Gem. leestijd 4 min  879x gelezen

Hoe een bus al 10 jaar studenten de weg wijst op de arbeidsmarkt

Hoe een bus al 10 jaar studenten de weg wijst op de arbeidsmarkt

Studenten met vragen over de arbeidsmarkt kunnen al 10 jaar terecht bij De Carrièrebus, die ruim 60 events per jaar afreist. Ofwel: hoe je ook nu nog offline en zonder data een succesvol bedrijf kunt hebben.

hoe je het ook wendt of keert, het is altijd een opvallende verschijning: de bus die je kunt tegenkomen bij elk groot loopbaanevenement voor studenten in Nederland. De bijna 12 meter lange en 3 meter brede bus rijdt al een jaar of 10 alle hogescholen en universiteiten af. Zo’n 60 tot 70 keer per jaar rukt hij uit, vooral in het voor- en najaar. Deze week is hij bijvoorbeeld naar 3 verschillende evenementen gereden.

carrierebus

Volledig gestript en omgebouwd

‘Wij zijn er in 2008 mee gestart’, vertelt Günay Erenli, een van de initiatiefnemers. ‘Ik ben met een compagnon begonnen met een werving- en selectiebureau, dat niet wachtte tot kandidaten bij ons op kantoor kwamen, maar zelf proactief op zoek ging. Na een dagje recruiten in Den Haag, zaten we op een terras in Scheveningen toen ik zo’n grote gele Amerikaanse schoolbus zag staan. Ik dacht meteen: als we daar nou eens iets mee konden…’

‘Ik zag die bus en dacht meteen: als we daar nou eens iets mee kunnen…’

Zo gezegd, zo gedaan. Erenli slaagde er uiteindelijk in Amerika in een bus te vinden en die te laten overkomen. Die bus werd ‘volledig gestript’ en daarna omgebouwd tot mobiel kantoor. De Carrièrebus was geboren.

carrierebus binnen

Advies over de loopbaan

Het idee van de bus: studenten vanaf hun tweede studiejaar kunnen er binnenstappen om kosteloos advies te krijgen over hun verdere loopbaan. Of het nu gaat om passende stages, traineeships of gewoon om de vraag wat ze nou überhaupt na hun studie kunnen doen, iedere student kan er terecht. Ze kunnen in de bus gratis hun cv laten checken, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijk oriëntatie- of coachingsgesprek krijgen. ‘We geven iedereen advies op maat’, zegt Erenli.

Geen vacatures pushen

De bus wordt gesponsord door een stuk of 30 bedrijven, die natuurlijk graag top-of-mind zijn bij de studenten. De Carrièrebus treedt op ‘als ambassadeur van die werkgevers’, zegt de initiatiefneemster. Maar van vacatures pushen is geen sprake, bezweert ze. De bus is juist bedoeld om studenten onafhankelijk de weg te wijzen. En die weg hoeft dus heus niet altijd naar 1 van de sponsors te leiden. Al is dat soms wel meegenomen…

De bus is geen manier om vacatures te pushen

Er worden dus ook geen data verzameld die vervolgens aan de bedrijven worden doorgespeeld. ‘Dat zou de vertrouwelijkheid schenden’, zegt Erenli. ‘En studenten vinden het juist zo prettig dat ons advies onafhankelijk is. We zeggen nooit: ga hier maar solliciteren. Maar we bouwen hierdoor wel een netwerk op en laten als ambassadeur van onze sponsoren natuurlijk wel zien welke mogelijkheden er bij hen zijn.’

‘Je eerste baan bepaalt je toekomst’

Wat begon met de bus, is inmiddels tot een behoorlijk bedrijf uitgebouwd. Dat gaat tegenwoordig door het leven als de YourTalentGroup, en naast de bus hebben ze ook een achttal carrièresites in de lucht, specifiek gericht op onder meer bijbanen, startersfuncties of traineeships. Er worden ook workshops en trainingen gegeven, bijvoorbeeld over LinkedIn of non-verbale communicatie. Steeds is de campus het werkterrein, alhoewel ook mensen met enkele jaren werkervaring welkom zijn.

carrierebus nog een overzicht

‘Ik vind het heerlijk, al die jonge mensen’, zegt Erenli. ‘En ik vind het ook zó belangrijk werk. Je eerste echte baan is bepalend voor je toekomst, daar ben ik van overtuigd. Daar moet je dus ook een heel bewuste keus in maken.’

De voelsprieten in de markt

Tijdens de crisis heeft de bus heus wel wat mindere jaren gekend. Maar tegenwoordig is het weer echt een succesverhaal, zegt Erenli. ‘Wij zijn de voelsprieten van onze sponsors in de arbeidsmarkt. Onze kracht is offline, 1-op-1-contact met studenten. Dat waarderen studenten ook zeer. Besturen van verenigingen bellen ons, ze vinden het cool als de bus komt aanrijden voor hun evenement.’

carrierebus overzicht

Ze helpt de studenten dan ook écht, zegt ze. ‘Op zo’n carrière-evenement staan soms wel 100 tot 120 bedrijven. Van studenten horen we vaak dat ze van elk bedrijf een al even positief verhaal horen. Dan zien ze door de bomen het bos niet meer. Als je hen dan persoonlijk offline advies-op-maat kunt geven, onderscheid je je daar echt wel mee.’

Lees ook:

Zelf ook millennials werven?

Meer weten over millennials? Op 8 november praten we in Amersfoort uitgebreid door over hoe deze doelgroep succesvol te werven, zowel vanuit de onderzoeksdata als vanuit de corporate en bureaupraktijk.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners