en het onderscheidend vermogen meteen duidelijk maakt. Maar het waren de interviews die hen op het juiste spoor zetten, vertelt hij. ‘Daarin zeiden alle medewerkers: het is hier geen lopendebandwerk. Daaruit is deze EVP-story ontwikkeld. Als dit goed is, dan klopt de rest ook.’

‘In de interviews zeiden alle medewerkers: het is hier geen lopendebandwerk. Daaruit is deze EVP-story ontwikkeld.’

De campagne speelt volgens hem bewust met traditionele beelden rondom ‘denkers’ en ‘doeners’. ‘De medewerkers van A.P. van den Berg zoeken meer dan alleen een simpele baan in de techniek. De doeners willen kunnen meedenken, de denkers willen hun handen af en toe vies kunnen maken. Ze zijn op zoek naar een hoger doel en betekenis in hun werk. Dat maakt ze trots. We hebben deze mentaliteit visueel laten zien. De denkers op de werkvloer in hun nette kleding, de uitvoerenden in overall achter de tekentafel. Zo laten we niet alleen de diepgang van het bedrijf zien, maar spelen meteen in op de reikwijdte die je hier tot je beschikking krijgt.’

A.P. van den Berg is wereldmarktleider in sondeermachines, maar in de eigen regio als werkgever vrijwel onbekend. Een opvallende wervingscampagne moet daar verandering in brengen. Hoe kreeg die vorm?

Opvallende visuele elementen

Het is trouwens niet de enige opvallende arbeidsmarktcampagne die dit jaar van de Heerenveense burelen afkwam. Eerder trok het bijvoorbeeld veel bekijks voor de Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), waarvoor het een extreem lange gele tafel als visueel element bedacht, en die ook daadwerkelijk liet produceren. ‘Die tafel reisde de hele regio door’, aldus Balkestein. ‘Kronkelend, met soms onverwachte hoekjes, net als je loopbaan kan zijn. We vroegen ZONL-medewerkers om aan te schuiven voor een foto- en videoshoot die belichaamde hoe fijn het werk is op de grens van oud en nieuw, zee en land, zorg en welzijn, groots en kleinschalig.’

Bij Royal Smilde ontdekte het bureau dat het ‘thuisgevoel’ voor de medewerkers heel belangrijk was. Dat vertaalde zich vervolgens in een arbeidsmarktcampagne waarin een traditioneel vloerkleedje, eikenhouten stoelen, een old school plantentafeltje en staande lamp en zo nog wat andere huiselijke elementen een hoofdrol speelden.

En dan maakt het bureau overigens ook nog eens veel werk van hoe het zichzelf presenteert, getuige bijzondere teamfoto’s als deze:

Kortom: arbeidsmarktcommunicatie die met recht hele verhalen vertelt – in tekst én beeld. Meer weten over de bijzondere aanpak van het bureau? Download dan de whitepaper.

Whitepaper TEAM

Lees ook

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal, en wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners