Gem. leestijd 2 min  633x gelezen

Hoe groot is de impact van Nederlandse recruiters op discriminatie op de arbeidsmarkt?

Arbeidsmarktdiscriminatie is helaas nog steeds aan de orde. Hoe denken recruiters eigenlijk over dit onderwerp? Dat is wat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid momenteel onderzoekt en waaraan jij je steentje kunt bijdragen.

Hoe groot is de impact van Nederlandse recruiters op discriminatie op de arbeidsmarkt?

Arbeidsmarktdiscriminatie is een hot item in Nederland. Het verbod op discriminatie is ook vastgelegd in de wet, op basis van 12 gronden: godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, etnische afkomst, sekse, nationaliteit, heteroseksuele of homoseksuele geaardheid, burgerlijke staat, handicap of chronische ziekte, leeftijd, arbeidsduur (parttime of fulltime dienstverband) en type arbeidscontract (bepaalde of onbepaalde tijd).

Werkgevers zijn verplicht om toetsbaar beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie op de werkvloer.

Dat betekent dat werkgevers verplicht zijn om toetsbaar beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie op de werkvloer. Er wordt op dit moment ook gesproken over het uitbreiden van de wetgeving met richtlijnen die gaan over het voorkomen van arbeidsmarktcommunicatie. Deze wetgeving richt zich niet alleen op werkgevers, maar ook op de bedrijfsvoering in de werving- en recruitmentbranche.

Nauwelijks gereguleerd

De recruitmentbranche is zowel technologisch als innovatief in beweging en bovendien voor veel mensen een belangrijke toegangspoort tot de arbeidsmarkt. De recruitmentwereld is alleen (nog) nauwelijks gereguleerd. Het toenemende gebruik van innoverende en geautomatiseerde zoek- en selectie-oplossingen (zoals robot recruitment, machine learning en e-recruitment) heeft als doel om het recruitmentproces efficiënter en objectiever te maken, maar kan soms juist onbedoeld discriminatie in de hand werken.

Tooling kan soms onbedoeld discriminatie in de hand werken.

Innovatieve onderzoeksmethode: een chatsessie

Het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dit graag onderzoeken en heeft daarvoor HR-adviesbureau Mercer ingeschakeld. Dit bureau komt daarom graag in contact met werving- en selectieconsultants en recruiters om beter inzicht te krijgen in diens ervaringen met arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland. Ze zijn vooral benieuwd naar de (vermeende) impact die de recruitmentbranche heeft tijdens de cruciale momenten in het hele wervings- en selectieproces. Het gaat daarbij om je eigen ervaringen en werkwijzes, die je donderdag 13 februari anoniem kunt delen tijdens een online chatsessie in de Webinar Week.

Quick learning en impact op overheidsbeleid

De chatsessie vindt op 13 februari plaats tussen 12.30 en 13.15 uur. Op een interactieve manier gaat Mercer-consultant Ellen van Arenthals dan in gesprek met recruiters over discriminatie, aan de hand van een aantal stellingen en werkwijzes. In het online vraag- en antwoordspel kun je continu zien wat de meest en minst populaire antwoorden van jouw collega’s zijn. Je vergaart snel inzichten door elkaars anonieme antwoorden te zien en de uitslagen van diverse stemmingen. Plus: je geeft het ministerie waardevolle input over hoe het nou écht in de praktijk gesteld is.

Doe mee

Mercer doet op 13 februari een innovatief, chat-based onderzoek waarin ze op zoek gaan naar (anonieme) ervaringen en inzichten van recruiters met arbeidsmarktdiscriminatie. Door deel te nemen draag je direct bij aan de inzet van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om samen te bouwen aan eerlijker arbeidsmarktkansen.

Schrijf je dus nu in voor dit webinar of voor een van de andere 24 gratis webinars die in deze week gegeven worden over de thema’s Future Proof Recruitment, Candidate Experience, Professioneel inhuren in de praktijk, Out of the Box en Total Talent Acquisition.

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners